Victima si pradator?

Probabil ati observat ca foarte multi oameni cad usor in plasa unor manipulatori sau cel putin sunt usor de convins (fie ca vine vorba de reclame, de politicieni, de escroci sau de oricine altcineva). Probabil chiar dumneavoastra ati trecut printr-o astfel de situatie. Pe de alta parte exista indivizi cu o capacitate extraordinara de convingere, persoane carismatice care cuceresc usor aproape pe oricine. De ce exista oare aceasta diferenta?

Raspunsul poate fi variat insa in linii mari se reduce la constructia noastra interioara. Desi in esenta suntem asemanatori, in detalii suntem foarte diferiti, nu exista doua persoane la fel pentru ca nu exista doua creiere la fel. Bagajele noastre genetice sunt diferite si foarte variate si ele ne ofera fiecaruia in parte avantaje si slabiciuni.

Unii suntem mai emotivi, ne impresioneaza usor un cersetor care ne spune o poveste dramatica, altii suntem mai sceptici si cedam mai greu punand accentul pe latura analitica a personalitatii umane punand la indoiala sau incercand sa aflam veridicitatea povestii. Nu toti suntem din acelasi aluat!

Nici nu este de mirare ca azi, manipulatorii sau cei care doresc sa ne vanda mesajul (indiferent ca vorbim de politicieni, reclame sau ideologii), targheteaza anumite grupuri tinta. Ei stiu ca nu toti oamenii sunt la fel si nu cauta sa ii convinga pe toti ci doar un anumit grup bine definit.

Pentru fiecare tip uman exista stimuli diferiti si mesaje diferite la care este receptiv. La un anumit mesaj este receptiv profesorul universitar, la un alt tip de mesaj un sudor si la altul un copil de 10 ani.

Din totdeauna in istorie au existat indivizi cu o mare putere de convingere, lideri innascuti care au reusit sa isi impuna punctul de vedere si sa fie urmati de ceilalti, de marea masa despre care vorbeam in primul paragraf.

Arta persuasiunii si manipularea au mers mana in mana de-a lungul istoriei, uneori au declansat razboie iar alteori au adus progresul si au creat opere de arta.

Azi suntem inconjurati de ele in fiecare zi si chiar le folosim fara sa ne dam seama. Le folosim de cand suntem copii, de cand incepem sa comunicam cu ceilalti si cautam sa ne impunem punctul de vedere. Inca de atunci ne exersam, desigur subconstient, capacitatile de persuasiune si manipulare. Le exersam noi insine si in acelasi timp suntem „victimele” lor, mai ales ale celor venite din partea parintilor. De cate ori nu v-ati speriat de „baba Cloanta, bau-bau sau nu l-ati asteptat cu nerabdare pe Mos Craciun?

De cele mai multe ori nici nu luam in seama aceste tertipuri de manipulare specifice speciei umane, nu le luam in seama pentru ca sunt atat de naturale incat nu ies in evidenta.

Insa uneori chiar conteaza! Atunci cand altii au un interes sa ne schimbe anumite credinte, cand incearca intr-un mod agresiv si insistent sa ne transmita un anumit tip de mesaj, atunci ar trebui sa ne alarmam pentru ca mai mult ca sigur nu isi iroseste atata energie pentru interesul nostru ci pentru interesul lui.

Cu siguranta ati avut acest sentiment cand ati urmarit stirile, cand ati privit anumite reclame sau cand ati auzit discursul vreunui politician.

Uneori aceste „spalari de creiere” au avut consecinte deosebit de tragice pentru omenire, sa ne gandim numai la cele doua razboaie mondiale sau la victimele comunismului. Toate aceste cataclisme moderne au fost generate de capacitatea unora de a spala creierele altora (mai exact ale catorva milioane).

Si atunci, revenind la titlul de mai sus, pot fi oameni impartiti in victime si pradatori in functie de sensibilitatile la manipulare, respectiv calitatile de manipulator?

Va las pe fiecare in parte sa dati un raspuns dar inainte de a decide ce veti raspunde incercati sa vedeti persuasiunea si manipularea ca pe niste unelte. Ele pot fi folosite pentru a face bine sau pot fi folosite pentru a face rau. Istoria e plina pentru ambele categorii de exemple.

Ca si cutitul, sapa, drujba, etc. persuasiunea si manipularea sunt niste unelte (psihologice ce-i drept) care folosite in mod corect, moral si responsabil pot ajuta pe toata lumea dar incapute pe mana unor persoane sau grupuri lipsite de scrupule pot produce mult rau, exact la fel cum drujba poate usura enorm munca taietorilor de lemne dar se poate transforma si intr-o arma daca ajunge pe o mana criminala.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.