Cum va evolua Internetul si industria IT in viitorul nu foarte indepartat
Internetul si tehnologia high-tech ne-au schimbat rapid, si aproape pe neobservate, nu doar comportamentul si tabieturile zilnice, ci chiar si stilul de viata si mentalitatile.
Schimbarile rapide din domeniul IT, care se succed aproape anual (omenirea a evoluat tehnologic in ultimii 200 de ani mai mult decat in tot restul istoriei anterioare), au adus cu sine noi oportunitati de afaceri, au creat noi piete si implicit noi tipuri de produse si servicii. De asemeni au influentat legislatia si chiar au provocat schimbari politice in anumite colturi ale lumii.
Prin urmare, se naste intrebarea legitima: cum va arata Internetul in urmatorii 20-30 de ani? La ce sa ne asteptam si care va fi impactul acestor schimbari.
Pentru cei care sunt la curent cu ultimele stiri IT, viitorul se intrezareste deja in gadgeturile si aplicatiile aflate azi in perioada de prototip.
Iata deci, care sunt cele mai probabile tendinte ale Internetului pentru urmatoarele 2-3 decenii:
Internetul lucrurilor (asa-numitul Internet of Things) si realitatea augmentata se vor generaliza
Aflat azi intr-un stadiu incipient, Internetul lucrurilor va fi o realitate banala in viitorul nu prea indepartat. Atunci nu va mai mira pe nimeni ca masina de spalat, frigiderul, aparatul de aer conditionat sau automobilul personal, vor fi conectate la Internet si vor putea emite si primi informatii de la distanta.
Nu mai vorbesc de conceptul de casa inteligenta care va deveni realitate pentru tot mai multi muritori.
De asemeni tot mai multe cladiri publice, parcuri, locuri de interes general si municipalitati, vor folosi tehnologia realitatii augmentate pentru a oferi utilizatorilor informatii si aplicatii utile.
Banii fizici vor tinde spre disparitie
Chiar daca nu vor disparea complet, banii fizici (fie ei de metal sau din hartie) vor fi inlocuiti treptat cu cei electronici.
Telefonul mobil va tine loc si de card dar si de act de identitate cu care ne putem plati taxele sau putem efectua diverse tranzactii. Tot cu el ne vom putea incasa si salariul.
Nanotehnologia va deveni o realitate banala
Computerele de dimensiuni microscopice vor controla dispozitive minuscule cu o gama larga de aplicatii de la nanochirurgie pana la misiuni militare si de spionaj.
Vor aparea statele virtuale
Comunitati virtuale care vor depasi granitele fizice, de orice fel, si vor reuni „cetateni” pe baza diverselor criterii de apartenenta.
Notiunea de stat va fi redefinita iar implicatiile sociale, politice si economice sunt greu de prevazut.
Asa cum ne-au obisnuit toate schimbarile tehnologice care au trecut peste noi pana acum, ele vor aduce cu sine falimentul multor afaceri dar si dezvoltarea altora, in functie de capacitatea fiecarui antreprenor de a se adapta sau nu la aceste schimbari.
Dar acest din urma aspect este un subiect atat de vast incat merita un articol aparte…
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.