Afaceri pentru studenti

Pentru a face fata cheltuielilor, multi studenti incearca sa isi ia un job part-time ca o alternativa decenta la insuficientii bani trimisi regulat de parinti.

Deschiderea unei afaceri pe cont propriu ar putea fi insa un alt raspuns la aceeasi problema stringenta a banilor, cu care se confrunta majoritatea studentilor romani.

A incepe o afacere  in perioada studiilor poate fi o provocare dar se poate dovedi si o mutare extrem de profitabila daca iti iei ca reper sase principii ce pot conferi succesul unei afaceri studentesti.

1. Planul de afaceri. Este un element idispensabil oricarui tip de afacere. Creaza un plan de afaceri puternic, gandeste-l nu doar pentru perioada studiilor ci priveste-ti afacerea in viitor si dupa ce vei termina cu facultatea.

Alege-ti produsul sau serviciul pe care ai de gand sa-l promovezi, alege-l din tre pasiunile si lucrurile la care te pricepi. Asta iti va transforma afacerea intr-o activitate placuta si vei pune mai multa pasiune in ceea ce faci iar de pasiune e mereu nevoie in afaceri.

2. Evalueaza-ti posibilitatile si resursele. De exemplu e putin probabil ca un student sa inceapa o afacere cu imobiliare sau una de productie industriala. Fii realist si incadreaza-te in resursele si energia de care dispui.

Mult mai la indemana pentru un student sunt afacerile bazate pe network marketing, web design, comert electronic, chiar deschiderea unui xerox, amenajari interioare, etc.

Fa-ti o zi libera si asterne pe hartie ideile de afaceri pe care le poti demara. Iti poti consulta colegii si puteti trece la treaba in cadrul unui parteneriat.

3. Participa la expozitii din domeniul afacerii tale, ia legatura cu alti antreprenori din bransa, fa-te cunoscut. Astfel nu doar ca iti vei largi bazinul de posibili clienti dar vei capata si experienta si vei trece drept un profesionist in domeniul tau de activitate.

4. Fii precaut cu datoriile. Contracteaza credite doar daca ai absoluta nevoie de le si asigura-te ca investesti banii acolo unde e nevoie. Daca ai nevoie de bani incearca sa te imprumuti de la parinti, rude, prieteni apropiati, banca sa fie ultima ta optiune.

5. Profita de facilitatile acordate studentilor. Statul ofera studentilor o multime de facilitati pentru deschiderea unei firme, facilitati pe transportul in comun si asa mai departe. Profita de ele pentru a-ti dezvolta afacerea.

6. Creaza planuri pe termen scurt si mediu. Stabileste tinete accesibile pentru perioade mici si medii. Aceasta te va ajuta sa nu-ti pierzi concentrarea si iti vor oferi un mai mare control asupra afacerii.

Daca ceva nu merge cum trebuie inseamna ca in planul tau s-a strecurat o fisura, depisteaz-o si remediaz-o la timp.

Perioada studentiei este cea mai potrivita perioada pentru a demara un business din motive evidente: esti tanar si in putere, ai inca suficient timp si energie sa iti revii de pe urma unui esesc, desi esti major, inca beneficiezi de ajutorul parintilor, inca nu ai cheltuieli legate de intretinerea unei familii etc.

Multi  oameni de afaceri care si-au inceput astfel cariera in vremea studiilor, vin sa confirme cele de mai sus (in special in domeniul IT, vezi fondatorul Facebooks sau cei din spatele unor dot-com-uri de succes).

Iata si cateva idei realiste de afaceri pentru studenti: bloguri, magazine online, anticariat sau librarie online, curierat rapid pe bicicleta si alte servicii de livrari, servicii de traduceri si tehnoredactare, call center, si lista poate continua.

Sa incepi o afacere de la zero nu e usor, de fapt ai mari sanse s-o dai in bara dar mai bine sa ai primul faliment la 20 de ani cand ai viata inainte, poti sa inveti din greseli iar data viitoare vei fi mult mai experimentat si alta e ca la 50 de ani sa fii nevoit sa-ti deschizi o afacere pentru ca ai fost dat afara de la servici si trebuie sa te descurci cumva, fara experienta, fara studiile necesare demararii unei afaceri si mai ales fara prea mult timp la dispozitie.

Asuma-ti riscurile si lasa deoparte teama pentru ca numai cei ce au curajul sa riste au sansa de a castiga.

Succes in afaceri!

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.