Cele mai profitabile culturi agricole
Cele mai profitabile culturi agricole sunt acelea care dau cel mai bun randament comparativ cu investitiile initiale pe care le implica.
Profitabilitatea lor este insa strans legata de cerere de pe piata, cerere care poate varia de la an la an in functie de oferta disponibila.
Astfel, daca anul trecut o anumita cultura s-a dovedit a fi una banoasa, pentru ca erau putini cei care investisera in ea si piata ducea lipsa de fructele respective, anul acesta s-ar putea ca piata sa fie saturata de acele fructe si sa duca la un pret scazut, astfel ca respectiva cultura sa nu mai fie atat de profitabila sau sa nu fie profitabila deloc!
Iata asadar care sunt cele mai profitabile culturi agricole pentru anul 2016.
Zmeura
Continua sa fie o cultura profitabila datorita faptului ca cererea exista dar oferta este limitata, putini fermieri romani investind in aceasta cultura.
Cheltuielile cu infiintarea si intretinerea acestei culturi nu sunt insa deloc de neglijat. Cu tot cu pretul puietilor, al spalierilor, al lucrarilor agricole necesare, infiintarea unui ha de zmeura necesita o investitie care poate ajunge si la 10 000 de euro.
O astfel de plantatie atinge apogeul de productie in al treilea an si are o durata de viata de 7-8 ani, timp in care fermierul poate spera la un profit anual de 10-12 000 euro la ha.
Ciresele
Anul acesta a fost unul extrem de prost pentru aceste fructe dar ghinionul unora inseamna norocul altora. Cine a reusit sa isi pazeasca plantatiile de grindina, acum culege nu doar ciresele ci si profiturile. Pretul unui kg de cirese sare pe alocuri si de 50 lei!
Ciresele fac parte din culturile care sunt profitabile pe suprafete relativ mici, partea proasta e ca sunt foarte vulnerabile la capriciile vremii, tot mai obisnuite in ultimii ani.
Solutia ar fi protejarea plantatiilor cu acoperisuri retractabile, asa cum fac fermierii occidentali, din pacate astfel de instalatii nu sunt deloc ieftine.
Catina
Ramane si in 2016 o afacere profitabila, in primul rand datorita costurilor mici in raport cu productivitatea la ha.
Pentru infiintarea unei plantatii nu e nevoie de mai mult de 2 000 de euro iar in anii buni se pot astepta incasari si de 5 000 de euro la ha. Catina este o planta rezistenta si putin pretentioasa, singura conditie fiind aceea de a beneficia de soare suficient (nu este indicata plantarea pe pante cu fata spre nord).
Capsunile
Desi nu mai sunt la fel de profitabile ca in anii trecuti, raman inca o investitie care merita luata in seama.
Preuturile pe kilogram variaza intre 10 lei (pentru capsunile timpurii, de solar) si 5 lei (cele din plin sezon) dar costurile pentru infiintarea unei culturi nu sunt tocmai de neglijat.
Pentru un ha in camp deschis ele pot ajunge si la aproape 20 000 de euro (pentru cultura la solar acestea se pot dubla), investitie care de regula se recupereaza din al doilea an, urmand ca apoi, din al 3 lea an, productia sa creasca si un profit de 100 000 lei la ha sa devina un targhet realist.
Cartoful mov
O noutate pe piata romaneasca pana acum aprox. 3 ani de zile, cartoful mov ramane o cultura profitabila datorita ofertei foarte limitate.
Tehnologia de cultura si productivitatea sunt identice cu cele ale cartofului obisnuit, doar proprietatile nutritive si pretul difera sensibil diferit ajungand la 10-12 lei/kg, aproximativ de 10 ori mai mare decat la cartoful clasic.
Totusi, cartoful mov s-a ieftinit mult fata de anul 2014 de exemplu, cand se vindea si cu 30 lei/kg. Motivul este foarte simplu: numarul fermierilor care au adoptat aceasta cultura a crescut in fiecare an si tendinta va continua.
Stevia dulce
Este o planta perena, tot mai cautata atat pe piata interna cat si la export. Este profitabila datoria productivitatii foarte mari (3-4 culturi pe an insumand in jur de 30 de tone la ha) si a pretului de 40-50 eurocenti pe kg in tarile din Vestul Europei.
Stevia dulce este o planta iubitoare de apa ceea ce inseamna ca va avea nevoie de irigatii, fapt ce ridica consturile infiintarii unei plantatii la cateva zeci de mii de euro.
In aceeasi categorie a culturilor agricole profitabile pentru 2016 se inscriu si rubarba, sparanghelul, galbenelele, menta, castravetele amar, etc.
Riscurile unor astfel de investitii raman in continuare intemperiile si eventuala concurenta care pot da peste cap fie productia, fie pretul la taraba.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.