Idei de afaceri in agricultura
Idei de afaceri in agricultura sunt tot atatea cate culturi agricole exista in lume, dar oare care dintre ele este potrivita pentru suprafata ta agricola, pentru posibilitatile tale de exploatare a ei, sau pentru piata de desfacere unde poti vinde?
Agricultura ramane unul dintre cele mai lucrative sectoare ale economiei nationale si mondiale in egala masura si asta datorita unui adevar simplu: oamenii se pot lipsi de orice, dar nu se pot lipsi de hrana.
Atata timp cat va fi nevoie de alimente, va fi nevoie si de agricultura, dar asa cum spuneam si mai sus, cand intram in detalii, lucrurile se complica.
Iata in continuare ideile de afaceri in agricultura care au cele mai mari sanse de succes pe suprafete reduse.
Cultura de rubarba
Originara din Asia Centrala, rubarba (Rheum rhabarbarum) este apreciata pentru productia de dulceturi, siropuri, precum si in industria farmaceutica. De la ea se folosesc in special petiolurile (cozile frunzelor care fac legatura dintre frunza propriuzisa si tulpina) rosiatice si viguroase.
Kilogramul de petiol de rubarba se vinde cu aprox. 1 euro iar de la o singura planta se pot recolta 2-3 kg de petiol pe an, ceea ce face din aceasta cultura o investitie profitabila chiar si pentru suprafete mai mici de un ha.
Planta nu este deloc pretentioasa, nu necesita investitii mari de intretinere, rezista foarte bine la seceta si fiind o planta perena, o cultura de rubarba se poate exploata 7-8 ani.
Producerea de dulceturi de casa
O livada de pomi fructiferi, o mica plantatie de capsuni, zmeura, afine sau o combinatie a tuturor acestor culturi, toate sunt suficiente pentru a furniza materia prima pentru o mica afacere de familie dezvoltata in jurul dulceturilor de casa.
Talentul culinar si modul in care reusiti sa va creati si promovati propriul brand sunt esentiale pentru rusita acestui gen de business.
Plantatie de Paulownia
Paulownia este o specie de arbore originara din China, apreciat atat pentru calitatea esentei lemnoase, cat si pentru rapiditatea cu care creste (1,2-1,5 m pe an).
Daca pentru o padure traditionala de fag, stejar sau mesteacan trebuie sa asteptam cateva decenii pentru a o putea exploata forestier sau pentru a-i da ragaz sa se refaca, o plantatie de Paulownia poate fi exploatata inca din al 3 lea an de la plantare!
Lemnul poate fi valorificat atat in industria mobilei, cat si ca lemn de foc.
Un calcul sumar arata faptul ca de pe 1 ha de padure Paulownia se poate valorifica lemn in valoare de aprox. 20 000 de euro, dupa al treilea an de la infiintarea culturii.
Ferma de capre
Laptele si branza de capra sunt mult mai sanatoase si mai apreciate (si de aceea si mai scumpe) decat cele de vaca sau de oaie. De asemeni carnea de ied este mai saraca in colesterol si mai sanatoasa decat cea de miel.
Toate aceste date fac din ferma de capre o afacere profitabila.
Caprele pot fi crescute atat in stabulatie, cat si in sistem traditional. In ambele situatii necesita multa munca si pasiune, insa nici rezultatele nu se lasa asteptate, o ferma de caprine putand intra pe profit inca din primul an.
Cresterea porcilor vietnamezi
Bineinteles ca la fel de bine poti investi intr-o crescatorie de porci din rasele autohtone, dar daca alegi sa cresti porci vietnamezi, ai avantajul unei concurente slabe si unei cereri mari pe piata.
Pentru inceput se vor achizitiona 2-3 purcei de prasila, crescatoria dezvoltandu-se treptat, pe masura ce efectivul se inmulteste.
Carnea porcilor vietnamezi este slaba in colesterol si grasimi, ceea ce o face potrivita inclusiv bolnavilor carora in mod normal le este interzisa carnea de porc.
Cu alte cuvinte, un porc vietnamez isi va gasi mult mai repede un cumparator decat unul din rasele autohtone, de care targurile si macelariile patriei sunt pline.
Cartoful mov
Originar din Peru, aceasta varietate de cartof (care ca si aspect nu difera cu nimic de cartoful normal, cu exceptia miezului care este mov) este la momentul actual cea mai profitabila cultura agricola din Romania.
Cartoful mov este apreciat (in special la export) datorita calitatilor sale culinare (are un gust mai intens decat cartoful obisnuit) dar mai ales celor medicale (este un anticancerigen natural foarte puternic si eficient).
Un kg de cartof mov se vinde la ora actuala cu un pret de 30 lei, ceea ce face din aceasta leguma o alegere profitabila pentru suprafetele mici de teren.
Plantarea si intretinerea culturii se face la fel ca si in cazul cartofului traditional.
Profitabilitatea unei culturi sau a alteia, ori a unei anumite specii de animal domestic, este data tot timpul de legea cererii si a ofertei.
Astazi avem o serie de produse agricole care se vand scump si deci pot fi vazute ca idei de afaceri profitabile in agricultura. Dar daca de la anul toata lumea se apuca sa cultive, sa zicem cartof mov, in toamna anului urmator pretul acestui produs se va prabusi iar socotelile de acasa nu se vor mai potrivi cu cele din targ (asa s-a intamplat in anii trecuti cu capsunile, ciupercile si alte culturi carora li s-a facut reclama).
Este un aspect esential de care trebuie sa tinem cont.
Secretul e sa fii la curent cu pulsul pietei si sa vii mereu la taraba cu produse pentru care exista cerere dar nu prea exista oferta!
Daca nu vrei sa iti asumi riscuri prea mari, nu ai timp de agricultura sau pur si simplu nu iti place sa muncesti pamantul, iti ramane totusi urmatoarea variata:
Arendarea terenului
Este o solutie la indemana celor care au teren agricol, dar nu se pricep sau nu au posibilitatea sa il lucreze pe cont propriu.
Prin arendarea lui isi pot asigura insa un venit constant de la un an la altul, insa despre arendare si dedesupturile ei vom vorbi intr-un articol viitor.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.