Afaceri de ieri si de azi, unele desfasurate de companii private, altele de stat, cu toate au insa ceva in comun: profitabilitatea.
Iata mai jos un top 10 al succesului in afaceri, indiferent de epoca, latitudine geografica sau industrie.
Domeniile sunt dintre cele mai variate, dovada clara ca nu exista un monopol profesional asupra succesului, ci acesta depinde de multi alti factori.
Dar sa nu mai lungim vorba si sa trecem direct la lista celor 10 afaceri profitabile:
- Descoperirea Americii de Cristofor Columb – 1492
Celebra expeditie navala a lui Columb care a dus la descoperirea Americii, a fost cu siguranta cea mai profitabila expeditie maritima din istorie. Ea a deschis Spaniei, lui Columb si conquistadorilor lui calea spre bogatii incomensurabile, imposibil de estimat si calculat.
Refuzat de 3 state (Portugalia, Franta si Anglia), Columb reuseste sa-i convinga pe monarhii Spaniei sa ii ofere un credit necesar prepararii si organizarii expeditiei navale.
Afacerea facuta de regii Spaniei cu aventurierul genovez s-a dovedit extrem de profitabila pentru ca prin intermediul lui Spania a reusit sa isi intemeieze un vast imperiu in America de Sud, imperiu de unde a extras mari cantitati de aur, dar mai ales de argint, alimentand economia Spaniei pentru aproape 300 de ani.
Asupra drepturilor banesti, Coroana Spaniola s-a judecat cu urmasii lui Columb pana in sec. XVIII.
- Achizitionarea insulei Manhattan in 1626
Insula Manhattan, 60 de km patrati, centrul actualului oras New York, a fost achizitionat in 1626 de olandezi de la un trib nativ contra unor margele de sticla colorata, bijuterii si obiecte de metal, toate in valoare de 60 de guldeni olandezi, aproximativ 1000 de dolari din zilele noastre.
O afacere imobiliara de mare succes daca ne gandim ca in ziua de azi mp in Manhattan se vinde cu aproximativ 3000 de dolari, fiind una din zonele cele mai scumpe din SUA.
Ceea ce e si mai interesant e calculul conform caruia, daca indienii de atunci ar fi pus in banca cei 1000 de dolari, la o rata a dobanzii actualizata, ar fi scos in ziua de azi o suma echivalenta cu valoarea reala, actuala, a insulei Manhattan.
Din pacate pentru urmasii acelor indieni, stramosii lor nu cunosteau valoarea banilor si a proprietatilor imobiliare, fiind mult mai incantati de margelele din sticla colorata.
- ExxonMobil – profituri anuale de peste 43 miliarde de dolari
ExxonMobil este o corporatie americana, multinationala, cu sediul in Irving, Texas, si care activeaza in domeniul extractiei si prelucrarii petrolului si a gazelor naturale. A luat fiinta in 1999 prin unirea companiilor Exon si Mobil.
Compania este in acelasi timp si urmasa celebrei Standard Oil, infiintata de miliardarul John D. Rockefeller in 1870.
In 2012 ExxonMobil a fost declarata compania cu cel mai mare venit din lume iar din 2013 este cea mai mare companie tranzactionata la bursa.
ExxonMobil are peste 30 de rafinarii in 21 de tari.
- Apple Inc. – profituri de 41 miliarde de dolari in 2012
Este o alta multinationala americana de succes, cu sediul in Copertino, California, dar care opereaza in domeniul software si electronice.
Compania a fost fondata in 1977 sub numele de Apple Computer Inc.
Istoria Apple e una lunga si sinuasa, dupa o lunga perioada de declin, reintra pe profit in 1998 si devine un adevarat fenomen in anii 2000 prin lansarea celebrelui iPhone, iPhod si iPad. O figura centrala a companiei a fost in acesti ani Steve Jobs.
- Banca Industriala si Comerciala a Chinei (ICBC) – 32 de miliarde de dolari profit in 2012
Este cea mai mare banca din lume in ceea ce priveste profitul si capitalizarea.
A fost fondata in 1984 de Guvernul Chinei si are sediul in Beijing. Din 1984 pana in 2010 Banca adunase active de 1,9 trilioane de dolari!
In prezent are peste 400 000 de angajati.
In 2013 a fost plasata pe locul 1 in topul Forbes al celor mai profitabile 2000 de companii publice din lume.
- Gazprom – 31 miliarde de dolari profit la sfarsitul lui 2012
Este cel mai mare extractor de gaze naturale din lume, cu un volum de peste 500 milioane metri cubi pe an.
Gigantul rus s-a nascut in 1989 ca o companie de stat sovietica.
Intre 1993 si 1997 a trecut printr-un proces de privatizare in urma caruia statul a ramas cu 50,01%, restul fiind impartit intre diverse entitati, in spatele carora se afla asa numitii oligarhi ai Rusiei.
Compania este deosebit de profitabila fiind considerata perla coroanei din economia Rusiei. Profiturile ei se datoreaza exporturilor de gaze naturale care deservesc mare parte din Europa.
- Filmul Avatar, productie 2009 – incasari de aproape 3 miliarde de dolari
Industria cinematografica invarte miliarde de dolari la nivel mondial. Banii vin in principal din drepturi comerciale de televizare si din comercializarea de DVD-uri.
Planificat inca din 1994, Avatar este creatia lui James Cameron, celebrul regizor care in 1997 a lansat un alt film de mare succes, Titanic.
Din motive tehnice, Avatar nu a putut fi lansat mai devreme de 2009, pentru ca tehnologia cinematografica nu tinea inca pasul cu productia lui Cameron.
Avatar este un film SF din genul epic care, odata lansat, a depasit cu mult asteptarile, devenind rapid cel mai vandut film de pana atunci.
Chiar daca si alte filme au realizat incasari de peste 1 miliard de dolari (Titanic, The Avengers, seria Harry Potter, Piratii din Caraibe, Toy Story etc. ), Avatar ramane, cel putin deocamdata, cel mai profitabil film din lume.
- Royal Duch Shell – aprox. 26 de miliarde de dolari in 2012
Cunoscuta in Romania sub forma prescurtata a numelui, Shell, celebrul brand in domeniul carburantilor este o companie mixta, cu actionariat olandez si britanic, fondata in 1907 la Haga.
A aparut ca reactie a doua mari companii petroliere europene, la concurenta tot mai puternica venita din partea companiei americane Standard Oil a lui Rockefeller.
In prezent are aproape 87 000 de angajati si filiale in toata lumea.
- Google – 10 de miliarde de dolari in 2012
Cu totii utilizam serviciile Google atunci cand navigam pe internet, insa putin stim ca in spatele acestor aplicatii se afla o armata uriasa de specialisti IT (peste 53 000 in momentul de faţă) si multe miliarde de dolari.
Istoria Google incepe in 1996 cu 2 studenti de la Stanford, Larry Page si Sergey Brin. Inceputul a fost greu deoarece nimeni nu reusea sa inteleaga conceptul de afaceri al celor doi si de aceea nimeni nu era dispus sa investeasca in proiectul lor.
Abia in 1998 reusesc sa gaseasca un investitor dispus sa le ofere 100 000 de dolari.
La inceput incet, iar apoi din ce in ce mai alert, Google a inceput sa creasca pana in stadiul actual de colos financiar, cumparand mai multe site-uri rivale sau din domenii diferite dar cu potential (mentionam aici Youtube si Blogger, doua dintre cele mai cunoscute achizitii).
Majoritatea banilor vin din publicitate, prin intermediul programului AdWords, venituri de aproximativ 50 de miliarde de dolari anul trecut.
- Facebook – profit de 5 miliarde de dolari in 2012
Facebook a fost lansat in 2004, de un grup de studenti de la Harvard, condusi de colegul lor Mark Zuckerberg.
Site-ul era destinat initial studentilor de la aceasta universitate, un fel de „Hot or Not” in care studentii isi schimbau impresii vizavi de pozele colegilor.
In scurt timp Zuckerberg a sesizat potentialul urias al creatiei sale si s-a ocupat serios de proiect, atat de serios incat azi este cel mai popular (si profitabil) site de socializare din lume.
In alcatuirea acestui top am avut in vedere atat profitul generat cat si istoricul lor. Desi diferentele de profit pot fi uriase, trebuie luata in calcul si mostenirea cu care aceste business-uri au pornit la drum, in vreme ce unele aveau deja o istorie bogata in spate, aparand ca rezultat al fuziunii altor companii, altele au plecat de la 0, conduse de 2-3 tineri abia iesiti de pe bancile scolii.
Pentru mai multe informatii despre afaceri profitabile, reveniti periodic pe site-ul nostru.
Am eu o intrebare incomoda : CUM FACE FACEBOOK BANII ???
NU CUMVA DATELE NOASTRE SUNT CUMPARATE DE ALTE COMPANII PRIN MITUIREA CELOR DE LA FACEBOOK ???