Vulcanii adormiți din Europa, un pericol

Un nou studiu publicat recent a dezvaluit ca si vulcanii adormiti se pot trezi rapid si cu o mare forta exploziva dupa mii de ani de inactivitate.

In acest studiu, publicat recent in revista „Contributions to Mineralogy and Petrology”, cercetatorii au analizat istoria eruptiva a vulcanului Ciomatul, situat in Romania, si au descoperit ca pana si vulcanii adormiti ascund in interior o surpriza exploziva si se pot trezi cu mare forta dupa mii de ani de inactivitate.

Analiza activitatii eruptive a vulcanului Ciomatul

Ciomatul este unul dintre cei mai tineri vulcani din Europa Centrala si de Est si nu a mai erupt de aproximativ 30.000 de ani.

Cercetatorii au studiat ciclul sau de activitate vulcanica din ultimul mileniu pentru a determina tipurile de eruptii din trecut si varsta rocilor, pentru a intelege mai bine modelele sale eruptive si tranzitiile de la eruptii efuzive (mai blande, cu un flux constant de lava) la eruptii explozive (eliberare brusca de gaz si lava sub presiune intensa).

Eruptiile efuzive au un flux relativ lin de lava, in timp ce eruptiile explozive sunt caracterizate de o presiune interna intensa si de prezenta gazelor care duc la eruptii puternice, cu o eliberare considerabila de cenusa si roca.

Au fost analizate, in detaliu, cristalele si mineralele prezente in rocile vulcanice de la Ciomatul. Compozitia chimica si continutul de apa al acestor roci ofera indicii cu privire la conditiile de eruptie si la momentul in care s-au format. Echipa s-a concentrat pe cea mai recenta perioada de eruptie exploziva a vulcanului – de acum aproximativ 56.000 de ani pana acum 30.000 de ani.

Rezultatele privind magma vulcanului

Au fost descoperite doua zone magmatice: o zona superioara, la o adancime de 8 pana la 12 kilometri, si o zona inferioara, la o adancime de 16 pana la 40 de kilometri. Iar modul in care magma urca la suprafata pare sa depinda de originea sa: daca este compusa in principal din litosfera topita, substantele chimice sunt eliberate lent, dar daca placile oceanice patrund in amestec, eliberarea substantelor chimice devine mai exploziva.

In plus, cristalinitatea si continutul crescut de apa al magmei au jucat un rol important in tranzitia de la eruptiile efuzive la cele explozive dupa un interval de aproximativ 10.000 de ani sau mai mult.

„Cele mai recente eruptii au fost formate de eruptii explozive care au fost mai periculoase decat episodul activ anterior”, a declarat Barbara Cserép, autorul principal al studiului.

MM

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.