Cum ajunge curentul electric în casa noastră
Ne aprinde un bec atunci când acționăm întrerupătorul sau ne alimentează aparatură electronică atunci când o băgăm în priză. Nu ne mai putem imagina viața fără curent electric de foarte mult timp, însă, puțini știu cum este acesta produs și cum ajunge la noi în casă.
Totul pornește de la o centrală electrică, în cadrul căreia există generatoare de mare putere. În funcție de energia utilizată pentru punerea în funcțiune a generatoarelor, centralele electrice se clasifică în: centrale termo-electrice, hidrocentrale, atomocentrale.
De la centrale, energia electrică trece prin transformatoare de putere, care ridică voltajul curentului pentru a putea fi transportat pe distanțe mari.
Peste tot pe unde ne aruncăm privirea, vedem stâlpi și fire electrice, de diferite forme și dimensiuni. Toate acestea formează infrastructura energetică, ce măsoară sute de mii de kilometri de linii electrice, la diferite niveluri de tensiune, interconectate între ele în stații electrice.
Cum necesarul de curent poate varia de la un sezon la altul, toate centralele electrice sunt legate într-o rețea națională. Astfel, dacă necesarul de curent dintr-o anumită zonă nu poate fi asigurat de o centrală, acesta poate fi suplinit de la celelate surse.
Curentul electric este distribuit prin toată țara prin intermediul rețelelor de înaltă tensiune, acei stâlpi metalici ce măsoară de zeci de metri. De acolo, energia este preluată de un post de transformare, ce coboară tensiunea la o valoare medie, astfel încât să poată fi distribuită prin intermediul celulelor de medie tensiune, către rețelele din localități.
Într-un final, aceste rețele alimentează transformatoare de joasă tensiune, ce coboară voltajul da 220V, tensiune regăsită la orice consumator casnic. Curentul electric pătrunde în locuiința noastră prin intermediul unui tablou electric de joasă tensiune. Acesta reprezintă una din cele mai importante componente ale unui sistem de alimentare cu energie electrică. Un tablou de joasa tensiune face legătura între contorul eletric și toate circuitele electrice aferente instalației electrice interioare.
Tablourile electrice sunt alcăuite din siguranțe care întrerup alimentarea cu energie electrică atunci când apar probleme la nivelul instalației, protejând astfel consumatorii pe care îi alimentează.
Acum că sunteți la curent cu circuitul energiei electrice de la producător la consumator nu ne rămâne decât să ne bucurăm de toate aparatele ce sunt puse în funcțiune prin intermediul electricității.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.