Promovarea online, o afacere in sine
Orice site are nevoie de servicii de promovare online. Concurenta tot mai mare in domeniu, obliga la acest lucru.
Dezvoltarea WEB-ului, cresterea numarul de utilizatori si implicit de site-uri, a dus (inclusiv in Romania) la aparitia unei piete a promovarii online.
La inceput timida si dezorganizata, aceasta nisa a antreprenoriatului trece incet dar ireversibil de la serviciile oferite de freelanceri la cele profesioniste, oferite de firme specializate, firme care de multe ori au plecat de la cate o agentie de webdesign si au ajuns sa ofere si servicii complexe de mententanta a site-urilor web.
Radiografia unui business in plina transformare
Promovarea online este un domeniu in care schimbarile sunt regula iar capacitatea de adaptare din mers o conditie esentiala a succesului.
Acest lucru se datoreaza in primul rand evolutiei rapide a tehnologiei web (fie ca e vorba de limbaje de programare sau de algoritmi dinamici ai motoarelor de cautare) si in al doilea rand datorita concurentei.
Daca la inceputul WEB-ului puteai numara site-urile romanesti pe degete, astazi sunt cu zecile de mii iar asta inseamna o piata deloc de neglijat pentru orice ofertant de servicii de promovare si marketing online.
Aceasta mobilitate permanenta este o sabie cu doua taisuri, ea ii scoate de pe piata pe cei care nu pot tine pasul cu timpurile si ii favorizeaza pe cei care sunt suficient de creativi si de rapizi incat sa se plieze cat mai fidel pe noile cerinte si nevoi ale clientelei.
Cand vorbim de promovare online vorbim in primul rand de SEO (pe romaneste, optimizarea site-urilor pentru motoare de cautare).
Fara a intra acum in detalii tehnice care ar putea parea plictisitoare pentru profani, un specialist SEO in adevaratul sens al cuvantului ofera servicii bine platite si la mare cautare de care firmele care pun accentul pe marketingul online.
Insa promovarea online nu se reduce la SEO ci include si strategii de promovare platita, prin cumpararea de bannere, advertoriale, linkuri, clickuri si tot ce tine de aducerea de vizitatori pe site sau de popularizarea unui brand in mediul virtual.
Alegerea cuvintelor cheie, verificarea popularitatii acestora, construirea de strategii in vederea exploatarii acestora si incercarea permanenta ce a descifra sutele de algoritmi folositi de Google, sunt doar cateva dintre obstacolele peste care un specialist SEO trebuie sa isi ajute clientii sa treaca.
O felie tot mai mare din cascavalul pe care il numim generic promovare pe Internet, este ocupata de promovarea pe retelele de socializare.
De fapt orice afacere, institutie sau persoana fizica ce alege sa se promoveze pe Internet, va fi teoretic interesata de noi si noi metode de promovare online astfel incat sa gaseasca o portita prin care sa se remarce dintre milioanele de alti utilizatori care si ei incearca acelasi lucru.
Pare stufos dar daca intram in detalii devine o adevarata jungla. Tocmai de aceea promovarea online nu este tocmai la indemana oricui.
Pe de alta parte nu ai nevoie decat de aptitudini si multa pasiune pentru a pune bazele unei afaceri bazata pe oferirea de servicii de promovare online. Iar daca e pasiune, aptitudinile se pot invata din mers.
In rest investitiile pentru demararea afacerii sunt nesemnificative, un computer conectat la Internet si cateva softuri de specilitate sunt suficiente pentru inceput.
Practic vei lucra cu materialul clientului, munca nu necesita efort fizic semnificativ iar riscurile sunt relativ mici (de regula se practica sistemul 50% din bani inainte, 50% la sfarsit), cel putin in comparatie cu incasarile.
In concluzie, promovarea in mediul virtual este un domeniu care va continua sa existe si sa evolueze brat la brat cu tehnologiile de comunicare online, oferind mereu noi oportunitati de business pentru cei pregatiti sa profite de pe urmele apetitului crescut al utilizatorului pentru tehnologie.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.