Cei mai importanti factori SEO

Ati auzit probabil ca Google foloseste peste 200 de factori pentru a stabili importanta si relevanta unei pagini web. In functie de acesti factori, paginile noastre ocupa diverse pozitii in motorul de cautare pentru anumite cuvinte.

Ei bine, in randurile de mai jos vom descoperi impreuna cei mai importanti factori SEO folositi de Google pentru a determina pozitia unei pagini in serps.

Unii sunt dovediti, altii sunt controversati, altii sunt intuiti prin metode empirice dar toti sunt prezentati in randurile de mai jos.

Factori de prima importanta (nu neaparat in ordinea asta)

Prezenta cuvantului cheie in numele domeniului – Site-urile aflate in aceasta situatie au (pentru cautarea respectiva, se intelege) un avantaj fata de restul site-urilor concurente). Adica „mere-verzi.ro” va porni din start cu un pas inainte fata de „fructe.ro” la o cautare dupa „mere verzi”.

Bineinteles ca in acelasi registru intra si prezenta cuvantului cheie in sub-domeniu sau in intr-un nume de domeniu mai complex (de exemplu „mere-verzi-de-vanzare.ro”).

Prezenta cuvantului cheie in tagul pentru titlul site-ului este de asemeni un plus.

Prezenta cuvantului cheie la inceputul tagului pentru titlu, mai sus amintit.

Numarul de linkuri externe de pe o pagina – un numar prea mare de linkuri externe afecteaza in mod negativ rezultatele in serps si constituie un factor SEO de prima importanta.

Back-linkurile de pe site-uri cu vechime – sunt mai importante decat cele de pe site-uri noi.

Spam-ul prin meta-taguri – o insiruire fara noima de cuvinte cheie in taguri nu doar ca nu ajuta dar aduce penalizari. Daca acum cativa ani putea fi o strategie viabila, azi e una paguboasa.

Back-linkurile de pe domenii – adica de pe pagina principala a unui site, sunt unul dintre cei mai importanti factori folositi de Google in determinarea importantei unui website!

Page Rankul site-ului care ofera link – in ciuda zvonurilor ramane un factor important.

Vechimea paginii – o pagina veche actualizata periodic este vazuta mai bine decat o pagina noua. Un pont de care merita sa tineti seama!

Prezenta si frecventa cuvantului cheie in text.

Calitatea continutului.

Factori SEO de importanta medie.

Vechimea domeniului – cu cat site-ul este mai „batran”, cu atat Google considera ca site-ul este mai serios si va mai primi un punct d.p.d.v. SEO

Lungimea textului din pagina – nici prea scurta, nici prea lunga, 500-600 cuvinte este media recomandata.

Istoria domeniului – daca la aceeasi adresa au fost de-a lungul timpului mai multe site-uri sau au existat perioade de suspendare, atunci nu e bine. Google prefera domeniile cu o istorie stabila in detrimentul celor cu un trecut volatil.

Viteza de incarcare a paginii – cu cat mai mare, cu atat mai bine.

Relevanta back-linkurilor.

Frecventa cu care este actualizat continutul – Google iubeste site-urile active, cu continut nou sau actualizate.

Vecinatatea prin linkuri – ceva de genul, spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti. Google stabileste asta pe baza linkurilor pe care le primesti si pe care le oferi. Evita „vecinii” cu site-uri slabe, virusate, care fac spam de orice natura, care au ferme de linkuri si asa mai departe.

Originalitatea continutului – Google prefera continutul original in detrimentul celui „sindicalizat”, adica in detrimentul unor site-uri cu anunturi, care anunturi sunt identice pe alte 10, 20, 100 de site-uri. Acelasi lucru este valabil si pentru directoarele web, directoarele de articole si alte site-uri de acest gen.

Semnalele pe care site-ul le primeste din retelele de socializare – un factor important atat din punct de vedere SEO cat si prin prisma traficului targhetat pe care il poate genera.

Folosirea programelor Google Analytics si Webmastertools – reprezinta un avantaj din punct de vedere SEO fie si numai prin prisma faptului ca ofera motorului de cautare informatii mai detaliate despre un anumit site.

Linkurile reciproce – Atentie mare la schimburile de linkuri, un schimb de linkuri moderat, decent (2-3 schimburi reciproce) va poate fi de folos, insa folosirea in exces a acestei tehnici, in ziua de azi, poate duce la penalizari.

Reclame deasupra continutului – Google penalizeaza site-urile care afisaza reclamele inaintea continutului, precum si pe cele care au prea multe reclame si prea putin continut.

Factori SEO de importanta scazuta dar care intra in calcul atunci cand se stabileste pozitia unui site in motorul de cautare

Adresa IP a serverului – este aceeasi cu cea a unor site-uri penalizate? Atunci nu e bine…

Sectiunea Contact de pe site – e bine sa ai una.

Perioada pentru care este platit domeniu – cu cat mai mare, cu atat mai bine.

Bookmark-urile din Google Chrome – cu cat site-ul tau este salvat de mai multi utilizatori in Google Chrome, cu atat mai bine.

Terminatia domeniului (.ro; .com; .net; .biz etc.) – influenteaza si ea pozitionarea in functie de limba in care se face cautarea, locatie, etc.

Pozitia back-linkurilor – in header, in mijlocul paginii, in sidebar, in footer, in contextul unui text, etc.

Textul din jurul linkurilor

Numarul de comentarii lasate de vizitatori – un numar mare de comentarii actualizate e semn al interesului din partea vizitatorilor.

Linkuri din forumuri – au scazut in importanta dar au inca rolul lor.

Citarea sursei – poate fi un indicator privind calitatea continutului.

Optimizarea imaginilor.

Structura sitemap-ului.

Acestia sunt principalii factori SEO care conteaza in stabilirea pozitiei site-urilor in Google, in acelasi timp, concurenta pe un anumit cuvant-cheie este cea care determina in mod indirect pozitionarea unor anumite pagini la anumite cautari, insa despre acest ultim aspect vom discuta intr-un articol viitor.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.