Cum faci o firma in 2012

Cum sa faci o firma in 2012 este o intrebare pe care si-o pun tinerii antreprenori aflati la inceput de drum si care dau pentru prima data piept cu birocratia.

Legislatia comerciala in Romania se schimba frecvent, prin urmare si procedurile privind infiintarea de firme s-au modificat in ultimii ani.

Iata asadar in continuare actele si demersurile necesare infiintarii unei firme in 2012:

Actele necesare infiintare firma

Actele necesare infiintarii unei firme constituie dosarul de infiintare, acesta cuprinde:

  • Copie dupa CI (carte de identitate sau buletin) sau pasaportul asociatilor (sau asociatului daca este unul singur).
  • Copie dupa CI a administratorului (administratorului poate fi unul dintre asociati sau nu).
  • Rezervarea de denumire a firmei (se obtine de la Registrul Comertului) si implica alegerea numelui viitoarei societati comerciale. Trebuie sa pregatiti 4-5 variante pentru denumirea firmei in cazul ca prima aleasa nu este disponibila.
  • Dovada spatiului sediului social al firmei. Acesta poate fi contractul de spatiu sau contractul de inchiriere, in cazul in care veti inchiria acel spatiu. Acordul asociatiei de proprietari, daca este vorba de o locatie la bloc sau alt imobil cu mai multi proprietari.
  • Actul Constitutiv al Firmei
  • Declaratia de asociat unic (acolo unde este cazul) data in fata notarului.
  • Specimen de semnatura al asociatilor/asociatului
  • Dovada depunerii capitalului social la o banca.
  • Cererea de infiintare a firmei
  • Anexa privind inregistrarea fiscala
  • Declaratie pentru obtinerea autorizatiilor (acolo unde este cazul).

Aceste acte constituie dosarul de infiintare al firmei, dosar care se depune la Registrul Comertului, tot acolo platiti si taxele necesare infiintarii firmei (vom vorbi ceva mai jos despre ele).

Aici dosarul va fi analizat si daca totul este in regula va fi trimis la tribunal pentru emiterea sentintei de judecata. Doar dosarul va merge acolo, nu si dumneavoastra.

Acum urmeaza tribunalul sa se pronunte daca va da sau nu unda verde infiintarii noii firme. Tribunalul va da unda verde daca nu sunt probleme, in cazul in care sunt depistate nereguli poate fi necesara prezenta dumneavoastra la tribunal pentru lamuriri sau se dau amanari.

Insa daca sunteti de buna credinta si ati adus toate actele necesare nu ar trebui sa apara probleme si Tribunalul va trimite Registrului Comertului decizia favorabila de autorizare a firmei.

Acum va trebui sa va reintoarceti la Registrul Comertului, la biroul de Eliberari, pentru a ridica actele firmei.

Cat dureaza infiintarea unei firme?

Toata procedura de mai sus, daca nu apar complicatii si aduceti toate actele necesare, dureaza 3 zile lucratoare.

Din 6 feb. 2012 procedura s-a simplificat si de la 10 zile, infiintarea unei firme s-a scurtat la 3 zile. Chiar si asa Romania este pe locul 64 in lume la usurinta cu care poti infiinta o firma.

Cat costa infiintarea unei firme?

Fara a apela la serviciile unor avocati (daca sunteti prea ocupat sau nu doriti sa alergati personal prin oras dupa acte), pentru o firma cu un asociat unic trebuie sa scoateti din buzunar aprox. 350 lei iar pentru o firma cu 3 asociati, aprox. 400 lei.

Costurile necesare infiintarii unei firme merg pe taxa de inmatriculare (120 lei era ultima data), verificare unicitate sediu social (10 lei), verificare asociat (10 lei), certificat constatator (30 lei), timbre judiciare, taxa publicare in Monitorul Oficial (aprox. 30 lei) etc.

Taxele exacte le aflati la Registrul Comertului deoarece ele se mai modifica in timp (de regula se scumpesc 🙂 ).

In afara de acesti bani, trebuie sa mai aveti si o suma pentru capitalul social, cel pe care va trebui sa il depuneti intr-un cont bancar ce va deveni contul firmei. De obicei acest capital social este 200 lei pentru SRL si mai mare pentru SA-uri.

Cam 500 – 600 lei trebuie sa aveti pregatiti in total pentru infiintarea unei firme.

Daca doriti totusi sa apelati la serviciile unor intermediari pentru infiintarea firmei, comisionele normale sunt de 200-400 lei, spun asta pentru ca am vazut si oferte halucinante de 1200 lei, profitand de naivitatea unor antreprenori aflati la inceput de drum.

In principal acestea sunt etapele si costurile necesare infiintarii unei societati comerciale in 2012.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
  1. cristinaa Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.