Numărul atacurilor cibernetice s-a dublat
Ponderea programelor rău intenţionate capabile să execute comenzi de la distanţă (troieni) s-a dublat în cursul anului trecut, până la 8,8%, iar numărul de atacuri asupra utilizatorilor de telefonie mobilă din întreaga lume a scăzut la 46 milioane, faţă de 63 de milioane, în 2020, relevă datele incluse în raportul „Kaspersky Mobile Threats in 2021”, publicat miercuri.
Conform analizei de specialitate, în perioada de referinţă, Kaspersky a detectat peste 95.000 de noi troieni de mobile banking, dar numărul de atacuri care utilizează astfel de malware a rămas similar.
De asemenea, în 2021 au fost detectate 3,5 milioane de pachete de instalare rău intenţionate, ceea ce a dus la 46,2 milioane de atacuri în întreaga lume. Mai mult decât atât, 80% dintre atacuri au fost efectuate mai degrabă de malware decât de adware (software care afişează intruziv reclame) sau RiskTools. În plus, ponderea troienilor s-a dublat anul trecut, faţă de 2020, ajungând la 8,8%.
Numărul de atacuri care utilizează troieni bancari, programe concepute pentru a fura datele de acreditare ale utilizatorilor pentru a le exploata ulterior şi a ataca conturile bancare ale ţintelor, şi-a menţinut activitatea, până la 2,367 milioane de atacuri, cu 600.000 mai puţine comparativ cu anul anterior.
„Atacatorii şi-au actualizat în mod activ troienii bancari, Kaspersky detectând peste 95.000 de versiuni noi anul trecut – multe cu capacităţi îmbunătăţite. De exemplu, troianul bancar Fakecalls este acum capabil să redirecţioneze apeluri ori de câte ori utilizatorii încearcă să contacteze banca, înlocuind înregistrările audio cu răspunsuri pregătite de un operator. În acest fel, utilizatorii sunt păcăliţi să creadă că vorbesc cu un angajat real al unei bănci sau cu robotul standard şi împărtăşesc fără să vrea informaţii sensibile cu atacatorii. Alte programe malware acţionează mai subtil. Troianul bancar Sova este capabil să fure cookie-urile utilizatorilor, obţinând astfel acces la conturile personale în aplicaţiile mobile banking, fără a avea nevoie neapărat de informaţiile de conectare şi parolă”, explică specialiştii în securitate cibernetică.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.