Alergia, o afecțiune tot mai răspândită
Rezumat:
Alergiile reprezintă un subiect foarte actual fiind vorba de o afecțiune care se manifestă la un număr tot mai mare de persoane.
Ce este alergia și cum se manifestă?
Alergia este o reacție exagerată a organismului față de anumiți factori care, în mod normal, nu ar trebui să reprezinte un pericol.
Organismul percepe acești factori numiți alergeni ca pe niște inamici și eliberează o substanță, histamina, care provoacă reacțiile alergice.
Aceste reacții pot fi respiratorii sau cutanate și se manifestă prin urticarie, dermatite, rinite, conjunctivite și chiar astm.
Există mai multe căi prin care alergenul poate să pătrundă în organism:
- respiratorii
- digestive
- cutanate
Afecțiunea se manifestă în 2 etape:
- Într-o primă fază, organismul întâlnește alergenul și este sensibilizat;
- În a doua fază, la o nouă întâlnire cu alergenul, organismul deja sensibilizat și pe fondul unui sistem imunitar slăbit, declanșează un răspuns exagerat (astm, rinită, dermatită, șoc anafilactic).
Care este cauza alergiilor?
Reacțiile alergice nu sunt legate de o anumită vârstă, ele pot apărea oricând pe parcursul vieții în special datorită unui sistem imunitar slăbit dar și factorului ereditar. Dacă cel putin unul dintre părinți este alergic, există șanse între 20% și 40% de a transmite predispoziția alergică.
Alergie respiratorie sau răceală?
Alergiile respiratorii se manifestă prin simptome ca nas înfundat, rinoree, tuse seacă, conjunctivită, ochi înroșiți, strănut, respirație șuierătoare.
Poate fi ușor confundată cu o răceală, însă există câteva caracteristici care o diferențiază de aceasta:
- Răcelile nu durează mai mult de 14 zile.
- Răcelile pot da dureri de cap, musculare sau ferbă, alergiile nu.
- Răcelile produc secreții nazale alb-gălbui pe când alergiile produc secreții apoase, clare.
- Alergiile dau mâncărimi oculare și nazale, răcelile nu.
- Alergiile provoacă strănuturi repetate, atunci când organismul întâlnește alergenul
- Alergiile nu sunt contagioase în timp ce virușii care provoacă răceală se pot transmite cu ușurință
În cazul în care simptomele se agravează în anumite perioade ale anului, poate fi vorba de alergii sezoniere la polen sau la ambrozie. În preajma fânului, persoanele alergice au aceleași simptome ca și în cazul răcelilor însă odată ce se îndepărtează de alergen, simptomele dispar.
Dacă disconfortul este resimțit pe tot parcursul anului dar mai ales în casă sau în spațiu închis, poate fi de vină alergia la acarienii de praf. Este vorba de o alergie cronică care nu poate fi tratată ci doar ținută sub control.
Ținerea sub control a alergiei
Este importantă atenția acordată simptomelor. Multe persoane se obișnuiesc să aibă permanent nasul înfundat, dezvoltând o dependența de decongestionante. Pentru aceste persoane, simpla expunere la acarienii de praf din casă duce la inflamarea căilor respiratorii care astfel devin un teren propice pentru acapararea virușilor. Astfel, ia naștere un cerc vicios prin care alergiile duc la răceli repetate.
Odată diagnosticată, alergia la praf se poate ține sub control sau se poate trata prin desensibilizare (expunerea treptată a organismului la doze din ce în ce mai mari de alergen până în momentul în care nu le mai consideră inamice). În vreme ce desensibilizarea are loc pe o perioada destul de lungă de timp de la 3 la 5 ani, ținerea sub control a simptomelor este primul lucru necesar după diagnosticare.
Acest lucru se face prin reducerea expunerii la alergen și prin diminuarea numărului de alergeni. În cazul alergiei la acarieni, cea mai eficientă metodă este folosirea huselor de pat antiacarieni care împiedică alergenul să pătrundă în tractul respirator dar și o ingienă temeinică a casei.
În cazul alergiilor sezoniere, trebuie evitate zonele cu polen, ambrozie, fân. În aceste perioade, se evită aerisirea casei și se folosește mai degrabă aerul condiționat. Alergiile alimentare se țin sub control prin evitarea alimentului care determină simptomele.
Fie că sunt sezoniere sau perene, alergiile afectează în mod serios viața persoanelor sensibilizate. Stilul lor de viață se schimbă iar atenția acordată unor lucruri care pentru unii pot fi banale, reprezintă o obișnuință pentru cei alergici. Aceștia trebuie să aibă în permanent grijă să nu intre în contact cu alergenul.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.