De ce s-au instalat evreii in Egipt?
Rezumat:
Evreii si egiptenii au o istorie comuna bogata, punctata de tensiuni dar si de perioade lungi de coabitare.
La origine evreii desemneaza poporul semitic (evreu) care s-a stabilit in tinuturile palestiniene si a carui istorie a fost relatata de-a lungul secolelor in Biblie, textul sacru al evreilor si crestinilor. Avraam este astfel considerat stramosul evreilor. Evreii s-au stabilit initial in tara Canaan si au construit o natiune de-a lungul timpului. Canaan se refera atat la o regiune, cat si la o civilizatie din Orientul Apropiat antic. Tara Canaanului corespunde aproximativ Palestinei de astazi, statul Israel, partea de vest a Iordaniei si Siriei si Libanul. Potrivit istoricilor, evreii s-au stabilit in Valea Nilului in jurul anului 1620 i.Hr. In jurul anului 1230 i.Hr., se spune ca profetul Moise a anuntat plecarea evreilor din Egipt spre Tara Fagaduintei, care este astazi Tara lui Israel.
Care este originea evreilor?
Mai multe relatari explica originea evreilor. In Biblie, se spune ca au venit din Egiptul antic, unde au fost transformati in sclavi. Totusi, dictionarul Larousse explica faptul ca acestia erau un popor din „triburile siriano-arabe si mesopotamiene care au uzurpat teritoriul Palestinei, in special Canaanul”. Alte mijloace de informare, cum ar fi Cartile, afirma ca evreii proveneau dintr-un „popor beduin” care traia si facea comert pe „tarmurile Marii Rosii”. Retinem relatarea biblica, care pare sa fie puternic sustinuta de aceasta comunitate ebraica. Aceasta versiune mentioneaza ca evreii sunt originari din Mesopotamia si au ajuns pe teritoriul palestinian prin Siria.
Evrei si egipteni: o lunga coabitare
Intre aceste doua date, evreii au trait pe pamant egiptean. Cele doua popoare au cunoscut cu siguranta perioade de ostilitate, dar nu numai. Atunci de ce s-au stabilit evreii in Egipt la instigarea fratilor lui Iosif? Avraam insusi a venit in Egipt pentru a scapa de foametea care a lovit tara Canaanului. Conform Genezei, el a primit servitori si animale de la faraon. Coabitarea celor doua popoare a avut astfel momentele sale de gratie, iar sub domnia lui Ramses al II-lea, fiica faraonului l-a salvat pe Moise din ape. Mai mult, evreii din Egipt au participat activ la reconstructia capitalei regale de la Tanis, un oras extrem de simbolic, care a fost capitala si necropola regala a mai multor dinastii.
O istorie comuna si influente reciproce
In timpul acestor secole de convietuire, evreii au fost, de asemenea, sclavii egiptenilor pentru o lunga perioada de timp. Cu toate acestea, sederea indelungata a evreilor in Egipt le-a permis, de asemenea, sa devina un popor puternic si o mare natiune, in ciuda tensiunilor. In istoria evreiasca, plecarea din Egipt orchestrata de Moise in 1230 i.Hr. reprezinta Exodul, un exod dureros pentru majoritatea evreilor care s-au construit si ei odata cu civilizatia egipteana. Foametea si conditiile grele de trai din Canaan au fost cele care i-au determinat pe evrei sa plece in Egipt, pentru a se intoarce in Tara Promisa cateva secole mai tarziu. Evreii si-au lasat, de asemenea, amprenta asupra istoriei Egiptului antic, influentand mai multe evenimente istorice si culturale majore, cum ar fi proclamarea de catre faraonul Akhenaton a dogmei unicitatii divine.
Sursa: https://www.caminteresse.fr/histoire/pourquoi-les-hebreux-se-sont-ils-installes-en-egypte-11187157/
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.