Cum poate afecta criza din Ucraina economia globala

Conflictul in desfasurare din Ucraina se afla, deja de cateva luni bune, pe ordinea de zi a prioritatilor liderilor lumii. Ceea ce a inceput ca o demonstratie publica impotriva presedintelui Ianucovici, sprijinit de Moscova, si impotriva refuzului acestuia de a apropia tara de Uniunea Europeana, s-a transformat lent intr-un razboi, alimentat direct si indirect de catre Rusia.

Conflictul loveste puternic atat in economia rusa cat mai ales in cea a Ucrainei, insa undele de soc afecteaza deja intreaga economie globala.

Iata care sunt rezultatele si la ce ne putem astepta in viitor.

Turismul puternic afectat

Anexarea Crimeei si razboiul din estul Ucrainei a pus capat fluxului de turisti care vizitau aceasta regiune. Multe agentii de turism s-au inchis, contribuind la ingrosarea randurilor de someri in cele doua tari.

Sanctiunile economice aplicate Rusiei au scazut insa si numarul de turisti rusi care veneau spre Europa (Rusia livra tarilor mediteraneene un numar insemnat de turisti in fiecare an). Deprecierea masiva a rublei (din cauza sanctiunilor economice) loveste in puterea de cumparare a rusului de rand iar primele taiate de pe lista sunt vacantele in strainatate.

Fuga investitorilor

Investitorii straini din Ucraina si Rusia, daca nu si-au facut deja bagajele se gandesc sa o faca. In momentul actual economia Ucrainei este in pragul colapsului si doar gandul la ipoteticul ajutor financiar promis de catre UE mai tine sus moralul clasei politice de la Kiev.

Insa investitorii nu fug doar din cele doua tari ci si din tarile vecine acestora si mai ales din cele care pot fi atrase in spirala destabilizarii, adica Republica Moldova, tarile baltice si cele din Caucaz.

Sanctiunile economice sunt si ele o arma cu doua taisuri

In afara de economia rusa ele afecteaza si economia unor tari europene care aveau pana acum relatii economice insemnate cu Federatia Rusa (nu este si cazul Romaniei). Printre cele mai afectate se numara bancile austriece (obisnuite in ultimii ani sa investeasca masiv in resursele naturale ale Rusiei).

La fel cele din Cipru care au beneficiat pana acum de influxul de capital rusesc, dar si producatorii agricoli din Polonia, Germania sau Olanda, care exportau pana acum alimente pe piata ruseasca.

Preuri mai mari la alimente si dobanzi mai mari la credite

Cu Ucraina al sasele mare producator de cereale din lume, specialistii asteapta ca pretul alimentelor de baza sa creasca la nivel mondial, datorita repercursiunilor pe care conflictul din aceasta tara il are asupra exporturilor ei. Preturi mai mari la alimente inseamna inflatie, care inflatie inseamna la randul ei cresterea dobanzilor la credite din partea bancilor.

Un efect de domino la nivelul intregii economii mondiale.

Instabilitate globala

Amenintarile reciproce dintre Rusia si NATO, spectrul unui nou razboi rece sau chiar al unui al treilea razboi mondial, continua sa produca ingrijorare la nivel global, tot mai multe guverne au decis sa creasca finantarile pentru armata iar asta se simte in economia globala.

Miscari de trupe in Europa de Est, repozitionare a bazelor NATO, spectrul unui razboi atomic, determina tari care pana acum erau neutre, ca Suedia sau Norvegia, sa caute o forma de protectie externa in cazul unui posibil conflict de proportii.

Abia revenita dupa o depresiune economica, lumea risca sa fie aruncata din nou in recesiune, sau chiar in haosul unui razboi total.

Directia in care o va lua economia globala depinde acum foarte mult de turnura pe care o va lua conflictul din Estul Ucrainei.

Salvează

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.