Revenirea pietei imobiliare in 2013

Piata imobiliara pare sa creasca din nou dar nu in ceea ce priveste preturile ci in ceea ce priveste numarul de tranzactii.

Cine are de castigat si cine de pierdut, sunt principalele intrebari la care incercam sa raspundem in acest articol.

2013 este un an important pentru piata tranzactiilor imobiliare din Romania, fiind un an foarte diferit in acest sens, fata de anii precedenti.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in 2013,  numarul tranzactiilor imobiliare a crescut cu aproape 20%, ajungand astfel la 55 000 la nivel national.

Este prima data dupa inceputul crizei economice cand piata imobiliara urmeaza un trend ascendent.

Ce inseamna acest lucru, cine are de castigat si cine de pierdut?

Pe scurt, au de castigat cei care cumpara si au de pierdut cei care vand.

Cresterea numarului de tranzactii pe piata imobiliara are doua cauze principale, pe deoparte o crestere a consumului, pe de alta scaderea preturilor.

Oricat am fi de carcotasi, cresterea consumului intern in 2013 este o realitate, iar acest fenomen nu avea cum sa nu aiba repercursiuni si asupra pietei imobiliare. In acest sector tendinta este sustinuta si de continuarea programului Prima Casa.

Cel de-al doilea factor, cel mai important de altfel, asa cum spuneam si mai sus, este scaderea preturilor atat la imobile cat si la terenuri.

Dupa ani de blocaj, cei care si-au dorit cu adevarat sa vanda, nu au avut incotro si au trebuit sa lase din pret. Era o miscare previzibila avand in vedere faptul ca in anii care au precedat criza, preturile la imobiliare erau umflate artificial.

Revenirea pietei imobiliare este astfel mai degraba un semn de insanatosire decat un semn de revenire a boom-ului imobiliar din anii 2007-2008.

Tendinta va continua probabil si in viitorul apropiat, numarul de tranzactii va creste direct proportional cu scaderea preturilor.

Cel mai mult vor scadea preturile apartamentelor vechi, din asa numitele blocuri comuniste, si cel mai putin terenurile.

Preturile terenurilor agricole sunt insa asteptate sa creasca, asa cum au facut-o constant din 2007 incoace, ajungand astfel, in 2013, sa coste cu 170% mai mult decat in urma cu 6 ani.

Aceste evolutii pe piata imobiliara nu fac decat sa urmeze legea cererii si a ofertei.

Cele mai scumpe proprietati raman cele din Bucuresti si imprejurimi, precum si din marile orase, iar cand vine vorba de terenuri agricole, cele din judetele cu potential agricol crescut (adica judetele din sudul si vestul tarii).

Pentru cei care inteleg fenomenul, tendintele de pe piata imobiliara nu fac decat sa urmeze vechiul ciclu de prabusiri si reveniri, acum fiind momentul proprice pentru cei care vor sa speculeze aceste oscilatii si intentioneaza sa investeasca in imobiliare.

Cu alte cuvinte este o perioada buna pentru cei care vor sa cumpere, si una nefasta pentru cei care trebuie sa vanda la un pret mai mic decat au cumparat in anii de boom imobiliar sau decat ar fi putut vinde inainte de 2008.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.