In ciuda unor descoperiri recente, “buricul pamantului” inca mai pastreaza unele secrete.
Nu mai este nevoie sa va prezentam Insula Pastelui, pierduta in Oceanul Pacific, unde cateva sute de statui colosale, cunoscute sub numele de moais, intorc spatele oceanului. O multime de lucruri s-au scris despre acest loc misterios. Insa, la urma urmei ce stim cu adevarat? Mai multe mistere au fost rezolvate in special cel care se refera la transportul monumentalelor statui.
Rezumat:
Oamenii de stiinta fac statuile sa mearga
Aceasta problematica cristalizeaza intotdeauna energiile. Exista numai putin de 900 de statui si 300 de terase de piatra, ahu. Stim ca sunt extrase din vulcanul pe nume Rano Raraku. De aici, au fost imprastiate de-a lungul insulei. De la vulcan ar trebui sa parcurga in jur de 25 de kilometri. Statuile masoara aproximativ 4 metri si cantaresc in medie intre 20 si 80 de tone. In 2005, un biolog, Jared Diamond a sustinut ca, in fata presiunii demografice, triburile ar fi organizat competitii pentru a face sa se rostogoleasca aceste statui datorita bratelor disponibile. Conform altor specialisti, statuile ar fi fost deplasate in picioare, cu ajutorul unor miscari de balans regulate, executate cu ajutorul unor corzi.
Statui care seamana cu Incasi
Conform estimarilor, primul val de colonizare a inceput de la Insulele Marchize. Conform principalei legende care circula in zona, un rege dezamagit, Hotu Matua ar fi venit sa se instaleze pe insula impreuna cu sotia sa Avareipua. Asa au inceput sa apara in zona populatia rapana. Rapanii sunt cei care au imortalizat primele descoperiri ale insulei, reprezentand 7 statui moais. Orietentate spre mare, aceste statui ar privi in mod simbolic spre directia insulei polineziene de origine.
Cine sunt locuitorii insulei?
Conform analizelor genetice efectuate pe scheleti s-a demonstrat faptul ca acestia sunt identici cu populatia polineziana actuala. Insa, un detaliu intriga. De ce statuile seamana izbitor cu Incasii?