Cafeaua, o afacere de miliarde de dolari

Cafeaua, una dintre cele mai nobile si respectate bauturi de pe planeta, o gasim pretutindeni, din birouri pana in restaurante si bucatarii, insa cei mai pasionati de aceasta bautura sunt de departe americanii, ei dand peste cap 400 din cele 500 de milioane de cesti de cafea baute pe zi la nivel mondial.

In aceste conditii nu mai este nicio mirare ca afacerile cu cafea au o cifra de afaceri de aprox. 100 miliarde de dolari pe an, la nivel mondial.

De fapt piata cafelei este pe locul doi in lume cea mai mare piata dupa cea a petrolului, cu mult peste aur, zahar sau gaze naturale.

Faptul ca este o piata uriasa nu inseamna insa ca afacerile cu cafea sunt monopolizate doar de marii jucatori, dimpotriva, este loc pentru o gama larga de business-uri in domeniu, de la cafenele, pana la activitati de import-export sau espresoare de cafea.

De fapt acest ultim element, espresorul de cafea, este principalul secret din spatele miliardelor de dolari din industria cafelei.

Inventat in Italia in 1884, espresorul a fost imbunatatit incontinuu revolutionand afacerile cu licoarea amaruie.

La ora actuala exista o gama larga de espresoare de cafea, atat in functie de producator (Philips, Lavazza, Delonghi Esam4500, etc.), in functie de tehnologia folosita (automate, semiautomate, cu abur, cu piston, etc.), precum si in functie de capacitate.

Acest aparat minune a facut posibila aparitia cafelei espreso, rapida, gustoasa si mai ales rentabila, afaceri cafeaaccelerand fluxul de clienti si de monetar, atat pentru micile afaceri de la colt de strada cat si pentru giganti ca Starbucks sau Tchibo.

Aparitia espresoarelor automate (asa-zisele dozatoare de cafea) a fost urmatorul pas in istoria acestei industrii, acestea putand fi montate cu usurinta in institutii publice, cladiri de birouri sau chiar zone intens circulate.

In cazul Romaniei, piata autohtona a automatelor de cafea este inca la inceput de drum, investitorii manifestandu-si relativ tarziu interesul pentru aceasta nisa.

Dincolo de aceste aspecte generale, o afacere noua legata de comercializarea cafelei, necesita o serie de studii de piata preliminarii si un plan de afaceri realist.

Locatia poate fi cheia succesului intr-un astfel de business dar in acelasi timp si calitatea produsului finit poate face diferenta. Calitatea este o rezultanta a materiei prime (cafeaua boabe sau cafeaua gata macinata) si a tehnologiei de preparare.

Pentru a te asigura ca vei oferi clientilor tai un produs de calitate, la un pret bun si la un cost scazut, este esential sa alegi un aparat de cafea potrivit pentru profilul afacerii tale.

Din fericire, si in Romania, piata espresoarelor este una cat se poate de diversificata, jucatorii in domeniu oferind mai nou si posibilitatea consultarii online a ofertelor: http://cafestar.ro/espressoare/delonghi/.

In fine, trebuie luata in calcul si concurenta, estimarea realista a costurilor, optarea pentru anumite strategii de promovare si asa mai departe.

O alta alegere importanta pe care o are un antreprenor aflat la inceput de drum in afacerile cu cafea (si in afaceri in general) este tipul de business: franciza sau ceva 100% pe cont propriu?

Daca alege prima varianta oferta este relativ limitata si implica niste costuri initiale deloc de neglijat (taxele de franciza pot ajunge si la cateva zeci de mii de euro), insa are avantajul unui sistem fuctional deja testat.

Daca alege sa faca totul de unul singur poate fi de ajuns un espresor, o locatie buna si cateva piese de mobilier sau doar un automat de cafea amplasat strategic. In orice caz costurile se reduc substantial la cateva mii de euro insa riscurile sunt mai mari decat in cazul unei francize unde beneficiezi de experienta si consilierea francizorului (printre altele).

In rest, procesul de planificare a afacerii, strategia de patrundere pe piata si tot ce tine de rentabilitatea unui business, necesita multa munca, pasiunea si un dram de noroc.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.