Cine sunt „canadienii” de la Rosia Montana?
Cine sunt oamenii din spatele RMGC, cum arata in carne si oase si de ce isi doresc atat de mult sa inceapa controversata exploatare de la Rosia Montana?
Nu vom vorbi in acest articol nici despre cianuri si nici despre importanta arheologica si ecologica a Rosiei Montane, au facut-o altii inaintea noastra, cu mai mult talent si succes, incat nu vom relua aceste subiecte.
Insa foarte putini romani stiu cine sunt cei care se afla in spatele acestei companii atat de mediatizata, cu nume pompos: Rosia Montana Gold Corporation.
Cine sunt „canadienii”?
Daca mergem frumos pe firul panzei de interese economice din spatele exploatarii de la Rosia Montana, vedem ca RMGC a fost creata de o alta entitate, numita Gabriel Resources, care este actionar majoritar la RMGC cu 80,46%, restul actionariatului fiind format din Statul Roman, prin Minvest Deva si actionari mai mici, amanunte foarte semnificative pentru intelegerea incrancenarii si a intereselor uriase din spatele exploatarii miniere.
Gabriel Resources, isi are sediul social in Toronto, Canada, de unde si apelativul de „canadieni” cu care presa ii alinta (pe nedrept, vom vedea mai jos) pe cei de la GR.
Intr-o lume globalizata, sediul firmei nu are neaparat legatura cu originea actionarilor din spatele ei, cum este si cazul de faţă.
Astfel, nu multa vreme dupa infiintarea RMGC, aflam ca BSG Capital Markets, cumpara un procent insemnat din RMGC, conform investigatiilor celor de la Evenimentul Zilei.
Partidul unic al intereselor
Cine este BSG Capital Markets? Asa cum reiese si din denumire, este parte a hodingului Beny Steinmetz Group (BSG), patronat de miliardarul (avere estimata la 3,6 mld. dolari) israelian Beny Steinmetz, foto stanga, un prieten mai vechi de-al lui Adriean Videanu si nu numai al lui…
In 2008 Beny Steinmetz si-a facut intrarea pe piata imobiliara a capitalei prin intermediul lui Remus Truica, un apropiat al fostului premier Adrian Nastase si partener de afaceri cu consultantii israelieni ai premierului in exercitiu (la acea data), Calin Popescu Tariceanu.
Mergand si mai inapoi pe firul istoriei recente, aflam ca in 2004, Gabriel Resources, prin RMGC, a sponsorizat campania electorala a presedintelui Traian Basescu, astfel incat, oriunde te uiti pe spectrul politic romanesc, ajungi in final la acelasi numitor comun: Gabriel Resources, Beny Steintz si „canadienii” lui de la Rosia Montana.
Pentru a-si asigura bunavointa factorilor de decizie autohtoni, RMGC a sponsorizat si sponsorizeaza in continuare tot spectrul politic care conteaza (de campania de publicitate din mass medie e inutil sa mai pomenim), personalitati politice si partide care initial se opuneau proiectului minier, s-au sucit treptat cu 180 de grade, cum a fost depilda cazul fostului ministru al mediului Laszlo Borbely si, cel mai notoriu, cel al actualului premier Victor Ponta, care in campania electorala respingea proiectul, doar pentru ca odata ajuns la guvernare sa devina unul dintre cei mai inversunati sustinatori ai lui.
Si astfel se dezleaga o parte din misterul care invaluie incapatanarea cu care partidele aflate la guvernare (de ieri si de azi) sustin inceperea exploatarii miniere, cu toate obiectiile Academiei Romane care atrage atentia asupra procentului de aur foarte mic ce revine statului roman conform contractului (in alte tari procentul este de regula inversat, in favoarea statului-gazda), in pofida opozitiei BOR si a majoritatii cultelor religioase si in ciuda unei opinii publice tot mai iritata de acest proiect minier.
Si pentru ca tabloul sa fie complet, recent (la sfarsitul lui septembrie 2013), RMGC, a confirmat ceea ce se banuia de multa vreme, si anume, ca printre actionarii sai se numara si oameni de afaceri romani.
Daca vom cauta si mai multe despre Beny Steintz aflam ca magnatul evreu are in spate o lunga istorie a exploatarilor miniere controversate (compania lui este pe locul 3 in lume pe piata diamantelor, o piata monopolizata de companii israeliene), de numele lui legandu-se incidentele sangeroase de la minele de diamante din Africa, din Republica Sierra Leone (zeci de muncitori ucisi in urma unor revolte impotriva companiei).
Companiile miniere israeliene (Lev Leviev, BSG, Dan Gertler) si americane s-au aflat adeseori in mijlocul unor episoade sangeroase din Africa, din anii `90 si 2000, adevarate razboaie civile pentru diamante, cum au fost evenimentele din Angola, Congo si Sierra Leone.
Ramane de vazut daca Romania va respinge acest proiect minier, sau va fi doar o alta tara din lumea a treia, un sat fara caini, in care totul e de vanzare…
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.