Inca doua luni cu preturi plafonate la alimentele de baza

Guvernul a adoptat o noua ordonanta privind plafonarea adaosului comercial la produsele de baza. Cea veche expira pe 1 februarie.

Astfel, retailerii vor continua ca timp de doua luni sa fie obligati sa-si mentina adaosul la maximjum 5 la suta la unele produse alimentare. Discutiile dintre prim-ministrul Marcel Ciolacu si retaileri nu par sa fi descurs prea usor, mai ales ca initial se vorba de prelungirea acestui mecanism de plafonare a preturilor pentru o perioada de 90 de zile. In cele din urma, vor fi 60.

“Am decis să prelungesc cu 60 de zile ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază. Romanii trebuie să aibă parte in continuare de o stabilitate a prețurilor la alimente, după nebunia cresterilor speculative din trecut.

Constat că si cei care in trecut au criticat această măsură, recunosc acum că, in lipsa ei, prețurile ar fi crescut cu pană la 20%.

Este clar că plafonarea a temperat cresterile speculative de prețuri, a ajutat la scăderea inflației si la menținerea puterii de cumpărare a populației.

Conform datelor INS, prețurile din luna decembrie 2023 au fost cu #5.8% mai mari față de cele din decembrie 2022, in timp ce in luna iunie 2023 (inainte de introducerea acestei măsuri) diferența față de aceeasi lună din anul precedent era de aproape #18%.

In paralel, voi continua dialogul cu marile lanțuri de magazine, cu care am avut si astăzi o discuție foarte constructivă, pentru a construi #impreună un mecanism pe termen lung bazat pe un parteneriat stat-mediu de afaceri, prin care prețurile să fie ținute sub control. Am o singură  condiție: ca producătorii si procesatorii romani să aibă parte de un tratament corect!” – a scris Ciolacu pe contul sau de Facebook.

MM

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.