Realitatea augmentata sau tehnologia celui de al saselea simt

Realitatea augumentata este o sintagma pe care o vom auzi tot mai mult in anii ce vin, iar conceptul pe care il descrie va fi peste tot: prin automobile, pe strada, pe telefoanele mobile, la banca, pe fel de fel de gadgeturi si chiar pe accesoriile pe care le vom purta pe noi.

Realitatea augmentata este o tehnologie care ne ofera imagini directe, sau indirecte, asupra unui spatiu real, dar care este imbogatit grafic, video sau sonor cu elemente generate artificial.

Primul pas in acest sens a fost facut de realitatea virtuala, care inlocuia spatiul real, natural, cu unul simulat. Realitatea augmentata face un pas mai departe si imbina cele doua lumi, lumea fizica, reala, cu cea virtuala.

Robocop, cu un pas mai aproape de realitate.

Conceptul de realitate augmentata sau tehnologie a celui de al 6 lea simt, a fost popularizat prima data in seriile Robocop, unde, celebrul personaj de fictiune avea incorporata in sistemul vizual o tehnologie care ii permitea sa observe nu doar lumea fizica dar si date si informatii despre fiecare obiect in parte.

Din anii `80, cand a fost produs acest film, pana acum, ne-am apropiat tot mai mult de aceasta tehnologie, iar azi nu se mai mira nimeni de gadgeturile super-inteligente care ne ofera imagini complexe asupra realitatii.

Domeniile in care vor fi aplicate aceste tehnologii sunt diverse:

  • Arhitectura – un proiect 3 D si o macheta incorporate intr-un gadget ce foloseste RA (Realitatea Augmentata) ne pot arata cum va arata o cladire, la fata locului, pe tener, inainte ca aceasta sa fie ridicata in realitate. De asemeni aceeasi tehnologie ne poate oferi informatii despre o cladire doar privind-o din strada, fara sa fim nevoiti sa urcam prin toate camerele.
  • Comert – produsele viitorului vor avea detaliile privind calitatea, continutul sau producatorul, citite de clienti prin dispozitive (probabil ochelari) cu RA astfel incat doar se vor uita spre produse iar detaliile se vor afisa inaintea ochilor, fara sa fie nevoiti sa mai intoarca produsul pe toate partile.
  • Educatie – elevii viitorului se vor uita la un schelet sau la un mulaj iar gadgeturile cu RA pe care le vor purta le vor furniza informatii despre ceea ce vad.
  • Arta – cu o pereche de ochelari speciali ne vom uita la un Picasso ori la o sculptura de Brancusi, in fine, la o statuie greco-romana si vom primi imediat straturi de informatie despre perioada cand a fost realizata opera respectiva, despre autor, despre valoarea ei, si asa mai departe.
  • Arheologie – RA ne poate oferi imagini unice, care vor depasi orice reconstructie grafica de pana acum. Cu ajutorul ei, arheologii vor putea vedea cum arata efectiv cetatea sau constructie excavata, cum se incadra in spatiu si cum va fi fost perceputa de ochii celor de demult. O adevarata masina a timpului.

Iar lista domeniile in care poate fi aplicata aceasta tehnologie poate continua.

Sa nu fiti prea surprinsi daca peste un an sau doi veti intalni pe cineva care va va explica entuziasmat cum cartea lui de vizita nu este o simpla bucata de carton ci este o carte de vizita cu realitate augmentata.

De asemeni sa nu fiti mirati daca peste 2-3 ani, vom putea merge la Calugareni si, cu ajutorul unor ochelari speciali, vom putea vedea pe teren, recreata, lupta lui Mihai Viteazul cu turcii.

Aceasta tehnologie ne va schimba modul in care vom urmari un meci de fotbal sau un film, iar primii care ne vor „baga in ochi” ochelarii cu RA, par sa fie cei de la Google.

Google Glass sau Ochelarii Google

Nu poti vorbi de realitatea augmentata fara sa pomenesti de Google Glass. Anuntati cu surle si trambite, ochelarii revolutionari, care promit sa ne schimbe, la propriu, viziunea despre lume, sunt pregatiti sa iasa pe piata in 2014.

Pentru inceput doar in SUA si cu un numar limitat de aplicatii.

Ca orice gadget si tehnologie de varf, ochelarii vor avea un pret de pornire foarte ridicat, undeva la 1500 de dolari bucata, dar, asa cum ne-am obisnuit, in timp se vor ieftini si vor putea fi cumparati si din magazinele romanesti.

Cand cei de la Google au anuntat proiectul, lumea s-a impartit in doua: unii s-au aratat entuziasmati si incantati de idee, pe cand altii s-au ingrozit la gandul ca Google urmareste sa-si afiseze reclamele peste tot, un fel de sistem Adwords/Adsense scapat de pe web direct in lumea reala.

Se pare ca ochelarii Google vor folosi un ecran LCD sau AMOLED pentru a ne pune informatiile si elementele de realitate augmentata direct in fata ochilor.

Datorita unei camere cu GPS Google Glass vor putea sa ne determine pozitia in spatiu iar „click-urile” si manevrarea aplicatiilor se vor face prin inclinarile si miscarile pe care le vom face cu capul. De asemeni vom putea folosi comenzi vocale.

Vom putea fotografia instant ceea ce vedem si vom putea impartasi imaginile cu alti utilizatori.

Exista si o parte negativa?

Aaaaa… da! Sau cel putin ar putea fi.

Asa cum astazi Google pastreaza un istoric al cautarilor tale pe motorul sau de cautare si cam stie in linii generale ce pasiuni si interese ai (pentru ca pe baza lor sa-ti livreze reclamele potrivite), este foarte posbil ca tot asa, cu ajutorul Google Glass, gigantul american sa stie si sa stocheze in viitor tot ceea ce vezi si auzi in momentul in care ii porti.

De asemeni realitatea augmentata s-ar putea sa nu fie tocmai o chestie prea sanatoasa iar efectele asupra psihicului si a relatiilor inter-umane pot fi unele negative ce pot duce la alienare si izolare.

Insa dincolo de toate astea, schimbarea nu poate fi oprita, tot asa cum efectele negative (sau sa le zicem secundare?) ale utilizarii in exces a PC-ului, Internetului sau a retelelor de socializare, nu au putut opri dezvoltarea acestor tehnologii si nici nu au franat explozia numarului de utilizatori.

Insa toate acestea vor fi depasite in viitor de realitatea augmentata. Daca isi poate imagina cineva sfarsitul Internetului, asa ar trebui sa si-l imagineze: disparitia lumii virtuale si aparitia celei augmentate care va imbina virtualul cu  materialul, lumea simulata, cu lumea reala.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.