Afaceri cu flori de soc
Da, exista si afaceri cu flori de soc, asa cum de altfel exista afaceri cu orice produs care se bucura de cerere pe piata.
Florile de soc pot fi exploatate cu usurinta, fara investitii semnificative, putand deveni relativ usor o sursa alternativa de venit pentru o familie din mediul rural.
In bucataria traditionala romaneasca florile de soc sunt folosite la prepararea socatei:
14 flori de soc la 10 l de apa si un kg de zahar + 2 lamai taiate felii si un cubulet de drojdie. Intregul amestec se lasa la fermentat 2-3 zile, dupa care va puteti bucura de o bautura racoritoare sanatoasa.
Socata se poate vinde cu preturi cuprinse intre 2 si 4 lei litrul.
Producerea si comercializarea de socata poate fi o afacere sezoniera de familie dar daca vreti un business mai serios, cu profituri substantiale, atunci trebuie sa ganditi dincolo de producerea unei bauturi racoritoare, caci afacerile cu flori de soc inseamna mai mult decat atat.
Florile de soc, datorita proprietatilor specifice, sunt folosite in industria farmaceutica si cosmetica.
Ele sunt bogate in vitamica C, proteine, saruri, minerale, etc. Companiile farmaceutice achizitioneaza florile de soc la preturi de aprox. 5 lei kg.
Tot din soc se poate prepara si o delicioasa dulceata, dar si sirop de soc, kg de dulceata de soc avand un pret mediu de aprox. 10 lei iar siropul ceva mai mult, in jur de 12 lei.
Pentru toate astea veti avea insa nevoie de infiintarea unei plantatii de soc.
Specialistii recomanda in acest sens soiul de soc negru. Pomii ajung la maturitate din al treilea an iar plantatia are o medie de viata de aprox. 30 de ani. La un ha, intr-un an bun, se poate obtine o productie de 20 de tone (fructe).
Socul prefera solurile nisipoase. Se recomanda ca puietii sa fie plantati la o distanta de 3,5 m unul de altul, e randuri (un hectar „inghite” in jur de 550 de puieti).
Dupa platare, singura grija a fermierului este sa isi apere plantatia de daunatori (in special afide), motiv pentru care va trebui sa investeasca periodic in operatiuni de tratare a pomilor cu insecticid.
Pomii cresc repede si din al 3 lea an productia este suficient de consistenta incat sa poata fi exploatata economic.
Una peste alta, investitia initiala poate urca la cateva mii de euro pentru infiintarea unei plantatii (puietii se vand cu preturi sub 10 lei/bucata), dar ea poate fi mult redusa daca vorbim de un teren de dimensiuni modeste a carui menire e sa asigure nu o afacere de anvergura ci o sursa de venit in plus pentru bunastarea familiei.
O astfel de plantatie este o investitie pe termen lung ce poate fi lasata mostenire avand in vedere durata mare de viata a arbustului. De asemeni este o varianta profitabila de exploatare a solurilor nisipoase (sudul Olteniei si Dobrogea) care nu permit infiintarea prea multor tipuri de culturi.
Cum spuneam si la inceputul articolului, socul are diverse intrebuintari, de la traditionala socata pana la dulceturi, ceaiuri, materie prima pentru industria farmaceutica, etc. Ungurii fac chiar si palica de soc.
Pentru maximizarea profiturilor se recomanda ca macar o parte dintre produsele finite (socata si dulceata de exemplu) sa le produceti singuri si sa nu va limitati doar la vanzarea de materie prima unde preturile sunt tot timpul mai mici fata de produsul final.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.