Despre Bonsai
Pentru cei care nu cunosc termenul, bonsai, este arta japoneza de a creste in ghiveci copaci in miniatura.
Pentru a-i face sa creasca in acest fel si pentru a le da diferite forme estetice, producatorii utilizeaza diferite tehnici mostenite si imbunatatite in timp.
In cazul in care aveti un bonsai sau doriti sa aveti unul, iata mai jos ce trebuie sa stiti despre intretinerea lor.
In primul rand un bonsai are in general aceleasi nevoi ca oricare alta planta: lumina solara, umiditate si temperatura optima.
De unde cumpar bonsai?
Este una dintre cele mai comune intrebari pe care si le pun pasionatii care doresc sa aiba propria lor planta in miniatura.
Cel mai usoara modalitate de a avea un bonsai este sa-l procurati de la producatori specializati insa inainte de a achizitiona un bonsai asigurati-va ca este o specie careia i se potriveste clima din zona dumneavoastra, intrebati de cata umiditate are nevoie, cat de des sa ii puneti apa si daca solul este unul de calitate.
In acest fel va asigurati ca procurati un soi potrivit pentru dumneavoastra si aveti informatiile necesare intretinerii in bune conditii.
Secretul intretinerii acestor pomisori este tocmai alegerea soiului potrivit pentru clima si mediu in care il veti tine.
Este elementul critic al intretinerii bonsailor. Sa stii de cata apa are nevoie (prea putina il va usca in timp, prea multa ii va ineca radacinile care in final vor putrezi), sa cunosti ce fel de sol este potrivit pentru el, cand il poti tine afara si cand este nevoie sa-l tii in casa precum si daunatorii care il pot parazita si cum il feresti de acestia.
In linii mari acestea sunt secretele intretinerii bonsailor.
Cat de veche este aceasta arta?
Desi azi este recunoscut ca un specific al culturii nipone, bonsaiul s-a nascut de fapt in China acum aproape 2000 de ani si s-a numit initial „penzai”. A fost adus la curtea imperiala japoneza de catre ambasadorii chinezi prin evul mediu si de atunci a cunoscut o mare popularitate in randul japonezilor.
In acele vremuri plantele exotice erau la mare cautare si costau o mica avere, de aceea gradinarii orientali si-au dat silinta sa le adapteze si sa le creasca in ghiveci, astfel a aparut arta miniaturizarii unor arbori straini, evoluand in aceea ce cunoastem azi sub numele de bonsai.
Cum se obtine un bonsai?
In principal prin taierea regulata a radacinilor si ramurilor, astfel incat arborele sa ramana la dimensiuni miniaturale.
Insa acest proces nu este atat de usor pe cat ar parea la prima vedere. Acesta presupune schimbarea periodica a patului de sol si verificarea radacinilor, precum si o compozitie specifica.
De retinut faptul ca florile platei vor fi in marime naturala, doar ramurile si radacinile putand fi miniaturizate.
Aproape orice arbore poate fi crescut in regim de bonsai: artar, cires, cais, pin, stejar, ulm etc.
Afaceri cu bonsai
Pentru cei pasionati de flori si de gradinarit, bonsaii pot fi mai mult decat un hobby.
Pretul unui bonsai in Romania variaza intre cateva zeci de lei pana la cateva sute de lei, in Occident insa pot ajunge si la cateva mii de euro pentru o singura planta!
O astfel de afacere poate fi sustinuta cu ajutorul unui site de prezentare sau chiar cu un magazin online, in acest ultim caz o problema importanta ar fi livrarea, cel mai recomandat fiind un sistem propriu de livrare.
Cat traieste un bonsai?
Cel mai vechi bonsai din lume are aproximativ 500 de ani si se afla in palatul imperial din Tokyo.
Cu o ingrijire adecvata si tu poti creste un bonsai pe care sa-l lasi mostenire nepotilor sau stranepotilor tai asta daca nu te inspaimanta gandul sa inrgijesti o planta ce poate avea o viata mult mai lunga decat a ta. 🙂
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.