Afacerea cu menta, profit de mii de Euro la hectar
Menta este una din acele culturi pentru care exista cerere, dar nu exista si o oferta suficienta, ceea ce instantaneu o transforma intr-o oportunitate de afaceri ce merita luata in calcul.
Sa vedem in randurile de mai jos care sunt dedesupturile unei afaceri cu menta.
Planta erbacee, perena, din flora spontana, menta (numita si izma) este folosita atat pentru prepararea unor ceaiuri si remedii naturiste, cat si in industria farmaceutica, in cea alimentara (pentru condimentare) sau in cea cosmetica.
Produsele obtinute pe baza de menta au rol analgezic, anti-inflamator, antiseptic, decongestioneaza caile respiratorii (farmaciile sunt pline de bomboane pe baza de menta pentru raceala si gripa), uleiul de menta este folosit in cosmetica si lista e departe de a fi epuizata.
Practic de la aceasta planta, in afara de radacini, se foloseste totul!
Tocmai aceasta utilizare polivalenta a mentei o transforma intr-o cultura profitabila din punct de vedere economic.
Cultura de menta, o afacere la cheie.
O cultura de menta se poate infiinta atat prin plantarea de seminte cat si prin stoloni (stolonii trebuie sa fie de 10-15 cm lungime, sanatosi si vigurosi).
Menta se poate planta atat primavara cat si toamna, plantarea de toamna fiind varianta cea mai buna, recomandata de specialistii in domeniu.
Pentru o buna exploatare a culturii este recomandat sa plantarea sa se faca pe randuri (cam 15 cm distantele intre randuri si 10 cm intre plantele de pe acelasi rand).
In afara de plantare si recoltare, menta nu necesita lucrari de intretinere specifice, agricultorul intervenind dupa in cazul in care apar daunatorii sau alte probleme neprevazute (seceta prelungita, etc.).
Optional se pot efectua totusi lucrari de irigare si fertilizare, lucrari care vor creste insa costurile de exploatare a plantatiei.
Perioada de recoltare coincide cu cea de inflorire, adica lunile iunie-septembrie, cand de pe 1 ha se pot obtine pana la 20 de tone de menta proaspata (care se vor transforma in timp in 2-3 tone de menta uscata, daca este depozitata si uscata corespunzator).
Cheltuielile necesare infiintarii unei plantatii de menta se rezuma in special la achizitionarea materialului saditor, la sadirea propriu-zisa (cand probabil va fi nevoie sa apelati la muncitori sezonieri) si la recoltare.
Una peste alta, pentru plantarea unui ha s-ar putea sa fiti nevoiti sa scoateti din buzunar pana la 5-6 000 de euro (dar daca puteti accesa unul din programele de finantare nerambursabila, povara investitiei va fi mult usurata).
In conditiile in care un kg de menta se vinde si cu 30 de lei, un ha poate aduce un profit si de 10 000 euro pe an.
Dincolo de aceste cifre insa, menta are si ea o serie de chichite care pot afecta profitul cultivatorului.
In primul rand trebuie depozitata si uscata in bune conditii, in caz contrar riscand sa mucegaiasca.
Daca reusesti sa pui pe picioare o instalatie de prelucrare a mentei (prin care sa obtii de exemplu ulei de menta si alte produse similare), profitul va creste direct proportional cu pretul produselor finite si cu diminuarea drastica a pierderilor.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.