Cum ne schimba viata camerele de supraveghere

Integritatea inseamna sa fii corect chiar si atunci cand stii ca nu te vede nimeni – C. S. Lewis

In ziua de azi insa, cand orasele si satele sunt din ce in ce mai impanzite de camere de supraveghere, ar trebui sa plecam de la premiza ca in permanenta suntem vazuti de cineva.

E de bine, e de rau?

Cu siguranta e ceva diferit fata de mediul in care au trait generatiile trecute.

A devenit aproape un clieseu sa afirmam ca evolutia tehnologica atrage dupa sine transformari sociale, insa acest adevar este dincolo de orice indoiala, mai ales cand vine vorba de tehnologiile de siguranta si supraveghere.

Nevoia de siguranta este tot mai stringenta intr-o lumea in care metodele de fraudare tin pasul cu ultimele cuceriri tehnologice, ca intr-o veritabila cursa a inarmarii intre cei care doresc sa isi apere familia, viata si proprietatea, pe deoparte si infractori pe de cealalta parte.

Cu toate ca supravegherea video poarta cu sine o doza de suspiciune, fiind asociata cu romanul 1984 al lui Orwell si cu dorinta guvernelor de a supraveghea tot mai mult cetatenii, ea este totusi acceptata de majoritatea opiniei publice, fiind in acelasi timp si cea mai eficienta modalitate de prevenire si contracarare a infractiunilor de tot felul.

Camerele de supraveghere educa populatia si ajuta la prevenirea infractiunilor

Desi la prima vedere camerele de supraveghere nu fac decat sa inregistreze momentul unei infractiuni, in realitate rolul lor este mult mai profund.

Practic, aceste sisteme de supraveghere video descurajaza infractorii, stimuleaza oamenii sa aiba un comportament in conformitate cu spiritul civic si constituie un mijloc, coercitiv, de drept, de educare a societatii.

Chiar daca o camera de luat vederi nu functioneaza, la vederea ei infractorul se gandeste de doua ori inainte de a actiona daca merita sau nu riscul. Insa chiar si cetateanul obisnuit, statistic, atunci cand se stie filmat tinde sa fie mai responsabil, sa arunce hartia la cos, sa nu scuipe seminte pe jos si asa mai departe.

Cum ramane atunci cu intimitatea?

In mare, la fel cum a fost si pana acum. Dreptul nostru la intimitate se termina la poarta casei noastre. Atunci cand ne aflam pe spatiul public sau in spatiul privat al altcuiva, nu avem niciun temei legal prin care sa ne opunem privirii altora, fie ea directa sau prin intermediul unor gadgeturi cu camera video inclusa.

Si la urma urmei de ce ne-ar deranja aceste priviri daca nu avem nimic de ascuns?

De fapt insa nu aceasta este discutia, ci despre ce s-ar intampla daca un guvern, o organizatie sau o persoana rau intentionata ar folosi aceasta tehnologie in detrimentul nostru?

Adica daca cineva ar folosi imaginile de pe camerele video pentru a vedea cand suntem intr-un anumit loc si cand nu, care sunt locurile sau persoanele pe care le frecventam si pentru a culege alte astfel de informatii despre noi.

Ei bine, acest lucru este cat se poate de plauzibil!

Solutia insa nu poate fi decat adaptarea legislatiei si a institutiilor statului (si a fiecaruia dintre noi la urma urmei) la aceste noi potentiale pericole si la metodele de contracarare a lor.

Tehnologia in sine nu este nici pozitiva, nici negativa, totul depinde de modul in care oamenii aleg sa o foloseasca si fie ca ne place sau nu, evolutia tehnologiei este una ireversibila, nu ne mai putem intoarce inapoi.

Avem doua doua optiuni: fie ne adaptam la aceasta noua realitate si folosim aceste sisteme in avantajul nostru, fie alegem sa ramanem in trecut si sa fim striviti de noua tehnologie.

Indiferent de alegerea pe care o facem, viata merge inainte, fie ca ne place, fie ca nu.

Suntem abia la inceput

Sistemele si dispozitivele de supraveghere si identificare vor fi tot mai multe si tot mai sofisticate. Sunt tari in care camerele de luat vederi sunt obligatorii in scoli, gari si institutii publice.

Tehnologiile biometrice si cele de recunoastere faciala sunt si ele o realitate iar in viitorul apropiat le vom vedea folosite pe scara tot mai larga. La fel si sistemele de acces pe baza de scanare a irisului sau a aprentelor digitale.

Toate acestea schimba lumea in care traim si nu o fac neaparat mai sigura dar cu siguranta o fac mai competitiva, o competitie la care nu iti permiti sa ramai prea mult in urma…

 

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.