Tranzactii bursiere
Tranzactiile bursiere se efectuaeza in general prin intermediul firmelor de brokeraj, cele mai renumite fiind Vanguard, SSIF Broker si Intercapital ce permit si tranzactionarea cu ajutorul internetului. Dar mai intai sa vedem cum se realizeaza tranzactiile de actiuni. In primul rand trebuie sa stiti ca pretul unei actiuni nu spune nimic despre actiunea sau compania respectiva. Exista companii a caror actiuni valoareaza 0.01 RON la fel cum exista actiuni a caror valoare este 100 de RON.
Asta nu inseamna ca una dintre companii este de 10.000 de ori mai valoroasa decat cealalta sau ca actiunea de 100 de RON este scumpa si cea de 0.01 RON este ieftina. Poate fi chiar invers, actiunea de 100 RON sa fie “ieftina” si cea de 0.01 RON sa fie “scumpa”. Aceste diferente mari intre preturi apar deoarece companiile au libertatea de a hotari (la infiintare in general) cate actiuni sa emita si ce valoare nominala sa aiba aceste actiuni. Astfel, o companie a carui capital social (cifra care reflecta in general valoarea tuturor aporturilor asociatilor care participa la constituirea societatii – deci in general un indice a valorii companiei la infiintare) este de 100.000 de RON, va putea sa emita 1.000.000 de actiuni cu valoare nominala de 0.1 RON sau la fel de bine poate emite 1.000 de actiuni a cate 100 de RON. Deci niciodata sa nu comparati doua actiuni a unor companii diferite prin pretul lor din piata – ar fi ca si cum ati compara pretul unei paini cu cel al unui televizor – painea poate fi scumpa la 2 RON, iar televizorul ieftin la 400 RON.
Pentru a putea vedea daca o actiune este scumpa sau nu, putem cauta datele financiare ale companiei pe ultimul an (o analiza serioasa se face luand datele pe mai multi ani), analizat profitul pe care il realizeaza compania pentru fiecare actiune, care este valoarea totala a activelor companiei (toate bunurile companiei), care sunt posibilitatile de dezvoltare, etc. Oricum valoarea unei companii este foarte greu de estimat, pentru ca sunt foarte multe lucruri de luat in calcul – de fapt aici este toate frumusetea bursei – daca veti face o estimare realista a companiei si posibilitatilor ei si veti vedea ca actiunea este subevaluata probabil ca veti cumpara gandindu-va ca e o afacere buna, daca in schimb in urma analizei veti constata ca actiunea este deja scumpa atunci veti evita sa cumparati actiunea respectiva (sau daca deja detineti actiuni le veti vinde). Desigur ca la inceput va va fi foarte greu sa puteti face o analiza cat de cat realista, de aceea initial este recomandat sa vorbiti cu unu sau mai multi brokeri de incredere care va pot indruma catre actiunile anumitor companii.
Va voi da niste exemple despre valoarea unor companii. De exemplu, pot exista companii care detin doar un sediu mic, cateva calculatoare, utilaje nu foarte valoroase – valoarea activelor fiind de 100.000 de RON. Asta nu inseamna insa ca acea companie valoreaza 100.000 de RON, intrucat ea poate sa detina anumite licente, patente, brevete de inventie, contracte care sunt foarte greu de evaluat. Chiar si oamenii companiei pot valora foarte mult, de exemplu ar putea avea angajati specialisti de top din domeniul respectiv sau un management foarte eficient. De multe ori doar numele unei companii poate valora o avere – daca tineti minte o analogie recenta cum vroia Gigi Becali sa vanda doar numele si emblema Stelei cu cateva milioane de dolari. Valoarea unei companii mai poate creste prin cota de piata detinuta, etc. Daca aceiasi companie a carei active valoreaza 100.000 de RON reuseste de cativa ani sa faca profit constant de 50.000 de RON si perspectivele sunt optimiste, atunci valoarea ei este mult mai mare de 100.000 de RON (practic daca ar achizitiona cineva compania cu 100.000 de RON, ea ar aduce profit anual de 50% din suma initial investita, un procent foarte bun si rar intalnit in realitate). Ca sa fac o analogie, putem sa comparam valoarea companiei cu a unui tablou – doua tablouri de aceiasi marime, rama, aceleasi stiluri, pot avea valori foarte diferite – unul poate valora cat lemnul, panza si vopselele folosite la realizarea lui, iar celalalt cateva milioane de dolari doar pentru ca a fost realizat de un anumit pictor – si dupa cum s-a demonstrat in ultimii ani cei care au investit milioane de dolari in cate un tablou a unui pictor celebru, de cele mai multe ori au reusit apoi sa-l vanda si mai scump.
Oricum cele mai la indemana (nu neaparat bune) metode de a evalua o companie sunt dupa valoarea activelor si dupa profitul realizat in ultimii ani. Aceste date sunt publice pentru companiile listate pe bursa si presupun calcule simple matematice. Se calculeaza capitalizarea bursiera a companiei (cat ar costa compania daca ati cumpara toate actiunile la pretul din momentul respectiv), adica numarul de actiuni inmultit cu pretul actiunii din momentul respectiv iar aceasta cifra se compara cu activele companiei si cu profitul pe ultimul an. Daca valoarea activelor este mai mare decat capitalizarea bursiera, iar profitul realizat in ultimul an este peste 10% din capitalizarea totala, este foarte probabil ca actiunea sa fie subevaluata. Insa daca aceiasi companie are un viitor incert (vezi companiile de ingrasaminte chimice care sunt in pragul inchiderii din cauza pretului gazelor naturale, desi fac profit), atunci deja aceiasi actiune nu mai poate fi considerata ieftina pentru ca gradul de risc este mare. Oricum evaluarea pretului ”real” al unei companii presupune experienta si cunostinte de baza economice si contabile, de aceea, daca nu aveti aceste cunostinte, sfatul meu este sa cereti la inceput sfatul unui/unor brokeri.
Presupunand ca ati gasit o companie care are un pret bun al actiunii (adica este subevaluat dupa parerea dumneavoastra sau a brokerilor pe care i-ati consultat), tot ce trebuie sa faceti este sa introduceti un ordin de cumparare la pretul care va convine. O tranzactie se realizeaza in momentul in care pretul oferit de dumneavoastra este acceptat de un vanzator – adica apare un ordin de vanzare la pretul respectiv (sau chiar la un pret inferior pretului dumneavoastra de cumparare). In general pretul unei actiuni fluctueaza in fiecare zi, chiar daca la sfarsitul zilei ar putea fi egal cu pretul din ziua precedenta. Este un “joc” intre oferta si cerere – asemanator oricarei alte piete: in momentul in care toata lumea in piata vinde rosii, pretul lor scade, cand insa doar o persoana vinde poate sa ceara mai mult pentru ca nu exista alte oferte. Pretul se regleaza in functie de cerere si oferta – daca nu vrei sa ramai cu rosiile si sa se strice le vinzi mai ieftin, daca dimpotriva constati ca cererea este foarte mare si nu ai suficiente rosii sa acoperi cererea maresti pretul. De-a lungul unei singure zile pretul poate creste sau scadea cu cateva procente.
Insa toate aceste lucruri le veti invata efectiv doar in momentul in care veti incepe sa tranzactionati. Daca nu aveti convingerea ca va veti descurca si nu vreti sa va aruncati direct pe piata, puteti sa va creati intai un cont demonstrativ, unde veti tranzactiona virtual pana va obisnuiti si intelegeti mai bine cum functioneaza bursa. Oricum este bine sa solicitati la inceput sfaturile unei persoane cu experienta pe piata, in general a unui broker. Un pas bun ar fi deasemenea sa cititi zilnic presa economica ca sa fiti la curent cu ce se intampla.
sursa : www.economice.ro
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.