Pretul aurului
In conditii de criza economica, atunci cand multe investitii bursiere se evapora peste noapte iar pretul imobiliarelor scade, aurul ramane una dintre cele mai sigure si solide investitii. Acesta este si motivul pentru care asistam la o crestere fara precedent a pretului gramului de aur care atinge recorduri de crestere, cunoscand o evolutie ascendenta in ultimele 10 sedinte de tranzactionare.
Panica investitorilor si teama de revenirea in forta a unei noi crize globale, au dus pretul aurului la un curs BNR de 160,46 lei.
Aurul este preferat in special pentru conservarea investitie insa in ritmul de crestere din ultima perioada, aurul poate deveni o investitie atragatoare inclusiv pentru speculanti iar aceasta situatie duce si la o mai mare mobilitate a pretului gramului de aur si este foarte probabil ca acesta sa fie si scenariul actual, pretul sa fie umflat mai mult de panica si de o psihoza de moment desi daca economia globala va continua sa dea semne de oboseala sau sa revina o criza majora, asa cum sustin tot mai multe voci, aurul va continua sa creasca.
In momentul de fata ambele variante raman plauzibile, totul depinzand de modul in care va evolua in viitorul apropiat economia mondiala.
Cum pot investi in aur?
Dincolo de bijuteriile de familie si monedele de colectie, se pot face investitii in aur in mod profesionist, cumparandu-l direct de la banca. Exista insa un numar limitat de banci in Romania care ofera aur spre vanzare clientilor, printre ele BNR-ul si Piraeus.
Aurul cumparat prin banca (pe care practic nu il atingeti, fiind depozitat tot in banca, cu un comision aferent) poate fi revandut ulterior bancii din acest motiv este o forma de investitie relativ accesibila.
Aurul cumparat de pe piata (sub forma de bijuterii sau monede) ridica o serie de probleme, in primul rand pretul. Cumparand o bijuterie platiti atat valoarea aurului cat si manopera, taxele si profitul comerciantului, nu o s-o puteti revinde nici macar la pretul la care ati cumparat-o, o astfel de investitie este profitabila doar in timp sau chiar peste o generatie. Nu mai vorbim de faptul ca materialul din care sunt facute bijuteriile nu este aur pur ci este un aliaj de aur si alte metale.
Monedele din aur sunt o investitie mai profitabila decat bijuteriile cumparate din magazin deoarece au un procent mai mare de aur si se pot gasi la preturi mai variate, in functie de vanzator.
Un alt dezavantaj al aurului „lichid” este depozitarea si provocarea de a gasi cumparatori in cazul in care doriti sa il vindeti pentru a va transforma investitia in cash. Casele de amanet nu sunt o solutie decat in cazurile disperate, ele cumpara sub pretul pietei.
Tot prin intermediul bancilor pare a fi cea mai recomandata solutie pentru investitorul obisnuit de a face investitii in aur dar si aici exista riscul sa pierdeti bani daca pretul aurului va scadea sub pretul la care l-ati cumparat sau daca nu va acoperi comisionul de depozitare al bancii.
Ca orice investitie si investitiile in aur au avantaje si dezavantaje insa este printre cele mai sigure forme de investitii, metalul galben va fi mereu la mare cautare avand o valoare financiara intrinseca.
Ramane de vazut cum va evolua pretul aurului si incotro se va idrepta economia mondiala care trece in aceasta perioada prin momente de cumpana, ea fiind principalul factor care influenteaza pretul metalului nobil.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.
Interesant articol totusi cred ca aurul va fi intr-o crestere continua mereu.am gasit acest articol cautand solutii de investitie pentru viitor si cred ca asta e cea mai buna.multumesc