Sfarsitul libertatii pe internet

Sute de milioane de internauti din intreaga lume, vi se pregateste ceva! Ceea ce pana acum cateva zile parea a fi doar o teama paranoida desprinsa din teoria conspiratiei, a devenit de joi, 26 ian., mai aproape de realitate decat oricand, odata cu semnarea la Tokyo a tratatului international ACTA de catre o serie de tari din intreaga lume (printre care si Romania).

Ce este ACTA?

Pe romaneste, ACTA este „Tratatul Comercial pentru Combaterea Contrafacerilor”, un nume care poate suna inofensiv sau chiar bine-venit la prima vedere. Dar ce se ascunde de fapt in spatele acestui nume pompos si aparent util?

In realitate, contestatrii acestui proiect, considera ca ACTA loveste la baza tot ceea ce inseamna libertate de exprimare pe internet. Ai incarcat pe Youtube un film in care se aude pe fundal o piesa pentru care nu ai drepturi de autor? Atat tu cat si Youtube intrati sub incidenta legii.

Ai asupra ta un laptop sau un smartphone? Politia iti poate verifica fisierele si ti-l poate confisca in cazul in care ai materiale pentru care nu detii drepturi de autor.

Pe scurt, va fi controlat tot ce se incarca si se descarca de pe internet, Youtube, FaceBook, Wikipedia, forumurile online si toate site-urile de socializare pot deveni amintire.

Nu mai vorbim de posibilele abuzuri, mai ales in anumite tari ale lumii, care pot invoca ACTA pentru a inchide bloguri si site-uri incomode.

Nu doar atat dar contestatarii ACTA sustin ca se activeaza noi reguli privind confidentialitatea datelor, practic va disparea anonimatul pe care il oferea pana acum internetul (poate ati remarcat deja ca Google isi anunta schimbarea politicii de confidentialitate incepand cu luna martie). Providerii de internet vor fi obligati sa monitorizeze (mult mai abitir decat acum) toata activitatea online a utilizatorilor lor.

Daca acest tratat va fi implementat, internetul, asa cum il stim noi, va deveni o amintire nostalgica. Milioane de site-uri vor fi pur si simplu inchise pentru ca ACTA prevede acest gen de masuri.

Practic vor disparea acele site-uri care faciliteaza interactiunea dintre utilizatori, schimbul de fisiere, postarea de mesaje, fotografii, etc. Regimurile totalitare vor putea dormi mai linistite stiind ca nu vor mai risca sa fie contestate de grupuri de tineri care se organizeaza online prin intermediul site-urilor de socializare.

Domeniile in care se doreste a se aplica ACTA sunt foarte largi, internetul este doar cel mai afectat dintre ele.

Inca nu e totul batut in cuie

Pentru a putea fi pus in aplicare in UE, ACTA va trebui sa treaca de Parlamentul European in luna mai.

In SUA, un proiect similar, SOPA, a fost respins de legislativ in urma reactiei negative a opiniei publice. Totusi SUA nu s-a lasat intimidata si a semnat ACTA. Daca SOPA era un act legislativ intern al SUA, ACTA e un tratat global dar care in esenta prevede acelasi lucru, adica aceiasi Marie cu alta palarie (mai mare).

Cine e pentru, cine e impotriva?

21 de tari europene (printre care si Romania) si alte cateva din afara Europei (Australia, SUA, Canada, Japonia, Maroc, Coreea de Sud, etc.), mai pe scurt, tari din lumea civilizata, s-au declarat pentru ACTA.

Cele care au refuzat sa semneze tratatul sunt majoritatea tarilor din America Latina, China, Rusia, Germania, Olanda, aproape toate tarile africane, etc.

Insa chiar daca nu va fi aplicat de intreaga planeta, tratatul va avea consecinte dramatice daca va fi aplicat in SUA, avand in vedere ca acolo se gasesc cele mai mari site-uri precum FaceBook, Wikipedia sau Twiter, gigantii care vor fi cel mai tare loviti de aceste prevederi.

Cui foloseste ACTA?

Internetul a generat un fenomen nou. Din cateva clikuri poti comunica atat cu persoane din tara ta cat si din oricare alt colt al lumii, schimbul si viteza cu care se propaga ideile, stirile si informatiile, nu a fost nicicand mai mare. Sute de mii de blogeri, cu un laptot conectat la internet, au aceleasi parghii ca un ziar intretinut cu cheltuiala mare. Oricine poate filma un eveniment, il poate posta pe Youtube si in cateva ore poate deveni o stire care face inconjurul lumii.

Insa toate acestea au lovit grav in interesele unor trusturi media obisnuite sa detina ele monopolul informatiei, marile corporatii s-au vazut amenintate de accesul a milioane de indivizi la informatii. Nu doar trusturile media sau marile companii dar si anumite regimuri s-au vazut puse la zid datorita rapiditatii cu care se propaga informatia, informatie care nu mai poate fi controlata atat de eficient online.

Putem suspecta ca printre cei mai afectati de libertatea internetului sunt si principalii beneficiari ai ACTA, cei care doresc ca acest tratat sa devina realitate. Adica interese politice si economice deopotriva.

Guvernul nu stie ce a semnat

„Nu am date sa ma pronunt in acest moment”, a declarat Emil Boc la intrebarea jurnalistilor cu privire la implicatiile semnarii tratatului de la Tokyo.

Premierul a incercat sa explice cum a ajuns Romania sa semneze un tratat despre care habar nu are ce implica, argumentand ca vina este a Comisiei Europene care doar ne-a cerut sa semnam fara sa ne ofere amanunte, de parca nu era de datoria diplomatiei romane sa se intereseze ce si de ce semneaza. Pe scurt, Romania a semnat ca primarul (pentru a cata oara?) un tratat international doar pentru a fi in randul lumii.

Opinia publica s-a aratat ingrijorata si revoltata atat de secretomania care a insotit semnarea acestui tratat, cat si de lipsa de transparenta si lipsa unei discutii publice pe aceasta tema. In Polonia si alte tari din Europa au aparut deja miscari de strada impotriva aplicarii tratatului ACTA.

Singura speranta e ca politicienii din intreaga lume sa tina cont de opinia publica iar aceasta la randul ei sa-i santajeze electoral, e singurul mecanism care mai poate impiedica semnarea acestui tratat ce ar insemna o masura fara precendent, la nivel mondial, de cenzurare a internetului.

`Om trai si `om vedea….

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
  1. MicroPrice Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.