Cele mai pasnice si linistite tari
Cautati o destinatie de vacanta intr-un loc linistit, cu oameni civilizati si pasnici, sau pur si simplu doriti sa emigrati si sa traiti in mijlocul unui popor iubitor de pace, cu respect fata de proprietatea si intimitatea vecinului?
Atunci obisnuiti-va cu gandul ca va trebui probabil sa va acomodati la o clima nordica sau sa invatati limba japoneza. Si totusi, veti gasi cateva dintre cele mai linistite tari nu departe de granitele Romaniei.
Criminalitate scazuta, un cult al muncii luat in serios si o mentalitate total diferita de cea cu care suntem obisnuiti pe plaiurile mioritice, fac din aceste tari un reper si un model pentru multi dintre noi.
Iata in randurile de mai jos un top 10 al celor mai pasnice tari din lume.
Pe locul 10 Belgia
Un regat micut, cu un teritoriu cam de 10 ori mai mic decat cel al Romaniei (dar cu o populatie de peste 11 milioane), Belgia este una dintre cele mai prospere tari europene. Bruxelles-ul, capitala Belgiei, a devenit in acelasi timp si capitala Uniunii Eruopene.
Impartita intre flamanzi si valoni, societatea belgiana este una tipic occidentala, cu o rata a criminalitatii scazuta si un inalt simt civic.
Belgia are o economie dezvoltata, bazata pe servicii, importatoare de materii prime si exportatoare de produse finite.
Pe locul 9 Suedia
Este o tara nordica, din peninsula Scandinavia, cu o populatie destul de redusa numeric si care locuieste in proportie de peste 80% in mediul urban.
In mod paradoxal, in ciuda istoriei zbuciumate, urmasii vikingilor sunt niste oameni foare pasnici, iubitori de liniste si de contemplare. Tara lor a ramas neutra in ambele razboaie mondiale, iar economia suedeza a inceput sa se dezvolte alert incepand cu secolul XX.
Economia suedeza este pe locul 4 in topul celor mai competitive din lume, beneficiind si de o infrastructura si retea de transporturi deosebit de performanta.
Salariile sunt foarte mari in Suedia dar si impozitele sunt pe masura (o nota comuna a tuturor tarilor scandinave.
Suedia este monarhie constitutionala.
Pe locul 8 Canada
Desi este cam de 30 de ori mai intinsa decat Romania, Canada are doar 35 de milioane de locuitori. Acest paradox se datoreaza climei foarte reci, polare, in extremitatile ei nordice, cat si intinselor suprafete impadurite.
Desi Canada a participat la ambele conflagratii mondiale, trimitand trupe in teatrele de operatiuni, pe teritoriul ei nu s-au mai dat batalii din epoca imperiilor coloniale.
Un adevarat magnet pentru imigrantii de pretutindeni, Canada se poate mandri cu o economie performanta si cu un nivel ridicat de educatie al cetatenilor ei.
Principalele orase sunt Montreal, Toronto, Vancouver, Ontario, etc.
Locul 7 Finlanda
Tara lui Mos Craciun (al carui sediu oficial este in localitatea Rovaniemi) nu avea cum sa lipseasca din topul celor mai pacifiste natiuni ale lumii.
Finlandezii sunt oameni harnici, ospitalieri si care beneficiaza de un nivel de trai foarte ridicat, precum si de largi libertati civile.
Economia finlandeza este una prospera, dupa asa numitul „model nordic” sau scandinav, care combina economia de piata cu implicarea activa a statului in economie, mai ales in resursele naturale.
In 2010 Finlanda a fost catalogata de saptamanalul financiar Newsweek, drept cea mai buna tara din lume.
Pe 6 Japonia
Pe cat de razboinica si zbuciumata a fost istoria acestei tari pana acum 70 de ani, pe atat de pasnici si linistiti sunt japonezii de azi.
Conditiile impuse de americani Japoniei dupa 1945 (dezarmare si restrictii privind finantarea armatei) au contribuit decisiv la canalizarea investitiilor si a efortului colectiv dinspre sfera militara spre sfera civila si economica, ceea ce a dus la un boom economic fara egal in Asia.
Cultul muncii si codul traditional al onoarei, valori importante pentru japonezul de rand, contribuie si ele la criminalitatea scazuta si la caracterul civilizat al societatii japoneze.
Locul 5 Elvetia
Cu cele 4 natiuni ale sale si cu neutraitatea-i proverbiala, Elvetia a fost un model de convietuire pasnica pentru intreaga Europa.
Elvetia nu a mai participat la un razboi din Evul Mediu, iar neutralitatea ei a fost respectat chiar si de Hitler.
Desi este o tara muntoasa si fara resurse naturale importante, economia elvetiana este una deosebit de performanta, gratie unei productivitati a muncii foarte ridicata si unui inalt spirit civic (recent, electoratul elvetian a votat impotriva cresterii salariului minin, pe motiv ca pe termen lung ar afecta negativ economia).
Industria bancara, mecanica fina, turismul si productia alimentara, sunt principalele motoare ale economiei elvetiene.
Elvetia nu face parte nici din NATO, nici din Uniunea Europeana.
Pe locul 4 Austria
Cu o istorie imperiala terminata tragic in 1918, anexati de Hitler inainte de inceperea celui de al doilea razboi mondial, austriecii au decis sa o rupa definitiv cu trecutul militar si sa isi canalizeze energiile spre activitati constructive.
In doar cateva decenii au reusit sa isi transforme tara intr-una dintre cele mai frumoase, linistite si prospere din Europa.
Padurile montane si populatia rara (8,5 milioane), fac ca Austria sa fie una dintre cele mai curate si putin poluate tari europene.
Locul 3 Noua Zeelanda
Situata nu departe de Australia, Noua Zeelanda este una din tarile peste care domneste regina Angliei.
Stirile din aceasta parte a lumii ajung foarte rar la noi iar asta si pentru ca teritoriul Noii Zeelande a fost crutat de toate marile conflagratii moderne.
Strans legata de vechea metropola, Anglia, cu o populatie de doar 4,5 milioane (la o suprafata cu putin mai mica decat a Romaniei) majoritar descendenta a colonistilor englezi, Noua Zeelanda are un index al dezvoltarii umane printre cele mai ridicate din lume.
Pe 2 Danemarca
Danemarca este un alt regat din topul celor mai pacifiste tari din lume.
Danezii sunt printre cei mai manierati si civilizati europeni. Ii poti vedea plimbandu-se prin Copenhaga, calmi, tacuti si usor visatori, oprindu-se pe malul marii unde obisnuiesc sa mediteze minute in sir.
Sunt printre europenii cu cele mai mari salarii dar si cu cele mai mari impozite, menite sa sustina un sistem avansat de protectie sociala.
Pe primul loc, cea mai pasnica tara din lume, Islanda
Islandezii nu au mai participat la un razboi adevart cam de pe vremea vikingilor care au colonizat primii aceasta insula nordica.
Multa vreme islandezii au depins de verisorii lor danezi, de care s-au desprins politic in 1918.
Cu o suprafata cam cat Transilvania noastra, Islanda este populata doar de 326 000 de locuitori, in cea mai mare parte oameni harnici, civilizati, cu un inalt spirit civic si in acelasi timp cu un tonus general ridicat, atat datorita sportului, cat si a aerului curat si a alimentatiei bogate in peste oceanic.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.