Ferma autarhica, un concept care incepe sa prinda si in Romania

Multe cupluri tinere din Occident (si cateva si din Romania), se muta la tara si se straduiesc sa puna pe picioare gospodarii autosuficiente, exact ca pe vremea bunicilor, cand taranii isi produceau singuri propria hrana, propriile haine, propriul combustibil, si, nu de putine ori, propria mobila.

Case eco, ridicate din barne si piatra (sau chiar din lut), animale si teren agricol care sa asigure necesarul de hrana al familiei si chiar sa ofere un surplus care sa poata fi valorificat, sunt doar cateva dintre punctele cardinale ale fermelor de familie, tot mai numeroase si in Romania.

Daca credeti ca asa ceva este imposibil in sec. XXI, va inselati! De fapt este mult mai usor, datorita avantajelor tehnologice la care avem acces.

Autarhia economica, telul mai mult sau mai putin utopic al tinerilor fermieri

Autarhia economica este un concept care presupune capacitatea de a te intretine prin propriile mijloace si de a te baza foarte putin sau deloc pe produse si servicii cumparate de la terti.

De fapt, o ferma bine pusa la punct poate reduce 90% din cheltuielile pe care o familie obisnuita le are intr-un an calendaristic, de la hrana, pana la cheltuieli de intretinere. Chiar si lenjeria poate fi realizata manual, dupa model traditional, obtinandu-se pilote, perini sau saltele de pat cu puf de gasca, deopotriva sanatoase si ieftine.

In mediul urban asa ceva ar fi imposibil, la tara insa, lucrurile se schimba!

Asa au gandit si sotii Haerle, trecuti bine de prima tinerete (el 65, ea 54 de ani), o familie venita tocmai din Germania pentru a se stabili la o ferma din sudul Ardealului (Rosia, judetul Sibiu).

Terenul inca ieftin, pamantul odihnit si satele romanesti in curs de depopulare, au constituit un mare plus pentru alegerea tarii noastre (inainte au avut o ferma in Franta).

Familia Haerle administreaza acum cladirea fostului IAS si 69 de ha de teren pe care cultiva legume si cereala si cresc bivoli, totul in sistem 100% bio.

Primii ani au fost si cei mai grei, asa cum sunt pentru toti cei care decid sa o ia de la zero. Sunt anii de compromis in care visul fermei autarhice pare o utopie, deoarece este nevoit sa cumperi aproape totul din afara, insa incet, incet, pe masura ce proiectul prinde radacini si culegi primele roade, renunti pe rand la o serie de produse pe care acum deja incepi sa ti le produci singur.

Unii au mers chiar si mai departe, instalandu-si panouri solare, eoliene sau centrale cu biogaz, reducand, daca nu complet, cel putin partial facturile la electricitate si caldura.

Se poate si asa

De fapt, pentru cea mai mare parte din istoria omenirii, marea majoritatea a populatiei a trait in acest mod ancestral, adica fiecare familie isi producea in gospodarie cea mai mare parte a alimentelor necesare. Doar in ultima suta de ani ne-am obisnuit sa urmam toti acelasi model: mergi la scoala, iti iei o slujba si primesti un salariu.

Insa pentru cei care o aud, exista mereu chemarea libertatii, poate riscanta, poate nebuneasca, dar cu siguranta fascinanta si plina de satisfactii.

Aceasta chemare a simtit-o si Marcu Dimitrie, un tanar cu trei facultati, care a abandonat confortul orasului pentru a-si stabili o ferma in muntii Parang. In prezent are aproape 200 de oi din care se intretine pe sine, sotia si fetita.

Aceleiasi chemari i-a raspuns si magnatul rus Gherman Sterligov (a carui fotografie o puteti vedea la inceputul articolului), care, dupa ce si-a lichidat toate afacerile, s-a retras impreuna cu numeroasa sa familie (cu 5 copii) in mijlocul Siberiei si traieste aproape asa cum se traia acum 100 de ani.

Nu regreta deloc timpurile cand era unul dintre cei mai puternici magnati ai tarii (a vrut chiar sa candidete la functia suprema in stat), spune ca viata lui nu a fost niciodata mai buna ca acum si, cel mai important, mai libera.

Pentru tot mai multi pamanteni, planurile de viitor sunt legate de intoarcerea la un stil de viata traditional, natural si sanatos.

Avantajele si dezavantajele acestui stil de viata

Cei care aleg acest drum sunt in general persoane conservatoare, care doresc sa se intoarca la traditii si radacini, care refuza sa fie victimele consumerismului, ale sistemului tot mai mecanizat care pune pe primul loc profitul si competitivitatea, si doar pe un plan secund sanatate si respectul fata de fiinta umana.

Daca iubiti si respectati natura, va place sa fiti propriul sef, nu va impacati deloc cu spiritul de turm, apreciati produsele bio si nu va sperie efortul fizic, atunci acest stil de viata rustic s-ar putea sa fie pe gustul vostru.

Pretul relativ mic al imobiliarelor din mediul rural si ofertele foarte numeroase in acest sens, precum si perspectivele foarte bune pe care le are agricultura romaneasca (suntem o tara cu foarte mult teren lasat parloaga si tocmai de asta suntem foarte atractiva pentru strainii care vor sa investeasca in agricultura), sunt tot atatea avantaje pentru cei care vor opta spre acest model de gospodarie.

Insa va trebui sa fiti pregatiti sa va asumati niste riscuri si mai ales sa munciti foarte mult (uneori de dimineata pana seara)

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.