Munceste mai putin obtine mai mult

Daca esti genul de persoana care crede ca doar munca bruta si multa este cheia succesului, aceasta idee de a munci mai putin si a obtine mai mult s-ar putea sa fie foarte provocatoare. Pur si simplu pare sa fie o idee in contrast total cu ceea ce parintii si bunicii nostri au incercat sa ne spuna inca de cand eram mici.

La prima vedere te gandesti probabil ca este imposibil ca cineva care munceste mai putin sa obtina mai mult insa realitatea ne arata ca nu este neaparat nevoie de o munca extenuanta pentru a obtine realizari remarcabile. Istoria e plina de astfel de exemple si chiar natura, miscarea astrelor, succesiunea anotimpurilor, curgerea raurilor, sunt fenomene remarcabile dar care se petrec foarte natural, fara efort.

Sau reflecteaza asupra altor fenomene: ideile creative nu sunt aduse neaparat de o activitate fizica intenta, de o munca epuizanta, mai mult, progresul a fost creat din dorinta de a munci mai putin, de a usura munca. Am putea spune ca nu munca a fost cheia progresului umanitatii ci incercarile de a o evita 🙂

Este foarte adevarat daca ne gandim ca revolutia industriala s-a bazat tocmai pe inlocuirea muncii fizice, a omului, cu activitatea unor masini care aveau si un randament mai mare.

Cu cat coboram mai inapoi in istorie, cu atat efortul fizic pe care omul trebuia sa-l depuna, nu pentru a acumula avere ci pentru a trai de pe o zi pe alta, era mai mare. Desi azi suntem departe de epoca in care trebuia sa trudesti o zi intreaga vanand, confectionad unelte din piatra si aprinzand focul cu cremene pentru a-ti asigura hrana de zi cu zi, foarte multi dintre noi inca mai cred ca numai munca fizica, epuizanta, este cheia succesului.

Acum intelegi discrepanta intre epoca in care traim azi si mentalitatea majoritatii? Cei care nu vad alta solutie decat munca fizica au ramas prizonierii unei gandiri arhaice, cei care au inteles diferenta dintre munca bruta, epuizanta si solicitanta si munca inteligenta care le permite sa foloseasca diverse parghii, sunt si cei care profita cel mai mult si pot realiza mai mult cu un efort tot mai mic.

Asadar totul se reduce la diferenta dintre munca bruta, fizica si munca inteligenta. Aceasta din urma este cea care a impins omenirea inainte si cea care da un randament mult superior muncii brute.

Cheia procesului de a munci mai putin si a obtine cat mai mult consta in a face ceea ce-ti place si a folosi parghiile tehnologice pe care le ofera epoca in care traim. Atunci cand faci ceea ce iti place totul seamana mai mult cu un hobby decat cu un job epuizant. Desigur este doar o discutie de principiu pentru ca fiecare din noi suntem diferiti si nu exista un model stas care se potriveste la toti, insa fiecare avem posibilitatea astazi de a ne elibera de mentalitatile unor epoci trecute, de a ne fructifica pasiunile si de a accesa parghii si sisteme la care inaintasii nostri nici nu visau (de ex. cu ajutorul unei parghii foarte puternice ati putut accesa si acest articol, acea parghie se cheama Internet).

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.