Efectul Zeigarnik si hipnoza

Efectul Zeigarnik este un proces al subconstientului nostru prin care avem tendinta sa ne amintim mai usor lucrurile ramase neterminate decat cele terminate.

Acest efect a fost descoperit pe la mijlocul sec. XX de psihologul rus Bluma Zeigarnik (1900-1988) care observa ca ospatarii tineau minte comenzile pana in momentul in care le onorau, dupa care uitau de ele si isi ocupau mintea cu alte comenzi neonorate.

Subconstientul nostru este construit astfel incat sa ne ajute sa ne amintim lucrurile pe care le avem de facut, inca neterminate, ele devin mult mai importante decat cele de care ne-am achitat. Pana aici este totul normal si logic.

Insa acest efect Zeigarnik, poate fi folosit de terti manipulatori pentru a ne tine mintea ocupata cu lucruri/situatii ramase neterminate.

Hipnoza prin efectul Zeigarnik

Hipnoza consta in blocarea barierei rationale a subconstientului nostru, astfel incat, odata inlaturata, subiectul sa fie receptiv la sugestiile pe care le primeste de la hipnotizator si sa se conformeze acestor sugestii, fara sa le mai treaca prin filtrul ratiunii. Pe scurt, acesta este secretul hipnozei.

O modalitate de blocare a acestei bariere rationale poate fi si efectul Zeigarnik prin faptul ca pune mintea la treaba, facand-o sa se gandeasca la situatiile neincheiate si sa lase garda jos in fata celui care doreste sa induca o transa hipnotica.

Schematic, hipnotizatorul povesteste cateva situatii (una poate fi prea putin) sau anecdote neterminate, sare de la una la alta, lasandu-te sa te gandesti la finalul lor. De exemplu poate folosi niste ghicitori sau niste calcule cu care sa-ti ocupi mintea, timp in care iti furnizeaza sugestiile hipnotice.

Ghicitorile, calculele, povestile cu final neincheiat, functioneaza pentru subconstientul nostru la fel ca si comenzile neonorate pentru chelnerii observati de Bluma Zeigarnik.

Astfel de tehnici sunt folosite cu succes in emisiunile serial care lasa o „tema pentru acasa” pana data viitoare, astfel incat telespectatorii sa nu uite sa vizioneze si episodul urmator.

Combinarea efectului Zeigarnik cu tehnici NLP creste substantial sansele de a hipnotiza rapid un subiect pe care se folosesc aceste metode.

Desi multi ar fi tentati sa creada ca numai niste persoane fara scrupule s-ar ocupa cu asa ceva, in realitate lucrurile stau putin altfel. Hipnoza, NLP, psihologia, sunt doar niste legi dupa care functioneaza mintea noastra, in esenta ele nu sunt nici pozitive, nici negative, diferenta o face scopul pentru care sunt folosite.

Pentru a afla mai multe despre manipulare, hipnoza, jocurile mintii, puteti consulata site-ul AflaSecrete.Ro.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.