Rusii vor sa arunce in haos referendumul si prezidentialele din Moldova

Serviciile secrete din Republica Moldova – SIS – au prezentat un raport in care sustin ca au date care indica faptul ca Rusia planuieste lansarea unui vast atac hibrid impotriva Moldovei, in 2024-2025.

Seful SIS, Alexandru Musteata, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca Rusia vrea sa submineze procesul electoral din Republica Moldova. „Exista informatii privind tentative de a compromite referendumul privind integrarea europeana, alegerile prezidentiale, pentru a denigra institutiile si candidatii care promoveaza ideea integrarii europene” – afirma Musteata.

Potrivit raportului SIS, strategia Rusiei ar fi recurgerea la retelele de socializare, cum sunt Telegram si TikTok, pentru sustinerea personajelor politice pro-Moscova, pentru a crea crize socio-politice si economice si pentru a incuraja proteste antiguvernamentale si acte de provocare. Seful SIS l-a nominalizat pe oligarhul pro-rus Ilan Șor ca fiind actorul principal in campania Rusiei. Șor este liderul unui partid pro-rus, scos in afara legii, condamnat anul trecut, in absentia, la 15 ani inchisoare pentru fraude si spalare. de bani. “Potrivit informatiilor noastre, obiectivul lui Șor, in 2024, este compromiterea rezultatelor referendumului privind integrarea in Uniunea Europeana. De asemenea, se va recurge la proteste pentru a submina increderea in actualul guvern” – se arata in raport.

Moldova a primit statutul de tara candidata in 2022 si va organiza un referendum privind aderarea. Apoi vor avea loc alegeri prezidentiale.

„Sa putem sa le spunem tuturor, si celor de la Bruxelles si statelor membre, ca proiectul de integrare europeana nu este doar proiectul meu, proiectul guvernarii, dar este proiectul cetatenilor Republicii Moldova si sa putem spune si celor care ne doresc raul – si aici ma refer in special la Kremlin – sa le aratam ca Republica Moldova alege libertatea, Republica Moldova vrea sa ramana de partea lumii libere si este determinata sa mearga pe aceasta cale in pofida tuturor amenintarilor care curg zi de zi de la Moscova si in pofida tuturor actiunilor sau incercarilor de destabilizare si de creare a acestui sentiment de frica, pentru ca si acum de curand am asistat la un eveniment pe care Federatia Rusa a incercat sa il foloseasca ca sa sperie cetatenii Republicii Moldova. Ma refer la evenimentele din regiunea transnistreana de acum cateva zile”, a afirmat, la Bucuresti, presedinta Maia Sandu.

MM

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.