Afaceri profitabile

Drumul spre  afaceri profitabile poate incepe diferit. Anumiti antreprenori au plecat de la un hobby sau de la un job pe care il faceau si inainte cu pasiune si in jurul caruia si-au construit propria afacere de succes.

Sa ne gandim de exemplu la cei care au inceput ca ucenici la un service auto pentru ca mai tarziu sa detina propriul atelier.

Altii ajung sa intre in business plecand de la niste hobbyuri personale, un pasionat colectionar de antichitati care isi deschide o casa de licitatii cu antichitati si obiecte de arta sau un pescar amator care se lanseaza in afaceri de succes ce au la baza comercializarea pestelui si exemplele pot continua.

In fine, exista si o categorie de intreprinzatori care obtin succesul in afaceri  invatand noi aptitudini si deprinderi pe care nu le stapaneau inainte de a intra in afaceri (ne putem gandi la investitorii in imobiliare, la bursa, la persoane autodidacte care si-au insusit noi cunostinte pentru a-si deschide o afacere). Toate aceste exemple dovedesc o realitate simpla, aceea ca afacerile profitabile nu le poti alege de pe un raft ca la supermarket.

Si totusi exista oportunitati specifice in functie de epoca, de contextul politic, de cuceririle tehnologice, etc.

Spre exemplu, afacerile imobiliare au fost tot timpul in categoria afacerilor profitabile. Motivul este simplu, spatiul este finit, pentru orice afacere, pentru orice locuinta sau fabrica este nevoie de un imobil, proprietarii de imobiliare detin astfel o parghie foarte puternica insa perioada de glorie a imobiliarelor a fost in epoca medievala, cine detinea pamantul detinea puterea. Era regula de baza dupa care functionau in acea epoca statele si societatea.

A venit apoi epoca industriala si odata cu ea noi afaceri profitabile in domenii foarte variate: unitatile de productie si manufacturile de tot felul. Marii proprietari de imobile au inceput sa piarda teren in fata marilor industriasi.

In fine, in epoca moderna si contemporana am fost martorii aparitiei unor noi afaceri profitabile in domeniul mass mediei, televiziunea, filmul, industriile legate de acestea, era IT, internetul, sit-comurile, iar acum in ultii mari tehnologia verde care e pe val (metode alternative de producere a energiei electrice, masinile hibrid sau cele care functioneaza cu energie electrica, etc.).

Aproape fiecare deceniu si fiecare ramura de activitate are propriile sale oportunitati. Putem vorbi de afaceri profitabile in turism, in industria farmaceutica sau in cea alimentara, in domeniul energiei regenerabile si asa mai departe.

Exista chiar profit pe timp de criza, afaceri sezoniere si asa mai departe.
Pe scurt, exista oportunitati in aproape toate domeniile:

afaceri petroliere – o industrie de miliarde de dolari care imbogateste familii, dinastii si chiar tari intregi, o resursa vitala pentru lumea moderna pe care o pune in miscare, suficient de importanta pentru a declansa razboaie.

afaceri imobiliare – orice afacere are nevoie de un sediu, orice om de o locuinta, de aceea pamantul este o resursa foarte importanta. Afacerile imobiliare vor fi un segment cheie atata timp cat va exista omenirea. Chiar daca preturile urca si scad, imobiliarele vor fi mereu o afacere profitabila.
afaceri pe internet – sunt atatea cazuri de tineri care au dat lovitura in afaceri online incat numai cine nu vrea nu vede oportunitatile de afaceri pe care le-a creat internetul.
in comert – tot timpul oamenii vor cumpara si vor vinde, daca reusesti sa imbini in favoarea ta cele doua laturi ale comertului, sa cumperi ieftin si sa vinzi scump, putem spune ca ai descoperit formula unei afaceri profitabile in domeniu.
productie – hrana, imbracaminte, alte bunuri de larg consum, vor fi mereu la mare cautare cat timp va fi lumea. Sunt destule exemple de afaceri de succes in domeniul productiei.
afaceri profitabile in domeniul mass-media (televiziuni, ziare, entertainement, etc.) si lista ar putea continua pe pagini intregi.

Chiar pe site-ul nostru puteti gasi o serie de exemple de afaceri de succes din domenii diverse.

Ideea este insa alta:

O afacere profitabila nu este neaparat o afacere despre care auzi ca produce o mare suma de bani. Desigur, pentru cel ce o detine, este o afacere rentabila, dar nu scrie nicaieri ca e obligatoriu sa functioneze pentru tine.

Mai sus am vorbit despre cateva categorii mari de intreprinzatori care, pornind de la activitati diverse si stapanind cunostinte diferite, au ajuns sa detina afaceri reusite, asta inseamna ca nu exista o singura reteta sau metoda sau un singur tip de afacere care sa fie profitabila. Nu!

Afaceri profitabile se regasesc in orice domeniu, de la argicultura la cosmetica si de la colectarea deseurilor la tehnologii IT. De aceea nu ar trebui sa va cramponati de un anumit tip de activitate.

Pentru a obtine succesul in afaceri, aveti nevoie de un domeniu de activitate care sa se potriveasca si sa fie compatibil cu aptitudinile, cunostintele si timpul dumneavoastra.

Nu incepeti niciodata afaceri intr-un domeniu despre care nu stiti mai nimic ci cautati acele afaceri care se potrivesc cu capacitatea dvstra. de a negocia, de a gasi clienti, capacitatea de a produce produsele necesare si bineinteles cu banii pe care ii puteti investi in afacere, pentru ca doar acest gen de initiative se pot transforma cu succes in afaceri profitabile!

Prin urmare, termenul de afaceri profitabile este unul subiectiv.

Profitabilitatea unei afaceri este conditionata mai mult de individul sau echipa care se afla in spatele acelei afaceri, adica de factorul uman, si mai putin de natura afacerii in sine.

Este si normal sa fie asa! Insa multi nu vor sa recunoasca acest adevar simplu.

Este greu sa recunoasca faptul ca au gresit (desi nu este nimic rusinos in asta, toti gresim, important e sa constientizam acest lucru si sa invatam din propriile greseli) sau ca nu sunt capabili si atunci gasesc diverse scuze : „nu e o idee profitabila” sau „daca as fi cultivat ciuperci in loc de cartofi era altceva, afacerile cu ciuperci sunt profitabile” si asa mai departe.

In realitate orice afacere poate fi una rentabila daca este demarata in locul potrivit si condusa de omul sau echipa potrivita.

In concluzie, un business profitabil poate exista in toate domeniile, in alimentatie, afaceri petroliere, piata financiar-bancara, comert, IT, etc.

Important este sa gasesti domeniul care ti se potriveste, la care te pricepi si pentru care exista o piata pe care afacerea ta o poate satisface.

Nu exista o reteta ci exista retete, sunt la fel de variate ca si domeniile de activitate cotidiene sau tipurile de personalitate ale celor care le conduc.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
  1. Marius Răspunde
  2. calin Răspunde
  3. azone24 Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.