Ce sunt fondurile de investitii ?

Un fond de investitii este un organism, fara personalitate juridica, ce se ocupa cu plasamentele financiare colective. Din aceasta cauza fondurile de investitii mai sunt cunoscute si sub denumirea de fonduri mutuale de investitii.

In Romania, functionarea fondurilor de investitii, este reglementata de legea 297/2004 privind piata de capital si de Regulamentul nr. 15/2004 si este supravegheata de CNVM (Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare).

Cum functioneaza un fond de investitii?

Pe scurt, un fond de investitii aduna banii de la mai multi investitori particulari si ii investeste in diverse plasamente financiare (actiuni, obligatiuni, investitii monetare, etc.).

Functionarea fondurilor de investitii are la baza conceptul de unitate de fond. Asa cum societatile listate la bursa vand catre investitori actiuni, fondurile vand investitorilor unitati de fond. O unitate de fond este egala cu valoarea activului fondului impartita la numarul de unitati de fond emise.

In functie de modelul dupa care functioneaza, fondurile se impart in doua mari categorii:

1. Fonduri de investitii deschise: acestea emit unitati de fond in permanenta, pe toata durata existentei lor, adica oricine poate investi intr-un asemena fond, vechii membri putandu-se retrage prin rascumpararea unitatilor de fond daca doresc acest lucru, fara sa influenteze cu nimic politica de emitere a unitatilor si de acceptare a noilor membri.

2. Fonduri de investitii inchise: doar in anumite perioade se pot cumpara unitati de fond. Asa cum le spune si denumirea, aceste fonduri se adreseaza unui numar limitat de investitori, care cumpara unitati de fond la infiintarea fondului. Pe parcurs pot fi perioade in care fondul accepta noi membri.

Profitabilitatea si gradul de risc al unui fond de investitii sunt direct proportionale, dupa principiul universal al oricarei investitii: miza este direct proportionala cu riscul.

In functie de natura investitiilor pe care le fac, fondurile mutuale se impart in urmatoarele categorii:

1. Fonduri monetare – aceste investesc in instrumente monetare (specifice pietei valutare) si obligatiuni. Fondurile monetare sunt considerate fonduri cu risc minim deoarece investesc preponderent in depozite. Riscul fiind minim si castigul este minim.

2. Fonduri de obligatiuni – obligatiunile sunt instrumente cu venit fix. Spre deosebire de actiuni, obliogatiunile emise de o societate nu il transforma pe detinator in proprietar al societatii ci in creditor al ei. Si aceste fonduri sunt considerate cu risc minim.

3. Fonduri mixte sau diversificate: investesc in domenii diverse, in actiuni, in obligatiuni, etc. Sunt considerate fonduri cu risc mediu, in functie de procentul pe care il investesc in actiuni.

4. Fondurile de actiuni: cum le spune si numele, investesc in actiuni bursiere. Sunt cele mai riscante fonduri si in acelasi timp cele care genera investitorului particular cel mai mare venit, proportional cu riscul, cum spuneam mai sus.

Cum pot investi intr-un fond de investitii?

In Romania, la ora actuala, exista 68 de fonduri de investitii, 54 deschise si 14 inchise, administrate de 19 societati si in care investesc 270 000 de romani.

Pentru a investi intr-un fond trebuie sa cumparati unitati de fond la fondul respectiv. Pretul lor difera in functie de valoarea fondului. De regula bancile detin si fonduri de investitii, in afara de cunoscutele depozite, exista si alte instrumente financiare, printre care si fondurile de investitii.

Daca sunteti o persoana care uraste riscul, cele mai indicate in acest caz sunt fondurile monetare, sunt la fel de riscante ca si depozitele bancare dar ofera un randament ceva mai bun, fiind vorba de sume mari pe care aceste fonduri le strang, isi permit sa negocieze cu bancile o dobanda mai buna pentru depozite decat in cazul unui deponent particular.

Daca insa doriti sa investiti la bursa dar nu doriti sa apelati la un broker, va asumati riscul si sperati la un venit mai consistent, fondurile de actiuni sunt in acest caz solutia pentru dumneavoastra.

Cele mai profitabile fonduri de investitii din Romania

Pentru 2010, printre fondurile care au adus cele mai mari venituri investitorilor au fost urmatoarele:
Raiffeisen Romania Actiuni, fond de actiuni cu un randament de peste 200%
Simfonia 1, fond monetar cu un randament de 6,6%
Certinvest Monetar, fond monetar cu un randament de 7,6%
Raiffeisen Benefit, fond mixt, cu un randament de 7,6%, etc.
In schimb alte fonduri au inregistrat pierderi.

Fondurile mutuale sunt printre cele mai accesibile solutii pentru investitorul de rand, care nu are suficienti bani pentru a investi in imobiliare si nici suficienta experienta pentru a investi direct pe bursa.

Cel mai recomandat este ca inainte de a investi intr-un fond sa ii analizati evolutia, sa cereti detalii si sa lamuriti orice dubiu inainte de a cumpara actiuni de fond si desigur, trebuie sa stiti ca orice investitie presupune si un risc.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.