La ce ne putem astepta de la casa viitorului
Evolutia tehnologica produce tot mai multe dispozitive de automatizare a spatiului ambiant astfel incat sintagma de „casa inteligenta” va deveni tot mai mult o realitate palpabila.
Sa ne uitam putin la marile companii producatoare de software si tehnologie: Apple a lansat recent HomeKit (kitul pentru locuinta) la Conferinta Mondiala a Dezvoltatorilor; Google a achizitionat recent (pentru suma de 3, 2 miliarde de dolari) compania Nest Labs, specializata in producerea de dispozitive inteligente ce pot fi utilizate in spatiul intim (termostate si detectoare de fum conectate la internet care pot primi si transmite informatii de la distata).
Asadar cum vor arata locuintele noastre in urmatoarele decenii, care sunt tendintele in domeniu si la ce ne putem astepta de la casa viitorului?
Interactiunea va fi cuvantul-cheie.
Prin intermediul unor softuri si gadgeturi incorporate, casa viitorului va putea sa prepare cafeaua, sa incalzeasca apa, sa dea drumul la dus, la TV, sa aprinda lumina, sa regleze temperatura si cate si mai cate, doar la o simpla comanda vocala a proprietarului.
Toate acestea exista deja atat in stadiul de prototip cat si de produse disponibile pe piata, insa, ca orice cucerire tehnologica de ultima ora, sunt destul de piperate pentru piata romaneasca. De exemplu putem gasi becuri inteligente la aproape 200 de dolari (3 becuri), consola Sentri cu optiuni incorporate ce pot fi controlate de pe telefonul mobil: camera video cu Night Vision, senzor de lumina, senzor de miscare, yala inteligenta, termostat etc., la 249$ si asa mai departe.
Bineinteles ca in viitor aceste dispozitive vor deveni la fel de banale ca un colac de WC sau produse de curatat parchetul si vom putea gasi o multime dintre ele la o simpla cautare online dupa mobila la comanda Bucuresti, de exemplu. Insa pana atunci comercinatii vor profita in continuare de lipsa de oferta de pe piata pentru a mentine preturile ridicate.
Autosuficienta si grija pentru mediu
O a doua directie importanta spre care se vor orienta arhitectii viitorului va fi energia regenerabila si conceptul de locuinta eco-friendly.
Panourile cu celule fotovoltaice, pompele pentru energia geo-termala sau eolienele, fac parte deja din realitatea zilelor noastre si vor fi tot mai mult parte a acestei realitati pe masura ce tendinta de a obtine un camin care sa isi produca singur caldura si energia electrica necesare, cu costuri minime, isi va atinge scopul.
In SUA si Europa de Vest exista o preocupare constanta in aceasta directie.
Mobila va fi si ea parte a acestei evolutii.
Nu va mai trece mult timp pana ce vom pute cumpara si de pe piata romaneasca mobila care isi va schimba forma, culoarea si aspectul in functie de setarile prestabilite sau chiar prin comanda vocala.
Vom putea chiar sa o personalizam prin servicii de mobila la comanda, astfel incat sa se muleze perfect pe gusturile si personalitatea noastra, acest lucru fiind mult mai usor datorita tehnologiei IT integrata.
Designeri celebri si-au exprimat deja ideile in creatii futuristice, paturi in forma de ou, cu „capac” si senzori de incalzire care nu mai au nevoie de paturi, paturi pufoase in forma de norisor, ce leviteaza pe forta magnetica, mese si canapele ce par desprinse din filmele SF si cate si mai cate produse similare ce stimuleaza imaginatia.
Cateva dintre aceste tendinte futuriste pot fi gasite deja si in magazinele de specialitate de pe piata autohtona (cum puteti vedea in fotografia de mai sus), insa anii care vor urma vor cunoaste o cerere si o oferta tot mai extravaganta in materie de mobila, accesorii si gadgeturi pentru locuinta.
Singura limita este imaginatia noastra…
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.