Cerere crescută pentru spații industriale

Cererea totală pentru spaţii industriale în România a depăşit anul trecut cu 15,6% recordul stabilit în anul precedent, ajungând la aproape 1,17 milioane metri pătraţi închiriaţi, potrivit analizei unei companii imobiliare.

„Traversăm o perioadă foarte activă din punctul de vedere al cererilor de spaţii industriale noi. Semnalul cel mai important considerăm că este creşterea semnificativă a cererilor de noi spaţii de producţie, care vor aduce locuri de muncă noi. Aceste locuri de muncă în spaţii de producţie sunt cu atât mai importante cu cât complexitatea produselor care urmează a fi fabricate acolo tinde să fie foarte ridicată, rezultând cerere nouă de forţă de muncă specializată. Cererea de spaţii logistice continuă să aibă cea mai mare pondere în cererea totală pentru spaţii industriale, această bazându-se pe consumul care se păstrează la cote ridicate”, a declarat Ionuţ Grigoraş, senior consultant industrial în cadrul JLL Romania.

În ultimul trimestru din 2022, cererea totală de spaţii industriale a însumat 370.000 metri pătraţi, în scădere cu 23,5% faţă de T4 2021. Cererea netă s-a ridicat la 310.000 metri pătraţi, de asemenea în scădere, cu 7,3% faţă de T4 2021.

Totodată, cererea de spaţii industriale a venit în 2022 în principal dinspre sectorul de retail (21,5% din total), logistică (13,4%), distribuţia de bunuri de larg consum (7,2%) şi comerţ electronic/e-commerce (6,2%).

Pe de altă parte, livrările de spaţii industriale au atins şi ele un nivel record în 2022, ajungând la aproape 875.000 metri pătraţi, cu 58% mai mult comparativ cu 2021. Numai în T4 au fost finalizaţi aproape 270.000 metri pătraţi.

„Dezvoltatorii de spaţii industriale moderne îşi păstrează încrederea în potenţialul de creştere al pieţei pe fondul cererii care se menţine la nivel ridicat. Diversificarea cererii prin creşterea numărului de solicitări pentru spaţii de producţie, spaţii cu temperatura controlată sau data centers alimentează optimismul în rândul investitorilor”, a mai declarat Ionuţ Grigoraş.

Livrările de spaţii industriale se vor menţine la un nivel destul de ridicat şi în 2023, dezvoltatorii având în plan cel puţin 510.000 metri pătraţi.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.