Rusia si India salveaza moneda Euro

Rusia si India si-au manifestat dorinta de a acorda fiecare cate 10 miliarde de dolari destinati sustinerii financiare a zoneri euro.

Cum s-a ajuns aici

La o conferinta G20 privind planurile FMI pentru finantarea zonei euro, s-a decis ca grupul tarilor BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) sa aloce mai multe fonduri pentru rezerva de finantare a Fondului Monetar International.

Rusia si India au plusat afirmandu-si intentia de a aloca fiecare cate 10 miliarde de dolari suplimentarea resurselor FMI destinate zonei euro, cu conditia de a avea un cuvant mai greu de spus la nivelul fondului cu privire la modul in care vor fi cheltuiti acei bani.

Cum banii sunt destinati in principal pentru sustinerea economica a zonei euro, implicit Rusia si India se angajaza sa salveze zona euro in schimbul unor concesii privind directionarea acestor fonduri.

Trebuie spus ca tarile din zona euro sunt cele care vor contribui cel mai mult la sustinerea acestui proiect de salvare a monedei unice europene, cu 430 de miliarde de dolari.

Implicarea fara precedent a Rusiei si Indiei in alocarea de fonduri nu face decat sa confirme tendintele de inversare economica la nivel mondial, accentuate de criza mondiala.

BRIC (tarile enumerate mai sus) au o cu totul alta evolutie economica decat Europa si SUA. Daca ultimele sunt de cativa ani deja in criza, BRIC sunt in plina crestere economica si polii puterii financiare (care merg mana in mana cu cei ai puterii politico-militare) tind sa se inverseze in cativa ani, dintre Occident si SUA, spre China, Brazilia, India si Rusia.

De ascensiunea economica a Chinei a auzit pana acum toata lumea insa ceea ce nu stiu multi dintre romani este ca India a devenit tara care da cei mai multi milioanari in dolari in ultimii ani, ca Turcia este un model de succes economic, diametral opus Greciei vecine, ca Brazilia este in plin avant.

Cu alte cuvinte, nu toata lumea este in criza, in timp ce tarile din zona euro si SUA, tari care au fost vioara intai in lume, se confrunta cu probleme economice fara precedent, un alt grup de tari, cu alte modele economice si politice, se pregatesc sa urce pe podiumul dezvoltarii si al performantei.

De la o lume a razboiului rece cu 2 poli de putere si doua modele economice (SUA si Rusia, capitalism si comunism), ne indreptam spre o lume multipolara, cu mai multi poli de putere globala.

Deja China si-a exprimat de mult dorinta de a cumpara pur si simplu datoriile unor tari europene aflate in colaps, evident ca nu face asta din altruism ci pentru a penetra piata europeana cu capitalul chinezesc, un fenomen de neimaginat acum 30 de ani….

Sa fie acesta sfarsitul capitalismului hedonist si succesul unei economii planificate care sa imbine autoritatea sistemului politic cu libera initiativa antreprenoriala, asa cum se intampla azi in China, Turcia, Rusia si alte tari care nu se confrunta cu problemele economice ale Europei?

Se prea poate sa fie asa, insa doar anii care vor veni ne vor oferi o mai mare claritate asupra evolutiei financiare globale.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.