Retetele culinare exclusiviste, ingredientul secret al unor afaceri de succes
Retetele culinare nu reprezinta doar un hobby delicios al gurmanzilor si bucatarilor din lumea intreaga, ci constituie o adevarata industrie de miliarde de dolari la nivel global.
Daca ne gandim ca oricat de saraci ar fi oamenii, hrana e ultimul lucru la care vor renunta (la propriu 🙂 ), si corelam acest truism cu succesul de care se bucura pe piata anumite specialitati culinare facute dupa retete secrete, avem o imagine de ansamblu asupra potentialului financiar al unor retete culinare exclusiviste.
Poate primul lucru care ne vine in minte atunci cand vorbim de reteta secreta este Coca-Cola, insa putini stiu ca in afara de celebrul producator american de bauturi racoritoare, exista mii de antreprenori in domeniul alimentar care isi datoreaza succesul financiar tocmai tenacitatii cu care reusesc sa isi pastreze secretul ingredientelor si tehnicilor de preparare folosite.
Gemuri sau magiunuri facute dupa o reteta de acum 200 de ani, transmisa din generatie in generatie, braga dupa o reteta proprie, la fel, cunoscuta doar familiei, bere craft, dupa reteta proprie, in fine, produse omologate ca traditionale si protejate astfel prin lege si lista e lunga…
Toate sunt exemple despre cum secretul prepararii poate fi transformat intr-un monopol care sa-i umple de bani pe cei care il detin.
De cele mai multe ori aceste retete de succes se mostenesc si se transmit in familie, insa nu este o regula! Ele pot fi la fel de bine (re)descoperite din manuscrise vechi sau prin divrse experimente culinare.
Din fericire arta culinara este o nisa care lasa foarte mult spatiu creativitatii astfel incat pornind de la o reteta absolut banala, sa obtii ceva cu totul deosebit.
De multe ori punctul de plecare il pot constitui chiar site-urile de retete culinare, asa cum este de exemplu Sa Preparam Savuros, unul dintre cele mai apreciate site-uri romanesti in domeniu.
Odata confirmata valoarea lor (de gustul publicului, care tot timpul e cel mai bun juriu), urmeaza de fapt partea cea mai dificila: transformarea pasiunii in afacere.
Un gem de milioane
Cel mai simplu ar fi sa calci pe urmele celor care au batut deja acest drum. Sa le studiezi afacerea, inceputurile si parcursul.
Unul dintre ei este Fraser Doherty, un tanar din Scotia care a reusit sa vanda gem facut in casa, in valoare de 1,2 milioane de dolari.
Pe cand avea doar 14 ani, Fraser a inceput sa prepare in casa un gem folosindu-se de reteta bunicii, gem pe care ulterior il vindea amicilor sai din cartier (pe atunci locuia in Edinburgh).
Pe la 16 ani cererea pentru gemul sau era atat de mare incat s-a decis sa treaca la urmatorul nivel.
Si-a deschis o firma, si-a creat propriul brand (SuperJam) si s-a pus serios pe treaba. Dupa alti cativa ani, produsul sau a atras atentia supermarketurilor locale cu care a incheiat contracte si gratie carora a reusit sa vanda cantitati industriale care s-au tradus prin incasari de peste 1 milion de dolari.
Bineinteles ca avem si destule exemple autohtone (sa ne gandim numai la celebrul magiul de Topoloveni sau la brandul Raureni, etc.), insa povestea lui Fraser e cu atat mai motivanta cu cat era doar un pusti atunci cand si-a lansat afacerea bazata pe o reteta culinara exclusivista, fara sa aiba in spate o echipa profesionista sau un buget de milioane de euro.
O reteta de calitate si mai ales multa pasiune pentru gatit, sunt principalele ingrediente ale succesului in domeniul alimentar.
Oferiti-le oamenilor produse delicioase si ei vor fi bucurosi sa va ofere banii!
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.