Afaceri cu fructe de padure

Coacaze, mure, zmeura, macese, afine si alte fructe de padure, cresc in mod natural in Romania cu miile de tone.

O bogatie lasata de Dumnezeu de care profita insa strainii care se pricep la afacerile cu fructe de padure naturale.

Acestia le importa de la culegatorii romani, le proceseaza (adica le transforma in sucuri naturale, dulceturi, gemuri, siropuri) si le vand mai departe (uneori inapoi in Romania) in aceasta forma, cu adaosuri comerciale grase, cu preturi de produs bio.

Pentru romani insa, afacerile cu fructe de padure se rezuma la a le culege de pe versantii impaduriti ai Carpatilor si a le trimite la export ca atare, sau cel mult la a intermedia astfel de tranzactii intre culegatorii autohtoni si companiile importatoare din Germania, Italia, Spania, Austria sau Franta.

De regula de fructele de padure se ocupa Romsilva, care angajaza, in timpul sezonului de cules, lucratori cu ziua, in special tigani si tarani saraci, pentru a aduna unele dintre cele mai curate si ecologice produse din Europa.

Din miile de tone care cresc spontan in flora Romaniei, anual sunt recoltate astfel cateva sute de tone din fiecare sortiment, un volum de productie pentru care ne batem cot la cot cu Polonia si Ucraina, ceilalti doi mari exportatori de fructe de padure.

Pentru Romania, piata fructelor de padure este una de cateva milioane de euro anual, in conditiile in care le vindem strainilor fructele cu 2 000 de euro tona.

Foarte mica in comparatie cu potentialul pe care l-ar avea aceasta afacere daca in Romania ar exista unitati de procesare.

Aceeasi situatie se regaseste si in cazul catinei, a hribilor si a trufelor.

Procesata si ambalata, marfa romaneasca ia apoi drumul rafturilor europene cu preturi si de 10 euro pe kilogram, adica un pret de 5 ori mai mare decat materia prima a culegatorului roman.

Acesti bani ar putea intra in buzunarele romanilor daca ar exista o indrustrie de procesare autohtona, care sa faca munca procesatorilor externi si sa aduca astfel in tara profiturile de sute de milioane de euro cat castiga strainii de pe urma fructelor noastre vandute pe piata europeana.

Bogatia padurilor noastre ar putea genera astfel noi locuri de munca si cateva sute de milioane de euro pentru economia romaneasca, si asta curat, bio si fara cianuri, daca ar exista vointa politica sau macar initiative antreprenoriale in acest sens.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
  1. Popa Liviu Dorel Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.