Banii si personalitatea

Banii si personalitatea sunt intr-o relatie foarte stransa. Atunci cand vine vorba de bani si afaceri, factorul decisiv, este in ultima instanta factorul uman, chiar daca e in acelasi timp si cel mai ignorat.

Adesea, investitorii, comerciantii si oamenii de afaceri, uita ca dincolo de bani, oportunitati si afaceri, au de a face in primul rand cu oameni. Personalitatea acestora si starea lor psihica influenteaza foarte mult lumea economica si financiara.

Cand vine vorba de bani, majoritatea actioneaza sentimental si nu rational. Frica, exaltarea, anxietatea, lacomia, sunt sentimentele care au cel mai mare impact asupra relatiilor noastre cu banii.

Atunci cand cumparam o casa, o masina sau investim in actiuni, suntem guvernati mai degraba de sentimentele de mai sus si prea putini dintre noi ne facem niste calcule la rece, asa cum ar trebui, despre tendintele pietei, despre avantajele si dezavnatajele achizitiei, cifre si date.

De exemplu cand cumparam o casa ar trebui sa avem in vedere toate posibilele probleme ce pot aparea si sa nu ne lasam condusi doar de ideea ca este ieftina sau are o pozitie buna (sau orice alt argument care ne-a determinat sa o cumparam).

De asemeni cand facem o investitie pe bursa ar trebui sa ne documentam temeinic despre istoricum companiei in care dorim sa investim, sa analizam datele acesteia si nu doar sa ne lasam convinsi de spiritul de turma.

Sunt numeroase exemple din viata de zi cu zi dar in societate, cand emotiile dicteaza in locul ratiunii. De exemplu spiritul de turma a alimentat frauda numita Caritas si apoi FNI. Oricine ar fi gandit rational si-ar fi dat seama ca nu ai cum sa pui un leu si sa iei 8, din nimic, insa vazand ca si doctorul cutare a „investit” si amicul x si colegii, rudele, etc., multi s-au lasat dusi de val si au „investit” si ei din solidaritate, nu cumva sa ramana ultimii prosti.

In fine, exista si opusul fenomenului, cazuri patologice in care desi au bani, unii traiesc la limita saraciei doar dintr-o dorinta exacerbata de a economisi. Adesea mor in mizerie chiar daca au strans toata viata o avere de care nu au mai avut cand sa se bucure. Aceste personalitati s-au lasat conduse de sentimentul lacomiei si al fricii in egala masura. Lacomia de a acumula cat mai mult si teama de a nu pierde banii acumulati.

In general principalele sentimente care influenteaza piata si economia sunt:

  • Frica – probabil cel mai puternic sentiment cand isi spune cuvantul atunci cand vine vorba de bani. Frica poate ingheta o economie, poate ruina o banca si poate inabusi din fasa orice vis de a-ti deschide propria afacere.
  • Atasarea – adesea fenomenul „indragostirii” de o anumita activitate economica. Se intampla mai ales la batranii care o viata au facut acelasi lucru (agricultura de ex.) si nu mai au capacitatea sa se adapteze la noile cerinte ale pietei. Ei raman inchistati la o activitate care a devenit o a doua natura pentru ei, chiar daca din punct de vedere financiar e una falimentara.
  • Lacomia – uneori poate avea un rol benefic constituind un factor motivant dar in exces poate avea consecinte dintre cele mai grave. Poate distruge o afacere, poate crea certuri intre parteneri, poate duce la ilegalitati cu consecinte dintre cele mai grave. Desigur exista si forme mai „usoare” sa spunem asa… De asemeni lacomia si optimismul (despre care vom vorbi ceva mai jos) a fost principalii factorii care au dus la criza economica mondiala.
  • Optimismul – in esenta nu este un sentiment vinovat dar cand optimismul este nejustificat se pierde contactul cu realitatea. Asa s-a intamplat in cazul celor care au luat credite mai mult decat pot duce. Si-au imaginat ca mereu vor avea acelasi venit, adic au avut o viziune prea optimista pentru viitor iar realitatea le-a tras o palma.
  • Comportamentul de turma – duce la consumerism si la actiuni negandite, facute doar pentru a fi „in rand cu lumea”.

Marii jucatori pe piata economica si financiara tin cont de aceste sentimente care ii guverneaza pe cei mai multi dintre noi, consumatorii, si isi calibreaza ofertele si investitiile tinand seama de aceste comportamente emotionale.

De asemeni fiecare trebuie sa isi constientizeze plusurile si minusurie personale in relatia pe care o are cu lumea banilor si a afacerilor. In functie de ele poate alege cu mai multa claritate domeniile care i se potrivesc cel mai bine pentru ca, asa cum e de inteles, nu toti avem aceleasi capacitati, aceleasi caractere si prin urmare, ce pentru altii poate fi o afacere profitabila, pentru noi poate fi una fata de care nu aveam nicio inclinatie.

In concluzie, nici ideile de afaceri, nici piata, legislatia sau oportunitatile nu fac o afacere sa fie profitabila. O afacere devine profitabila doar daca este condusa de creierele potrivite.

Factorul uman este deci elementul cel mai important dintr-o afacere si principalul ei activ. De aceea cea mai buna investitie pe care o puteti face, este investitia in voi insiva, in auto-educare.

Puteti afla mai multe despre psihologie, bani si afaceri din materialele cuprinse in pachetul AflaSecrete.Ro.

Mult succes!

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.