Cum inchizi o firma?
Este o dilema de care se lovesc multi dintre micii antreprenori din Romania care nu stiu cum sa scape din visul de a avea propria afacere, devenit intre timp un cosmar.
Si pe buna dreptate….
A inchide o firma este mult mai greu si mai costisitor decat a deschide una.
Iata mai jos ce trebuie sa stii daca vrei sa inchizi o firma.
O firma e ca un copil, e usor sa il faci, dar e complicat sa scapi de el :).
Lichidarea efectiva a unei firme poate dura si 4-5 ani!
Procesul de lichidare a unei societati comerciale, are 3 etape principale:
Dizolvarea
Dizolvarea este de regula un act intern prin care asociatul sau asociatii cad de comun acord sa dizolve societatea respectiva. Sunt si situatii in care dizolvarea este ceruta de terti (institutii sau persoane fizice ori juridice) ca urmare a unor incalcari de legislatie.
Presupunand insa ca va intereseaza procedura pentru dizolvarea voluntara a unei firme, ne vom rezuma in continuare doar la aceste cazuri.
Lichidarea
Dupa dizolvare, trebuie sa mergeti la Registrul Comertului si sa depuneti hotararea de dizolvare, cererea completata de radiere (o ridicati de la R.C.), certificat emis de organul fiscal din care sa rezulte ca firma nu are datorii la stat, certificat de la primarie din care sa rezulte ca firma nu are datorii nici catre bogetul local, si dovada platilor taxelor aferente lichidarii (taxe de timbru de exemplu si alte taxe pe care vi le vor cere la R.C.).
In situatiile in care asociatii nu se inteleg cu privire la impartirea bunurilor si banilor ce au apartinut defunctei firme, atunci intra in scena lichidatorul (alti bani, alta distractie, de regula tarifele unui lichidator pleaca de la 300 lei) care are rolul sa imparta echitabil partile care ii revin fiecarui asociat.
De asemeni procedura este putin mai complicata in cazul inchiderii unei firme cu mai multi asociati, in sensul ca trebuie sa asteptati mai mult luarea unei decizii, mai exact 30 de zile dupa publicarea ei in Monitorul Oficial.
Radierea
Radierea sau desfiintarea efectiva a firmei, vine ca urmare a pasilor si etapelor de mai sus. In functie de activele firmei, de verificarea datoriilor si alte proceduri, procesul poate dura oriunde intre cateva luni si cativa ani.
Cel mai mult dureaza desfiintarea S.A.-urilor si cel mai putin cea a S.R.L.-urilor.
Tocmai pentru ca produrile sunt complicate si anevoioase, multi patroni de SRL prefera sa se foloseasca de o portita legala care suna astfel: dupa trei ani de inactivitate, societatea se desfiinteaza din oficiu.
Dar pentru asta trebuie sa va asigurati ca nu ramaneti cu datorii neplatite, in caz contrar riscati sa fiti urmarit de penalitati care se aduna de la an la an.
Pentru a gasi cea mai buna solutie pentru firma dumneavoastra, intrebati personal la Registrul Comertului care este procedura ce o aveti de urmat.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.
Buna ziua! Imi puteti spune mai exact cum inchid o societate tip SRL?