Afaceri cu pomi fructiferi

Un hectar cu nuci poate genera anual un venit de aprox. 30 000 de euro, aceeasi suprafata, daca ar fi cultivata cu meri, ar putea genera 18 000 de euro, motivul pentru care investitiile in livezi de pomi fructiferi sunt atat de profitabile este diminuarea drastica a suprafetelor cultivate si cererea mare de fructe de pe piata.

In spatele acestor cifre stau insa o serie de riscuri, costuri si informatii esentiale pentru oricine vrea sa inceapa un astfel de business.

Toate acestea incercam sa le descifram impreuna in articolul de mai jos.

Desi afacerile cu pomi fructiferi par foarte simple, in realitate nu e chiar asa.

Sunt afaceri care se adreseaza unor fermieri care au cunostinte si experiente cel putin minime in domeniu.

Alegerea speciilor

Alegerea speciilor si a soiurilor de pomi fructiferi pe care urmeaza sa le cultivi, este un pas crucial pentru succesul afacerii.

Aceasta alegere se face in functie de terenul disponibil (daca ai un spatiu mic vei opta pentru specii cu productie mare), in functie de clima si sol (de exemplu merii si perii dau cele mai bune randamente in zona de deal), in functie de boli si daunatori si nu in ultimul rand, in functie de cererea de pe piata.

Nu trebuie omisa din calcul nici perioada de fructificare, daca unele specii de arbust intra pe rod din primul an, speciile mai viguroase, ca nucul de exemplu, pot intra pe rod abia dupa 4-6 ani! Plantatiile sunt asadar afaceri pe termen lung.

Nucii, merii, arbustii care produc fructe de padure, perii si ciresii, sunt printre cele mai profitabile specii pe actuala piata romaneasca.

Pentru randamente optime se recomanda suprafete cuprinse intre 5 si 40 de hectare. Suprafetele mai mici de 5 ha au un randament mai mic din cauza costurilor de intretinere, iar suprafetele mai mari de 40 de ha devin o problema cand vine vorba de intretinere si gestionare.

Si totusi, daca sunteti la inceput de drum sau tintiti doar la o sursa suplimentara de venit si nu vreti neaparat sa va imbogatiti din asta, o suprafata de 300-400 mp este suficienta pentru a va genera 1-2 000 de euro pe an, chiar mai mult, depinde ce cultivati pe ea.

Mai nou, fermierii europeni imbina exploatarea plantatiilor de pomi fructiferi cu cresterea caprelor si a oilor care sunt lasate sa pasca libere printre randurile  plantatiei.

Avantajele unui astfel de sistem sunt evidente: cornutele mici pasc iarba care face concurenta pomului fructifer reducand astfel costurile cu erbicidarea si protejand solul de substantele chimice, si in schimb ofera ingrasamant natural prin gunoiul de grajd pe care il produc.

Totusi, imbinarea zootehniei cu pomii fructiferi nu este recomandata in stadiile incipiente ale plantatiei, cand pomii sunt firavi si tineri, ci doar dupa ce acestia au ajuns la maturitate (si nu mai pot fi rupti de capre).

Daca sunteti incepator in domeniu ar trebui sa luati la pas plantatiile deja existente din apropiere, cu siguranta veti avea multe de invatat de la cei care au trecut deja pe drumul pe care vreti sa-l urmati.

Chiar daca nu veti gasi neaparat un mentor, puteti fura meserie de la fermierii cu experienta in pomicultura.

Costuri

Costurile cu o plantatie de pomi fructiferi merg pe achizitionarea puietilor, plata zilierilor (la cules), sistem de irigatie, eventual protectie antigrindina, ingraseminte si solutii impotriva daunatorilor.

Toate astea pot urca pretul cheltuielilor cu pana la 18 – 20 000 de euro la hectar!

Bineinteles, costurile sunt direct proportionale cu suprafata cultivata, de exemplu la suprafete mai mici, recoltarea poate fi facuta de membrii familiei, fara sa mai aveti nevoie sa apelati la zilieri.

Finantare

Micii fermieri pot atrage fonduri europene nerambursabile pentru a-si pune pe picioare o plantatie de pomi fructiferi.

Programul PNDR 112 – Instalarea Tinerilor Fermieri, poate fi o solutie pentru tinerii care vor sa investeasca in agricultura.

De asemeni APIA si Directia Generala Pentru Agricultura si Pescuit pot fi alte institutii spre care isi pot indrepta privirile si dosarele de finantare.

Profituri

Desi costurile unei plantatii moderne pot parea serioase, ele se recupereaza prin valorificarea fructelor.

Piata de desfacere a fructelor, in general, nu reprezinta o problema.

Preturile, ca si incasarile, difera in functie de specie, soi, preparare si calitate. De exemplu merele se vand cu 1-2 lei/kg dar si productia la hectar este foarte mare, ciresele se vindeau in vara lui 2012 si cu 10 lei/kg, pe cand nucile se vand cu 30-40 lei/kg dar productia la hectar este mult mai mica decat cea a unei plantatii de mar de exemplu.

Nu are rost sa insiram acum toate preturile la fructe deoarece acestea variaza de la un an la altul in functie de mai multi factori, de la productia nationala pana la inflatie si alti factori economici.

In functie de cantitatea produsa un hectar poate genera, dupa scaderea costurilor, un profit de la cateva sute de euro pana la 20 000 de euro si chiar mai mult!

In plus, puteti vinde si preparate din fructe, precum gemuri si/sau compoturi.

Pentru Eugen Szepessy, inginer mecanic de 58 de ani din judetul Alba, profitul are gust de fructe si miros de trandafiri.

Din 2004 el cultiva pe doar 1,2 ha zeci de mii de pomi si trandafiri pe care ii comercializeaza atat catre consumatori finali, inclusiv online in cazul trandafirilor, cat si en gros, catre primarii (pentru a fi livrate gratuit de catre acestea scolarilor).

Insa nu doar fructele si florile sunt valorificate, inginerul reprofilat in fermier vinde si puieti din pepiniera proprie, catre cei care doresc sa-si infiinteze propriile plantatii sau doar sa-si infrumuseteze gradina cu un pom fructifer sau cu un trandafir.

Meri, peri, caisi, migdali, nuci, trandafiri si ciresi, toti contribuie la fluxul monetar al domnului Szepessy care se ridica anual la o cifra de afaceri de cateva zeci de mii de euro.

In concluzie, afacerile cu pomi fructiferi pot fi alegeri profitabile daca detii macar cateva sute de mp de plantatie, iti place sa muncesti, sa inveti totul din mers si iti asumi riscul investirii a macar cateva mii de euro.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Comments
  1. melinescu alin Răspunde
  2. grati Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.