Explozia de bloguri

Luam un caiet-vocabular. Prima intrare: blog. Dupa linia rosie, explicatia: cuvint care provine de la weblog si care inseamna website folosit ca jurnal on-line. Daca explicam ce inseamna blogul, atunci trebuie sa explicam si ca bloggerul este cel care administreaza un blog, fiind singurul care poate propune subiecte (spre deosebire de forumuri sau grupuri de discutii) si care poate invita alti autori sa contribuie cu diferite materiale postate.

In ceea ce priveste tematica materialelor postate, nu exista o singura directie. Blogurile pot cuprinde relatari despre viata personala a autorului, despre ce anume ii trece acestuia prin cap sau despre ce se mai intimpla in oras. Ele pot fi specializate, postarile fiind legate de specificul fiecaruia.

Astfel, avem bloguri despre fotografie, stiinta, arta contemporana, anime, gadgeturi si tot ce poate constitui un subiect de interes pentru cineva care s-a hotarit sa-si faca un blog. Si fiindca totalitatea blogurilor constituie o blogosfera, ajungem imediat la ideea de comunitate, care, la rindul ei, presupune o anumita ierarhizare a blogurilor componente, in functie de popularitatea acestora. La http://www.technorati.com/pop/blogs/, iti poti face o impresie despre cum arata si ce se intimpla in topul celor mai vizitate 100 de bloguri. Pe locul intii, se afla in acest moment http://www.boingboing.net/, un blog al carui continut descrie „A Directory of Wonderful Things”, dupa cum afli deschizind pagina. Ce lucruri minunate incap intr-un astfel de blog? Concursuri de grafica, expozitii, inregistrari ale unei calatorii prin oras, noutati despre ultimele gadgeturi, despre ultimele trasnai la care esti invitat sa participi (de exemplu, comunitatea celor care s-au apucat sa scrie literatura de fictiune despre mic-dejunul de la McDonald’s), pina la dezbateri despre terminologia care ar putea fi cel mai bine aplicata pentru a descrie fenomene generate in cadrul blogosferei.

In ultima vreme, s-a scris din ce in ce mai mult despre bloguri: ce sint si ce nu sint, daca se poate sau nu vorbi despre aceasta practica in termenii de jurnalism s.a.m.d.. E de ajuns sa dai un search pe Google sau sa intri pe http://en.wikipedia.org/wiki/Blog, ca sa afli un istoric al blogurilor si ca sa alegi unul dintre multele servicii gratuite, care-ti ofera gazduire pentru blogul personal. Sau poti sa citesti in ultimul numar al revistei aLtitudini, articolul lui Cristian Neagoe, „Aproape tot ce-ai vrut sa stii despre blogging in RO (dar ti-a fost teama sa intrebi)”.

De ce atita blogging? Pentru ca, in felul acesta, foarte putin costisitor ca timp si efort, oamenii pot face schimb de pareri, pentru ca este una dintre cele mai simple si democratice forme de a face sa circule informatii din cele mai diferite sectoare, pentru ca… si aici urmeaza o enumerare a motivelor pentru care e important sa intri in contact cu ce afla, vad, gindesc si spun oamenii din jur. ROBLOGFEST 2006 – BLOGURI ROMÅNESTI PREMIATE Cum stau lucrurile in zona româneasca a blogosferei, care, in acest moment, inregistreaza aproximativ 20.000 de bloguri active? Unul dintre evenimentele care poate sa ofere un raspuns la aceasta intrebare este RoBlogFest, a carui prima editie a avut loc in luna martie a acestui an. Este prima competitie adresata blogurilor din România, initiatorul acestui proiect, Dragos Novac, propunind o evaluare prin vot a celor mai populare bloguri românesti, repartizate pe sase categorii. Pe 10 martie 2006, la Casa Tralala, au venit destul de multi bloggeri si destul de multi oameni interesati sa afle mai multe despre acest subiect. Pe cistigatorii editiei de anul acesta, precum si pe toti cei nominalizati la cele sase categorii, ii puteti gasi la http://unapezi.fourhooks.com/blogwar ds_html. Criteriile in functie de care au fost acordate premiile pot parea destul de vagi, pentru un oustider. Te poti intreba ce anume i-a facut pe alegatori sa decida ca Zoso’s Blog (http://zoso.rockmania.net) este „Cel mai misto blog” , „Cel mai bine scris blog” sau „Cel mai cu personalitate blog”. I nsa, atita vreme cit competitia nu a fost gindita ca un concurs cu reguli riguroase, ci, mai degraba, ca un pretext oferit bloggerilor de a interactiona in mod direct la o bere si, in acelasi timp, ca un indicator al activitatii din blogosfera – „filiala româneasca”, problema criteriilor are importanta secundara. Ceea ce a atras totusi atentia unuia dintre participanti, respectiv aglomera rispontane, cistigator la sectiunea „Cel mai de nisa blog” ( h t t p : / / w w w . w e b l o g . r o / aglomerarispontane/), a fost o eroare tehnica in procesul de vot, pe care cei de la aglomerari spontane au exploatat-o pentru a cistiga aceasta competitie. Reprezentantul acestui blog a citit o scrisoare deschisa, in care a expus pe larg mecanismul de fraudare a votului, refuzind, prin urmare, distinctia primita. Aceasta reactie nu a fost primita cu prea mult entuziasm, organizatorii considerind-o in contradictie cu spiritul evenimentului.

Cu toate astea, am remarcat efectele provocate de aceasta interventie: au aparut pe bloguri si pe diferite forumuri dezbateri indreptate atit inspre dimensiunea etica a gestului, dar si asupra unor posibile sisteme de vot, care sa excluda posibilitatea fraudei. Un alt cistigator, de data aceasta la categoria „Cel mai informativ blog”, a fost eLearning Blog (http://timsoft.ro/ weblog/index.php), unde poti gasi o multime de linkuri si adrese utile, precum si o agenda bine pusa la punct a evenimentelor culturale. TTL (www.paginiweb.com/glog/) a fost cistigator la sectiunea „Cel mai «care iti da de gindit»”, pentru modul in care abordeaza si discuta problemele din spatiul urban, precum si pentru fotografiile pe care autorul le posteaza. THE BÜKRES BLOG, „UN ORAS PE CARE NE PLACE SA-L URIM” Unul dintre blogurile care au fost nominalizate, dar care nu s-au regasit printre cistigatori, este The Bükres Blog (http://bukresh.blogspot.com/), „un blog despre un oras pe care tuturor ne place sa-l urim”, la care contribuie, printre altii, Megatron, Vlad Nanca, Irina Bako. El iti arata, printre altele, Bucurestiul de care ai uitat tocmai pentru ca te-ai obisnuit sa-l ignori sau iti propune, la fel ca aglomerarispontane, sa-ti transformi privirea intrun instrument de critica, pentru a putea apoi reactiona la mediul cu care interactionezi. Sint foarte multe bloguri pe care le-as putea aminti aici, trecând peste cele care au participat la RoBlogFest. Nu am vrut sa fac o enumerare, ci doar sa pomenesc de citeva dintre punctele din blogosfera care ne-ar putea da de gindit.

Dialogul si schimbul care se intimpla prin intermediul acestor bloguri sint parte dintr-un exercitiu care conduce la crearea unor comunitati virtuale puternice, care sa-si „puna la share” ideile, proiectele sau argumentele. Sursa: PrezentOnline.ro

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.