Farmacia naturista – o afacere de criza

Mancarea, medicamentele si utilitatile elementare, sunt produse si servicii care se vand indiferent daca e sau nu criza. Omul da oricat pentru sanatatea sa. Totusi criza a afectat in ultima vreme chiar si farmaciile, mai ales cele care au dificultati in a-si recupera de la stat banii pentru medicamentele compensate.

Nu in aceeasi situate sunt insa farmaciile naturiste.

Farmaciile naturiste si-au facut aparitia timid in Romania dar trendul pare sa fie unul ascendent pe masura ce tot mai multi romani sunt din ce in ce mai interesati de produse naturiste, tratamente alternative si hrana sanatoasa.

Chiar daca in Bucuresti sau pe internet sunt destule oferte de produse naturiste, in majoritatea regiunilor din tara, farmaciile naturiste sunt inca rare, desi cererea de astfel de produse si servicii, este in crestere. In plus diversitatea de produse, suplimente alimentare si medicamente naturiste, lasa loc la crearea unor afaceri de segment. Adica va puteti dovedi flexibilitatea si capacitatea de adaptare pentru ca afacerile cu farmacii naturiste sunt un domeniu care permit si stimuleaza creativitatea.

In ce consta o astfel de afacere?

In timp ce farmaciile clasice incep sa resimta criza datorita dificultatilor financiare ale statului roman care intarzie cu plata angajamentelor in cadrul programului de compensare a medicamentelor, farmaciile naturiste sunt libere de acest impediment.

Farmaciile naturiste pot vinde o gama uriasa de produse: ceaiuri din plante pentru silueta, suplimente alimentare din plante, medicamente naturiste din medicina alternativa, siropuri naturale, hrana dietetica, produse alimentare pentru vegetarieni si asa mai departe.

Este obligatoriu sa ai cunostinte vaste in domeniu. Daca nu ai si vrei totusi sa incepi o afacere cu produse naturiste, atunci ar trebui sa te gandesti serios sa angajezi pe cineva care are studii in acest sens. Absolventii de medicina sau farmacie, ori absolventii de scoli medicale (asistentii), sunt persoanele cele mai potrivite pentru a lucra intr-o astfel de unitate.

Ca la orice farmacie sau magazin, conteaza foarte mult si vadul comercial. Oricine stie ca un punct situat intr-o zona centrala sau circulata, ofera avantaje mult mai mari in comparatie cu o zona de periferie sau pe o straduta obscura. Locatia conteaza foarte mult!

Produsele pe care le vei comercializa intr-o farmacie naturista trebuie sa fie de cea mai buna calitate, de aceea este foarte important sa gasesti furnizori de calitate. Clientela unei farmacii naturiste, este una selecta si pretentioasa. Cei care sunt obisnuiti sa frecventeze magazine naturiste cauta de regula produse de calitate, indiferent daca e vorba de suplimente pe baza de spirulina sau produse naturiste de panificatie pentru ….. cadouri de Paste, sa zicem.

Majoritatea intra in prima farmacie ce le iese inainte, insa clientii preocupati de produsele naturiste doresc sanatate si calitate. Asta inseamna ca nu trebuie sa faceti rabat de la calitate in favoarea pretului. Clientii de produse naturiste apreciaza calitatea si nu cauta neaparat produse ieftine. Incercati deci sa le oferiti ce e mai bun de pe piata, vor aprecia asta si va vor rasplati stradania.

Investitia necesara inceperii unei astfel de afaceri difera foarte mult de posibilitati, de locatie si de anvergura afacerii. Sumele pot varia de la cateva mii de euro la cateva zeci de mii de euro.

Sa ma explic: daca aveti deja locatia ideala va fi mai usor, daca nu, va trebui sa gasiti un loc de inchiriat, daca aveti cunostinte in domeniu, pentru inceput nu veti avea nevoie de angajati, daca nu, va trebui sa angajati pe cineva, puteti sa faceti aceasta afacere singur sau cu un partener, in toate aceste cazuri suma necesara deschiderii farmaciei variaza in functie de situatie.

Odata pusa pe roate, afacerea va avea nevoie de promovare si extindere, cea mai puternica forma de promovare este calitatea produselor si a serviciilor (dupa cum precizam si mai sus) insa nu trebuie sa uitati nici de cartile de vizita, fluturase, pungi inscriptionate, reclama in mass-media locala (sau chiar pe internet), etc.

In timp va puteti diversifica afacerea oferind si alte servicii conexe pe langa farmacie, de exemplu un cabinet de reflexoterapie, masaj, acupunctura si alte procedee naturiste sau de medicina alternativa. In general clientii unor astfel de centre sunt cam din acelasi bazin de piata cu cei ai farmaciilor naturiste.

In cazul unor produse naturiste de nisa (sa zicem produse naturale chinezesti sau mai stiu eu ce produse exotice care nu se gasesc pe piata sau se gasesc foarte greu), afacerea poate fi facuta chiar si de pe internet prin intermediul unui magazin online, exista chiar si francize in acest domeniu.

Asa cum spuneam si la inceputul articolului, exista anumite produse indispensabile iar sanatatea este unul dintre ele si poate cel mai scump (oricat ar suna de abstract, oamenii cumpara in ultima instanta senzatii si rezultate nu produsele in sine), in acest context, afacerile cu produse naturiste merita atentia oricui isi doreste sa inceapa o afacere farmaceutica.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
  1. Vasile- tg mures Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.