Afaceri cu miere – oportunitati si perspective

Mierea, produsul final principal al apiculturii, este un aliment a carui valoare nutritiva si economica a fost recunoscuta din cele mai vechi timpuri.

In perioada medievala, tarile romane aveau o legislatie destul de complexa care se preocupa si de fiscalizarea prisacilor, de cotele de miere si ceara pe care producatorii urmau sa le plateasca domniei, semn al importantei pe care il avea apicultura in economia romaneasca medievala.

In vremurile moderne, apicultura romaneasca, la fel ca alte ramuri traditionale, traverseaza o criza provocata de tranzitia spre noul model economic, cel al micilor producatori.

Aceasta tranzitie, lenta si lunga, inseamna pentru afacerile care nu se pot adapta din mers, moarte si disparitie, dar in acelasi timp reprezinta o oportunitate pentru micii antreprenori care au astfel sansa sa isi castige propriul segment de piata in urma locului lasat liber de afacerile defuncte.

Iata in continuare care este radiografia unei afaceri cu miere, care sunt perspectivele de dezvoltare si provocarile acestui tip de business.

Care sunt oportunitatile?

Proprietatile sanatoase ale mierei si produselor derivate, alaturi de gustul delicios al produsului, sunt principalele atuuri ale produsului, insa atunci cand va ganditi la o afacere, trebuie sa tineti cont si de alti factori la fel de importanti pentru succesul business-ului.

In primul rand productivitatea relativ mare, si fara o munca fizica extenuanta din partea apicultorului (munca cea mai grea o fac albinele lucratoare 🙂 ), ceea ce permite obtinerea unei productii de aprox. 250 kg pe an de la doar 25 de familii (un stup poate produce anual intre 10 si 30 de kg de miere, in functie de conditiile meteo ale anului respectiv).

Pretul de piata relativ ridicat al unui kg. de miere (intre 20 si 50 lei per kilogram, in functie de calitate).

Diversitatea destul de mare a produselor apicole. Exista o multime de tipuri de miere, cum ar fi: mierea de salcam, mierea poliflora, mierea din flori de portocal (obtinuta in tarile mediteraneene), mierea de tei si asa mai departe, si care pot reprezenta tot atatea nise de piata in care un tanar apicultor isi poate stabili un culoar prorpiu.

Costurile

Un stup costa intre 250 si 600 lei, cu tot cu familia de albine din el, la aceasta se mai pot adauga costuri suplimentare (ustensile, accesorii, autorizatii de producator etc.) care pot urca investitia initiala intr-o ferma apicola, in functie de marimea ei, pana la cateva zeci de mii de euro.

Insa daca ai deja un spatiu adecvat (sa zicem 250 mp unde poti amenaja cateva sute de stupi verticali), o livada cu pomi fructiferi sau esti intr-o zona bogata in vita de vie, culturi de floarea soarelui sau pomi fructiferi, costuriele pot scadea dramatic pana la doar cateva mii de euro, investitie initiala.

In functie de aceste doua situatii extreme, costurile pot fi trecute fie la avantaje, fie la riscuri.

Nu trebuie omis nici faptul ca in materie de costuri, se poate lua in calcul si accesarea de fonduri europene (in acesta va fi subiectul unui articol viitor).

In sfarsit, apicultura poate fi transformata usor intr-o afacere de familie, fara sa fie nevoie sa platesti vreun angajat in plus, ceea ce reprezinta fara doar si poate un atuu.

Riscurile si provocarile afacerii

Ar fi nerealist sa prezentam totul in roz, fara sa amintim nimic de riscurile unui astfel de business.

In primul rand dependenta de conditiile meteo ale fiecarui an in parte, influenteaza decisiv cantitatea si calitatea productiei.

Anii prea reci sau prea ploiosi, duc la distrugerea florilor si la o productie de miere scazuta, iar in cazurile de frig extrem pot duce in lunile de iarna la o mortalitate mare a efectivului de albine.

Incendiile sau distrugerile voluntare ale stupilor (fie de catre vecini invidiosi sau deranjati de albine, fie de ursi sau alte animale salbatice) sunt un alt risc care poate lovi grav in profitul unui apicultor.

In sfarsit bolile albinelor si otravirea lor chimica prin imprastierea de insecticid, reprezinta o provocare la nivelul intregii Europe iar legislatia din UE incearca de cativa ani sa stavileasca acest trend ingrijorator.

Dar asa cum spuneam la inceputul acestui articol, fiecare dezastru e dublat de o oportunitate iar iesirea de pe piata a unui producator, inseamna sansa altuia de a se afirma.

Unul dintre apicultorii de succes ai Romaniei este si aradeanul Victor Cimil, in varsta de 45 de ani.

Apicultor de cand se stie, Victor continua traditia de familie a parintilor sai, reusind sa dezvolte la Buteni (o comuna de langa Arad) o adevarata ferma de miere (ferma apicola, in limbajul de specialitate) cu peste 200 de familii de albine.

In fiecare an calatoreste cu stupii in toata tara pentru a oferi albinelor sale posibilitatea sa colecteze nectarul din florile specifice fiecarui sezon (salcam, floarea soarelui, zmeura, tei etc.), operatiune necesara obtinerii diferitelor tipuri de miere.

Totul pentru a mentine ridicat standardul de calitate al produselor sale (ferma apicola a lui Victor Cimil este premiata cu atestat care confirma faptul ca produsele sale sunt 100% eco).

Ocupand aceasta nisa a produselor exclusiviste, bio, Victor reuseste sa vanda miere cu un pret peste cel al pietei, 50 lei/kg

Perioada cea mai intensa sunt primele luni ale primaverii, martie-aprilie, atunci cand florile se gasesc din belsug iar albinele si apicultorii se straduiesc sa obtina cea mai buna productie a anului. In aceste doua luni volumul de munca poate ajunge si la 18 ore pe zi.

In functie de conditiile meteo, Victor produce anual intre 5 si 7 tone de miere pe an, ceea ce inseamna incasari de aprox. 300 000 lei anual, doar din miere, fara sa mai bagam in ecuatie si ceara, laptisorul de matca sau propolisul.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
  1. eugenia Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.