Oamenii vor putea comunica online cu animalele
Este un proiect futurist la care lucreaza o echipa formata din oameni de stiinta, informaticieni si psihologi.
Daca munca lor va fi incununata de succes, va fi cea mai mare revolutie a comunicarii, comparabila cu inventarea telefonului sau lansarea Internetului.
Desi pare un scenariu desprins din filmele SF, comunicarea intre specii mediata de un dispozitiv electronic menit sa joace rolul de „translator”, nu este tocmai la inceput de drum.
Cine a avut un caine sau o pisica stie ca aceste animale pot intelege un numar redus de cuvinte din vocabularul uman si pot primi o serie de comenzi vocale.
La fel si caii, vitele mari, maimutele, delfinii si alte specii de mamifere.
Lucrurile astea se cunosc probabil din preistorie, deci comunicarea intre noi si alte specii nu este o idee tocmai noua, insa pe masura ce am dezvoltat tot felul de gadgeturi si dispozitive tehnologice, o mana de cercetatori s-au preocupat de folosirea lor ca punte de legatura intre noi si animale.
Astfel, inca din anii `90 s-au facut experimente cu gorile inteligente care le transmiteau ingrijitorilor ce vor sa manance sau ce alt animal si-ar dori sa fie cu ele in cusca, apasand niste taste cu simbolurile respective.
In vara lui 2011, la gradina zoologica din Miami s-au pus bazele unui program pilot: comunicarea intre oameni si urangutani prin intermediul ipad-urilor.
Sase urangutani tineri s-au dovedit a fi foarte receptivi si au devenit in scurt timp pasionati de noile gadgeturi.
Softurile folosite sunt cele create special pentru copiii cu autism, pe ecran fiind reprezentate poze cu diverse obiecte si persoane pe care urangutanii le aleg prin atingere. Bineinteles ca initial a fost nevoie de un program de pregatire pentru a le face pe maimute sa asocieze cuvintele ingrijitorilor cu imaginile de pe ipad.
Comunicarea se face prin intrebari scurte iar urangutanii ofera raspunsuri alegand imagine care corespunde cu dorintele si nevoile lor.
Astfel urangutanii le transmit ingrijitorilor daca se simt bine sau ii doare ceva, daca prefera un anume fel de mancare in detrimentul altuia, pot chiar sa precizeze care anume din partie corpului ii dor (burta, capul, un picior etc.).
Incurajati de succesul celor de la Miami, programul a fost extins si la alte gradini zoologice din SUA, Atlanta, Salt Lake City, dar si in Canada la Toronto.
Dincolo de interesul stiintific al proiectului, el are si un scop cat se poate de practic, usurand mult munca ingrijitorilor, acestia afland mult mai usor daca un urangutan este bolnav ori nefericit.
Momentan, comunicarea pe ipad cu maimutele, are o serie de neajunsuri, ecranul prea mic al gandgetului creaza o serie de probleme, fiind total neadecvat pentru un urangutan (degetele prea groase ale urangutanului si bruscarea de catre animal a ipad-ului sensibil sunt principalele probleme), motiv pentru care, ingrijitorul trebuie sa tina dispozitivul cu propriile maini, insa pe viitor vor fi realizate dispozitive adecvate.
Ideea comunicarii intre specii a fost dupa mai departe de Vint Cerf, unul dintre parintii internetului (care a avut o contributie majora la dezvoltarea comunicarii prin e-mail), care isi imagineaza un internet al viitorului in care vom sta la taclale online, nu doar cu alti membrii ai speciei noastre ci chiar cu animalele si, de ce nu, cu extraterestii.
Ideea de baza este sa faca posibila comunicarea online, pe „un Internet” special, de la distanta, intre oameni si animale, si nu la fata locului, prin intermediul unui computer, asa cum s-a reusit cu urangutanii de la Zoo.
De asemeni se urmareste adaptarea tehnologiei la nivelul de inteligenta si comunicare al primatelor si nu „educarea” lor astfel incat sa dezvolte eventual capacitati similare cu ale noastre. Prima varianta fiind cea mai plauzibila, conform biologilor, pe cand cea de a doua este data ca improbabila.
Momentan cercetarile sunt la inceput de drum „incepem sa exploram cum ar arata comunicare cu altceva decat cu o fiinta umana”, a declarat Vint Cerf.
Odata ce ar fi sparta bariera de comunicare cu alte specii ale planetei noastre, aplicatia ar putea fi folosita pentru a incerca sa comunica online cu eventualele specii de pe alte planete.
Bineinteles ca in viitorul apropiat doar animalele inteligente sunt eligibile pentru acest mare salt in istoria comunicatiilor, in special maimutele mari, cele care au dat cele mai bune rezultate la experimentele de pana acum, dar si delfinii au trecut cu brio o serie de teste in comunicarea cu oamenii prin intermediul unor dispozitive electronice.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.