Afacerile cu melci, radiografia unei deziluzii
Afacerile cu melci, tepe curate sau afaceri esuate?
Majoritatea crescatoriilor de melci deschise in ultimul deceniu in Romania, s-au inchis la fel de repede cum s-au deschis, lasand un gust amar celor care si-au incercat norocul in acest domeniu care parea foarte promitator.
Anunturile care indemnau la deschiderea unei ferme de melci erau in mare voga acum 6-7 ani. Astazi insa, multi dintre cei care le-au dat crezare atunci, regreta ca au facut-o.
Ce s-a intamplat de fapt?
Moda fermelor de melci a fost lansata de o companie romano-italiana din Banat, care a demarat in acea vreme o campanie de marketing foarte agresiva.
Afacerea din spatele afacerii
Va intrebati probabil de ce o firma care se ocupa cu cresterea melcilor si-ar fi dorit sa isi dezvolte concurenta.
In realitate adevarata afacere consta in vanzarea melcilor si a tehnologiei de crestere a acestora catre romanii care doreau sa intemeieze o ferma de melci.
De fapt firma romano-italiana de la care a inceput „nebunia” nu isi dezvolta concurenta ci propria piata de desfacere.
Naivii fermieri romani erau invatati ca trebuie sa cumpere anumiti melci, omologati, melci adusi din Italia (care adeseori mureau dupa 2-3 zile din cauza ca nu se adaptau aici), o anumita mancare pentru ei si sa le asigura conditii prin utilaje tehnice speciale care, ati ghicit, se cumparau tot din Italia prin intermediul binevoitoarei firme din Banat.
Dupa ce au trecut prin toata birocratia romaneasca si cheltuielile aferente deschiderii unei astfel de ferme, propritarii de „melcarii” au invatat ca iernile geroase de la noi fac prapad in randul melcilor care ies in primavara si cum 80% mai putini decat au intrat in iarna.
Insa bomboana de pe coliva afacerilor cu melci a venit in 2008 cand una dintre principalele firme care cumparau melcii de pe piata romaneasca sa-i duca la export, si-a anuntat falimentul.
Si astfel crescatorii de melci vedeau cum promisiunile tentante de profit se transformau incet incet in cheltuieli de mii si chiar de zeci de mii de euro.
Si totusi exista si afaceri profitabile
Pe scurt aceasta a fost reteta esecului in afaceri pe care au urmat-o majoritatea crescatoriilor de melci din Romania.
Insa au existat cateva, foarte putine, care si-au croit singure drumul in afaceri si in cele din urma au reusit.
Una dintre ele este ferma lui Iosif Reiter din comuna Cheveresu Mare, judetul Timis.
A inceput la fel ca toti ceilalti dar cand a vazut ca se strica treaba odata cu retragerea de pe piata a unui important jucator care le asigura desfacerea, domnul Reiter s-a interesat de soarta altor crescatori de melci in tara si impreuna cu acestia si-au construit la Teliu in Brasov, propria fabrica de procesare.
Astfel au reusit sa-si salveze afacerile si sa gaseasca noi piete de desfacere, atat in tara cat si in Italia, Belgia si Germania.
Concluzia se desprinde de la sine: exista fenomenul balonului de sapun, cand o piata este umflata in mod artificial dar in final balonul se sparge si cei care s-au lasat sedusi de mirajul lui sunt cei care au cel mai mult de pierdut.
Asa ca intamplat si cu fermele de melci, si cu alte afaceri din Romania.
De regula atunci cand o afacere e „la moda” si toata lumea vorbeste despre ea si vrea s-o demareze, e un semn ca deja e prea tarziu sa mai intri in ea…
O regula pe care prea putini o invata, chiar si atunci cand au simtit-o pe pielea lor.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.