Idei de Afaceri 2009

Idei de afaceri intr-un an de criza economica, un obiectiv de care tot mai multi oameni devin interesati. Cum majoritatea tendintelor economice sunt in scadere si tot mai multi oameni sunt disponibilizati sau isi simt afectata siguranta financiara, foarte multi dintre ei se gandesc serios la noi idei de afaceri ce ar putea sa-i ajute sa treaca peste aceasta perioada de nesiguranta financiara.

In alegerea unor idei de afaceri pentru o perioada de criza, ca cea pe care o traversam acum, trebuiesc avute in vedere cateva elemente specifice anului 2009.

Toata lumea vrea aceleasi servicii si produse cu care s-a obisnuit dar la un pret mai mic. Peste tot firmele dar si persoanele fizice incearca sa reduca din cheltuieli si primele pe lista sunt cheltuielile de lux. Mai mult ca oricand acum sunt cautate solutiile practice, conformabile dar ieftine. Aceasta e principala provicare a crizei: cum sa faci oferi produse si servicii care sa mentina standardele cu care sunt obisnuiti consumatorii dar in acelasi timp sa ramana accesibile si nu sa ajunga pe lista cheltuielilor dispensabile pe care toata lumea cauta sa le elimine.

Prin urmare cele mai eligibile idei de afaceri pentru 2009, care pot indeplini aceasta cerinta de mai sus, de a oferi produse si servicii de calitate la un pret redus, sunt:

1. Productia si comercializarea de produse si servicii care duc la economisire. De exemplu afacerile in domeniul energiei regenerabile care duce pe termen mediul si lung la o economisire considerabila a cheltuielilor cu electricitatea sau incalzirea. Eventual puteti fi cu un pas inaintea concurentei daca puteti oferi aceste servicii si produse in rate.
Un alt exemplu ar fi inlocuirea becurilor cu leduri care consuma mai putin (pentru firme luminoase si alte corpuri de iluminat). Comercializarea unor produse agro-alimentare de calitate, ecologice, dar la un pret accesibil, in fine, orice tip de idei de afaceri care in final il ajuta pe client sa economiseasca.

2. Idei de afaceri cu produse reciclate. Orice idee de afaceri bazata pe obtinerea de materie prima din deseuri recilate la costuri scazute. In aceasta categorie intra o multime de idei de afaceri, de la materiale de constructii neconventionale, pana la colectarea fierului vechi.

3. Idei de afaceri la domiciliu. Costuri mici, implicarea familiei si a prietenilor, avantajul de a fi in sanul familiei. Esentialul e sa produceti sau sa oferiti servicii de calitate cautate pe piata. Un exemplu ar fi punerea pe picioare a unei micro-ferme, productie de zarzavaturi ecologice, un atelier de tamplarie, montare jaluzele, termopane, instalator si in principiu orice activitate la care va pricepeti si pe care o puteti oferi altora contra-cost dar la un pret competitiv.

4. Afaceri online. Afacerile online sunt o resursa de luat in seama avand in vedere costurile mici si potentialul foarte mare. Practic pot fi demarate cu cateva sute de lei, daca excludem costurile necesare infiintarii unui SRL sau cele pentru obtinerea statutului de PFA. Practic pot fi incepute la domiciliu si o singura persoana poate fi de ajuns, despre afacerile online am scris mai pe larg in alte articole precum si pe blog.

5. Idei de afaceri ambulante. Vanzarea diverselor produse (de regula alimentare) de la puncte de vanzare mobile. De exemplu vanzarea unor sortimente de sucuri naturale (o afacere care isi are punctul de glorie in timpul sezonului estival) in trenuri sau pe strazi precum si a altor produse alimentare care se preteaza unui asemenea gen de afacere.

In concluzie putem spune ca piata anului 2009 va avea diferente destul de importante fata de cea lui 2008 si similara cu cea a urmatorilor 2-3 ani ce vor veni (atat cat prognozeaza specialistii ca va tine criza). Desigur ca si in vremuri de scadere economica oamenii vor continua sa cumpere mancare, imbracaminte, sa-si amenajeze locuinta si in general ca tot ce inseamna consum, doar ca in aceasta perioada vor fi mult mai atenti pe ce dau bani si de aici deriva mare provocare pentru afaceri: oferirea de bunuri si servicii la standarde ridicate dar la un pret mai mic.

Economisire pare sa fie cuvantul magic al anului 2009 iar orice idei de afaceri care va vin in minte ar trebui sa ia in calcul acest factor.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.