Firma de contabilitate – o afacere cu bani putini, la indemana celor cu studii multe
Te pricepi la cifre, iti place contabilitatea si vrei sa castigi bani din asta? Atunci iata ce trebuie sa cunosti pentru a sti la ce sa te astepti.
Deschiderea unei firme de contabilitate nu necesita investitii prea mari pentru ca serviciile pe care urmeaza sa le prestezi nu au nevoie decat de un computer, cateva softuri de specialitate si consumabile.
Nu ai nevoie de un spatiu de lucru foarte costisitor, nu ai nevoie de marfa, servicii de transport, depozitare si nici macar nu e obligatoriu sa ai angajati.
Iata insa ce anume este obligatoriu pentru o firma care urmeza sa presteze servicii de contabilitate financiara.
Toti cei care ofera servicii de contabilitate se supun regulilor CECCAR, adica Corpului Expertilor Contabili si Contabili Autorizati din Romania.
Una din aceste reguli spune ca intr-o firma de contabilitate, expertii contabili trebuie sa fie majoritari atat ca si parti sociale cat si in Consiliul de Administratie.
Prin urmare, daca vrei sa infiintezi o astfel de firma de unul singur (adica unde sa fii asociat unic), atunci e musai sa fii expert contabil.
Daca nu esti deja, atunci poti deveni astfel: absolvi o facultate cu profil economic, dupa care, dupa alti 3 ani de studii si la capatul unui examen, poti obtine tot de la CECCAR, autorizatia de expert contabil.
Abia acum iti poti infiinta propria firma de contabilitate!
Cum spuneam si la inceput, costurile nu sunt mari iar profiturile sunt atractive pentru ca prin lege, orice operator economic este obligat sa apeleze la servicii de contabilitate autorizate.
Asta nu inseamna ca banii vin de la sine, fara niciun efort!
Ca in orice business e nevoie de munca, pasiune si un dram de noroc.
In primul rand va trebui sa devii cunoscut pe piata, promovarea fiind o adevarata provocare pentru orice antreprenor aflat la inceput de drum.
Neavand experienta si nici o baza de clienti, va trebui sa investesti putin in reclama si sa iti fixezi niste preturi putin sub cele ale concurentei.
Primii clienti ti-i poti gasi cu ajutorul anunturilor de la mica publicitate si a promovarii online. Foloseste din plin oportunitatile de promovare pe care ti le ofera Internetul: un site web, o prezenta activa pe forumurile de specialitate, promovarea pe Facebook si alte retele sociale, etc.
La inceput nu vei putea sa fii prea pretentios in ceea ce priveste primii clienti, insa pe masura ce iti formezi o clientela fidela, iti vei permite sa fii mai selectiv si sa ridici tarifele in fucntie de complexitatea serviciilor oferite.
In functie de localitatea in care activezi (pentru ca nu e totuna sa ai o firma de contabilitate in Bucuresti cu a avea una in Motru), de calitatea serviciilor pe care le oferi, de marimea echipei afacerii tale si nu in ultimul rand, in functie de concurenta, te poti astepta la niste venituri medii realiste cuprinse intre 500 de euro si cateva mii de euro lunar.
Insa asta, de regula, doar la cateva luni dupa lansare, pentru ca orice inceput presupune o perioada de timp mai dificila pana ce afacerea ajunge sa atinga un prag satisfacator al profitului.
In concluzie, demararea unei firme de contabilitate, are avantajul unor costuri mici, unei piete relativ mari si a perspectivei de intrare rapida pe profit.
In schimb necesita studii de specialitate, care nu sunt tocmai la indemana oricui, insa tocmai acest amanunt poate fi un atu pentru expertii contabili pentru ca le limiteaza concurenta si le poate oferi chiar o situatie de monopol in anumite conditii.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.